default-header
HomeNieuwsDe vrouw is geen mislukte man

De vrouw is geen mislukte man

Columns

woensdag 12 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Vrouwen zijn geen mislukte mannen. Dat zou je gaan denken als je terugkijkt naar de cardiologie van de vorige eeuw. Cardiologe Angela Maas leerde midden jaren ’80 van de vorige eeuw nog dat vrouwelijke hartpatiënten lastig waren. Ze zouden rare klachten hebben. ‘Een hoop gekrijs en gezeur om niks’, schrijft Maas in haar uitstekende boek Hart voor Vrouwen.

Vrouwen werd indertijd geleerd hoe ze het beste met de hartaanval van hun man konden omgaan. Haar steun was belangrijk voor het herstel van haar echtgenoot. Sterker nog: de gedachte dat vrouwen medeschuldig waren aan het hartinfarct van hun man heerste nog tot ver in de jaren ’70, aldus Maas. Vrouwen kregen indertijd cursussen gezond koken voor hun man. Her en der vroegen opiniemakers zich af, of vrouwen teveel eisten van hun man, die daardoor een hartinfarct kreeg.

De Nederlandse Hartstichting vond nog in 1975 dat de vrouw verzorgster van haar zieke man was en voor hem boodschappen moest doen en gezond moest koken. Dat vrouwen ook een hartaanval konden krijgen, kwam blijkbaar bij dit soort instellingen helemaal niet op.

Pas sinds 1990 kwam in dit denken een geleidelijke omslag, die helaas nog niet tot in alle maatschappelijke geledingen is doorgedrongen. De vrouw is geen mislukte man. Een van de eersten in Nederland die zich sterk maakten voor erkenning van het vrouwelijke hart, was Angela Maas. Als cardioloog begon ze in 2003 een spreekuur voor vrouwen. Ze kreeg daarbij hoon en tegenwerking vanuit het voornamelijk mannelijke artsenlandschap. Inmiddels is Maas een erkend wetenschapster, die veel baanbrekend werk verricht voor vrouwen.

Zij wees erop dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, en hun hartkwalen. In het begin was ze een roepende in de woestijn. Vrouwen die klaagden over pijnen, die te herleiden waren tot een hartinfarct, werden door artsen regelmatig met een kluitje in het riet gestuurd. We publiceren in dit magazine een schrijnend verhaal hierover, van Karin Koolen, die met een hartaanval werd weggestuurd door haar huisarts en wekenlang rondliep met een falend hart.

Het boek van Angela Maas is een echte aanrader. Wees er snel bij, want de achtste druk is al bijna uitverkocht!

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie