default-header
HomeNieuws120.000 euro voor drie vernieuwende Radboud-ideeën

120.000 euro voor drie vernieuwende Radboud-ideeën

vrijdag 29 januari 2016, door Hartpatiënten Nederland

Daniël van Dort, basisarts bij de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc, kan met een ‘take-off’ beurs de commerciële toepassingen van een innovatief idee onderzoeken. Ook neurowetenschapper Adjmal Sarwary en natuurkundige Shengjun Yuan van de Radboud Universiteit ontvingen deze STW-beurs van 40.000 euro.

Daniël van Dort, basisarts bij de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc, kan met een ‘take-off’ beurs de commerciële toepassingen van een innovatief idee onderzoeken. Ook neurowetenschapper Adjmal Sarwary en natuurkundige Shengjun Yuan van de Radboud Universiteit ontvingen deze STW-beurs van 40.000 euro.

Hulp voor hart na infarct

Na een hartinfarct pompt het hart bij ongeveer vijf procent van de patiënten onvoldoende bloed rond. Daardoor ontvangen het lichaam en het hart te weinig bloed. Ondanks de uitgebreide medische behandeling met medicijnen en mechanische ondersteuning overleeft slechts de helft van deze patiënten de eerste dertig dagen na het infarct. Daniël van Dort, arts bij de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc, ontwikkelt CardiacBooster: een eenvoudig apparaat dat het hart mechanisch ondersteunt in die eerste kritieke fase, om zo de kans op overleving te vergroten.

Slimme webcam voor betere marketing

Een webcam die de hartslag, oogbewegingen en basale emoties meet van mensen die naar marketingcampagnes kijken, dat is wat neurowetenschapper Adjmal Sarwary gaat ontwikkelen. Met zijn project Mind Trace wil hij de vakgebieden marketing en neurowetenschap beter op elkaar laten aansluiten: wat grijpt onze aandacht en hoe reageren we op wat we zien? Sarwary wil de verschillende technologieën voor de hartslag-, oog- en emotiemetingen gelijktijdig meten en analyseren. Zo kunnen marketeers een goede indicatie krijgen van het effect van hun campagnes op de consument. Sarwary is werkzaam als postdoc onderzoeker bij het Donders Institute van de Radboud Universiteit.

Grafeen-monokristallen in massaproductie

Grafeen heeft veel bijzondere eigenschappen: het is ontzettend sterk, doorzichtig en geleidend. Het leent zich dan ook goed voor toepassingen in de technologie en industrie. Monokristallen van grafeen zijn extra interessant, omdat in een monokristal de bouwstenen een enkel en volledig homogeen kristalrooster vormen. Dat biedt interessante eigenschappen voor bijvoorbeeld de halfgeleidertechnologie. De afgelopen jaren is een betrouwbaar productieproces ontwikkeld om grafeen-monokristallen van hoge kwaliteit te maken. Met de STW-beurs gaat fysicus Shengjun Yuan samen met collega Shou-En Zhu van een Delftse start-up de haalbaarheidsstudies van het productieproces uitvoeren. Yuan is universitair docent bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit.

Take-off beurzen

Het take-off programma van STW faciliteert en stimuleert bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de Nederlandse universiteiten en door NWO erkende onderzoeksinstituten, binnen alle wetenschapsgebieden. Met een take-off beurs van 40.000 euro kunnen onderzoekers haalbaarheidsstudies doen naar commerciële toepassingen van hun innovatieve ideeën. Lees meer over het take-off programma via .

Bron: Radboud umc
 

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie