default-header
HomeNieuwsDineren als spannend avontuur

Dineren als spannend avontuur

VakantieVoeding

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Dineren buiten de deur draait allang niet meer om lekker eten en drinken alleen. Het gaat om de totale belevenis van keuken en ambiance. Alle zintuigen moeten op scherp. Dus kunt u tegenwoordig ook aan tafel in het pikkedonker of hoog boven de aarde. HartbrugReizen waagde een vorkje op de meest prikkelende adresjes.

Luchtballonrestaurant CuliAir

Hoogtevrees moet u niet hebben en het is even sparen, maar dan kunt u bij zonsondergang dineren in CuliAir (www.schmeinck.nl/culiair), het enige luchtballonrestaurant ter wereld, ‘gewoon’ boven Nederland. Meesterkok Angélique Schmeinck kookt tijdens het ballonvaren live met de hete lucht van de ballon, een uniek spektakel. U geniet van o.a. luchtballon gegaarde Schotse kreeft, wilde zeebaars met asperges en landhoen met cantharellen. Bij elk gerecht wordt een sublieme wijn geschonken. Is de ballon wat te hoog gegrepen? Dan is een SkyDinner in een gondel in het reuzenrad op de Pier van Scheveningen  (www.skyviewdepier.nl) een schappelijk geprijsd alternatief.

Dinner Train

Houdt u liever contact met de aarde, dan is een etentje in de Dinner Train (www.dinnertrain.eu) meer voor u. Al op het perron van Amsterdam CS begint het avontuur. De treinmanager verwelkomt u bij de ‘koninklijke wachtkamer’, waarna u via een rode loper de trein instapt en een heerlijk glas mousserende wijn krijgt aangeboden. Zit u eenmaal aan het raam dan is het 2,5 uur ongestoord peuzelen van vier gangen. Ondertussen voert de trein u dwars door het Groene Hart. Weidse landschappen met grazende koeien en molens, imposante moderne skylines en pittoreske dorpjes schieten aan u voorbij. Langs Breukelen, Gouda, Rotterdam-Noord, Den Haag HS, Leiden en via Haarlem terug naar Amsterdam.

Ribhouse Texas

U waant zich op de prairie zodra u naar het houten restaurant van Ribhouse Texas (www.ribhousetexas.nl) loopt. U hoeft nog net de deur niet in te trappen, maar verder ademt alles zoals in een western. U treft breeduit lachende cowboys en cowgirls in de bediening en de steaks gaan tot formaat Extra Large. Het kan wat druk en over the top overkomen, maar hé, dit is Amerika!

Vuurtoreneiland

Dineren op Vuurtoreneiland (www.vuurtoreneiland.nl)
is bijna een excursie naar de stilte. Tot voor kort was dit eilandje in het Markermeer niet voor het publiek toegankelijk, maar nu stopt er een veerboot, eigenlijk meer een varende bruine kroeg. In de zomer is het heerlijk toeven in de lange glazen kas in het groen, in de winter kruipt u met een dekentje achter kaars en haard in het fort. Met lantaarn en lange jas kunt u nog iets van de ruigheid van het eiland ervaren, nabij het kampvuur en de vuurtoren.

Ctaste

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het is om te eten zonder dat u ziet wat u eet? Restaurant Ctaste
(www.ctaste.nl) in Amsterdam biedt de kans dat te ervaren. In het volledige donker zijn proeven, horen, ruiken en voelen écht anders dan bij licht. Smaakvol is het diner sowieso, maar ook nog eens sociaal. Deze zintuigelijke belevenis biedt namelijk volwaardige en betaalde banen voor visueel beperkten. In het stikdonker zijn zij degenen die perfect functioneren en u een onvergetelijke avond bezorgen. Heeft u geen zin in de krochten van Amsterdam? Dan is Zwart Breda (www.zwartbreda.nl) ook een goede optie.

Secret pizzeria

Restaurantbezoekers in het duister laten tasten, kunnen ze ook goed in Apeldoorn, zij het minder letterlijk. Siciliaan Simon duikt er vier keer per jaar op met zijn mobiele secret pizzeria (www.secretpizzeria.nl). Tot het laatste moment is de locatie onbekend. Weken voorafgaand aan zijn pizzafestijn loopt iedereen via sociale media te gissen. De geruchtenmachine draait overuren tot het moment suprême van de bekendmaking. Bij voorgaande edities zaten de klanten plots midden in een (binnen)zwembad, de voortuin van een notariskantoor, op een open plek midden in een bos, een bedrijventerrein of de Apenheul. Iedereen schuift bij elkaar aan en proeft van de verschillende voorgesneden pizzapunten, inclusief een Nutellapizza.

Middeleeuws eten

Alsof u in een tijdmachine naar de middeleeuwen bent getransporteerd. Zo voelt een diner bij het prachtige kasteel Dever (www.middeleeuwseten.nl) in Lisse. Uw 21e-eeuwse kleding kunt u maar het beste eenvoudig houden, want eten doet u met beperkt bestek. Zo smult u van vele onbekende hapjes waarvan de receptuur antiek is. U bent een hooggeplaatste gast dus bedienden in middeleeuwse dracht omringen u. Onder het gezang van troubadours heft u de aardewerken beker met wijn. Beetje jammer dat dat maar zo’n vijf keer per jaar kan. Gelukkig is Stadsherberg De Mol (www.stadsherbergdemol.nl)
in Delft het hele jaar open. Het eten is meer eetcafékwaliteit, maar de ambiance minstens zo vrolijk makend.

Bistro Bij Ons

In bistro Bij Ons (www.bistrobijons.nl) in de Jordaan in Amsterdam, weten ze ook van ouderwets vertier. Hier is het ‘gezelli’ aanhaken bij levensliederen en gewoon mee-eten met moeders stamppot, natúúrlijk met een kuiltje jus. Achter de geraniums zitten lukt hier prima met een Jordaan Likeurtje.

Hoftrammm

De Hoftrammm (www.hoftrammm.nl) is Nederland’s eerste tram met restaurant. Afgekeken van het buitenland klingelt hij langs de highlights van Voorburg, Den Haag en Scheveningen. De keuken gaat er prat op lokale producten in zijn gerechten te verwerken. En oh, oh, dan is er ook nog Haags speciaalbier aan boord. Hip ‘dunchen’ kunt u hier eveneens: lunchen met dinergerechten.

Check altijd openingstijden en reserveringsvoorwaarden van restaurants!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie