default-header
HomeNieuwsCoronapatiënten met ernstig hartfalen lopen grotere kans op overlijden

Coronapatiënten met ernstig hartfalen lopen grotere kans op overlijden

AandoeningBehandeling

donderdag 11 maart 2021, door Hartpatiënten Nederland

DEN HAAG – Coronapatiënten met ernstig hartfalen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maken 37 procent meer kans om te overlijden dan andere opgenomen coronapatiënten. Minder risico lopen coronapatiënten met andere hartaandoeningen, zoals een eerder hartinfarct. Dat meldden onderzoekers van de DutchCardioVascularAlliance afgelopen dinsdag op de website www.medRxiv.org. Het gaat om een onderzoek dat werd gefinancierd door de Hartstichting.

De onderzoekers keken in zestien landen naar het ziekteverloop van ruim 10.000 coronapatiënten, die in het ziekenhuis waren opgenomen. Daarnaast werden ook de gegevens van coronapatiënten met en zonder hartaandoeningen vergeleken. De conclusie van de onderzoekers was dat de sterfte door corona hoger ligt naarmate de leeftijd hoger is.

Van de jongere coronapatiënten tussen de 18 en 25 jaar die zijn opgenomen in het ziekenhuis, overlijdt twee procent, blijkt uit het onderzoek. Ter vergelijking: bij patiënten vanaf 85 jaar bedraagt dit aantal 41,5 procent. De sterfte bij deze groep is ook 30,7 procent hoger dan bij mensen zonder hart- en vaatziekten, waar 15,9 procent overlijdt aan corona. Dat heeft er ook mee te maken dat hartpatiënten vaak ouder zijn en ook andere aandoeningen hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen verschillen in klachten over corona zijn tussen ziekenhuispatiënten met en zonder een hartaandoening. Per leeftijdsgroep verschillen die klachten wel. Koorts, hoesten en benauwdheid zijn de meest voorkomen klachten bij mensen tussen de 45 en 65 jaar, waar mensen onder de 45 jaar vooral reukverlies melden. Patiënten van boven de 65 jaar klaagden daarover veel minder.

Bron: www.dcvalliance.nl