default-header
HomeNieuwsDe zomer en het Hart

De zomer en het Hart

Columns

zondag 12 augustus 2012, door Hartpatiënten Nederland

De zomer is een goed moment om weer eens stil te staan bij het hart. Voor de Chinezen hoort de zomer bij het element Vuur. Vuur is het meest Yang van alle vijf elementen. Het staat voor groei, is naar buiten gericht, brengt de natuur in volle bloei, wat een explosie van kleur en activiteit geeft.

Het Hart volgens de Chinese geneeskunst

In het lichaam wordt het element Vuur vertegenwoordigd door het Hart (Xin).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het meer mentale aspect (Xin) en het fysieke aspect (XinZhu) van het hart.

Het fysieke Hart (XinZhu) zorgt voor de circulatie van Qi (levensenergie) en Bloed.

Hoewel XinZhu letterlijk ‘Meester van het hart’  betekent, is zijn functie ondergeschikt aan Xin, die beschouwd wordt als de Keizer, de bestuurder van al onze functies.

Het mentale Hart (Xin) huisvest de Shen, het hogere bewustzijn, maar kan dit alleen als het zelf rustig is. Als men een onrustig hart heeft, kan de Shen er niet in verblijven.

Verder staat het hart in directe verbinding met de Dao, het universele bewustzijn. Net zoals de Keizer in het oude China de aarde bestuurde dankzij zijn directe contact met de hemel.

Shen

Shen wordt omschreven als de meest subtiele menselijke energie, wat subtiel en onzichtbaar is, maar alles bestuurt. Datgene dat alles in het lichaam tot leven wekt.

Het zorgt voor een helder bewustzijn, respectvolle communicatie, zowel innerlijk als met anderen en zorgt voor de uitstraling. Het bepaalt de levendigheid en activiteit op lichamelijk, mentaal en spiritueel gebied, zorgt ervoor dat mensen het juiste doen op de juiste plaats en op het juiste moment.

Verzwakte energie

Als de hartenergie verzwakt is, leidt dat in eerste instantie tot verzwakking van de Shen, met als klachten: opgewonden en nerveus gedrag, verwardheid, concentratiestoornissen, angsten (examenvrees, angst in grote groepen, spreekangst) en gebrek aan levenslust.

In tweede instantie kunnen fysieke klachten optreden, zoals slaapstoornissen, hartkloppingen of circulatiestoornissen.

Verzwakking van de hartenergie kan ontstaan door uitputting door extreme vreugde, zoals langdurig feesten, maar ook door langdurig verdriet, te weinig houden van onszelf of anderen, wraakgevoelens en dergelijke.

Men kan de hartenergie zelf verbeteren door voldoende rust te nemen en door meditatie. Want alleen in een rustig hart kan de Shen wonen. Verder respectvol zijn naar jezelf en anderen en je niet laten meeslepen in negativiteit van anderen.

Laat je leiden door vertrouwen en niet door angst.

Veel succes!

Column door: Jan Chin


Geef een reactie