default-header
HomeNieuwsAllereerste Fret met Pacemaker

Allereerste Fret met Pacemaker

vrijdag 21 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is deze maand voor het eerst een pacemaker geplaatst bij een fret met een ernstige hartritmestoornis.
De zes jaar oude fret Bello had een gemiddelde hartslag van 60 slagen per minuut in plaats van de bij fretten gebruikelijke 180. Hierdoor kon het dier haar lichaam niet goed voorzien van zuurstof, waardoor ze lusteloos was en bij activiteit soms flauwviel. Hoewel het plaatsen van pacemakers bij honden al regelmatig plaatsvindt in de Universiteitskliniek, was het de eerste keer buiten de VS en pas de tweede keer wereldwijd dat de ingreep bij een fret werd uitgevoerd.

Binnen de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren werd Bello al enkele maanden op de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren behandeld door dr. Nico Schoemaker, specialist Kleine Zoogdieren en cardioloog dr. Viktor Szatmári. Omdat behandeling met medicijnen geen effect had, was het plaatsen van een pacemaker de enige oplossing om de kwaliteit van leven voor de fret structureel te verbeteren. Door vochtophopingen als gevolg van de trage hartslag dreigde er ook schade in organen te ontstaan die na verloop van tijd levensbedreigend zou worden. Na een operatie van drie uur en een nacht overblijven op de intensieve zorgafdeling ter observatie en hartbewaking, kon Bello al naar huis met haar eigenaresse.

Bezige Bello

Enkele weken na de operatie maakt Bello het goed. Door haar verbeterde hartslag is ze zo veel actiever en levenslustiger geworden, dat haar eigenaresse haar inmiddels 'Terror Bello' noemt. Ondanks het formaat van de pacemaker – een humaan model, geleverd door het Universitair Medisch Centrum Utrecht – lijkt ze er geen hinder van te ondervinden. Binnenkort zal Bello ook weer samen met de andere fret in het huishouden in één verblijf geplaatst kunnen worden. De eerste maanden staat ze nog onder strenge controle van de Universiteitskliniek, omdat gedurende deze periode de kans op complicaties het grootst is.

Het academisch dierenziekenhuis

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) is onderdeel van het academisch dierenziekenhuis van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, de enige plek in Nederland waar dierenartsen worden opgeleid. De kliniek biedt specialistische zorg aan patiënten die door hun lokale dierenarts worden doorverwezen. Vogels, reptielen en bijzondere (kleine) dieren, worden ook zonder verwijzing behandeld. Jaarlijks vinden zo'n 10.000 consulten plaats. De UKG heeft 22 specialismen in huis, beschikt over zes operatiekamers, een intensive care, uitgebreide diagnostische beeldvorming en sinds 1 april een radiotherapeutisch centrum voor de bestraling van tumoren. Op woensdag 9 juni 2010 wordt de geheel vernieuwde kliniek officieel geopend door Hare Majesteit De Koningin.

Bron: UU


Geef een reactie