default-header

Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: Is dat zo??

Home Forums Hartinfarct Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: Is dat zo??

  • Dit onderwerp is leeg.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #119199 Reageer
    Wouter
    Gast

    Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: ‘Ambulance is traumatisch’ Nieuwe oplossing, tropotine meting ter plaatste bij de patiënt.
    Dat was de titel van het nieuws, is dit verstandig? Lees geheel onderaan het voorstel van het onderzoek van het RadboudUMC.
    In mijn geval had het dan waarschijnlijk niet goed afgelopen en zijn er niet meer mensen waarbij het traject het zelfde verloopt, zoals het bij mij gaan is?
    4 December 2017

    Om 04:45 uit bed gegaan omdat ik flink zweette en last tussen mijn schouderbladen had, geen pijn op de borst, plotseling onwel geworden en in elkaar gezakt, een 25 minuten buiten westen geweest.
    Het ambulance personeel heeft me weer overeind gezet en uitgevraagd, ik vertelde dat ik heel mijn leven lang bradycardie heb en ook een niet zo een hoge bloeddruk van nature heb.
    Ik vermoede zelf dat de oorzaak daar in zat en voelde me al weer een heel stuk beter. Op de hart monitor was niets te zien. Voor de zekerheid ben ik meegnomen met de ambulance naar het Amphia ziekenhuis en toch maar voor de zekerheid aan de hartmonitor aangesloten en toen was er heel af en toe een vreemd rafeltje te zien op de monitor, waarna men een troponine-meting heeft gedaan.
    Daar kwam niets uit, het algehele bloed beeld was normaal. De cardioloog zei dat we nog 3 uur wachten en dan opnieuw de troponine-meting gaan doen. Pas 3 uur later ging mijn troponine-meting wel omhoog.
    Twee dagen later volgde een katheterisatie. Tot mijn verbazing was de linker kransslagader voor 40% afgesloten, de rechter kransslagader (RCA) was 100% afgesloten met collaterale geknutseld naar de linkerkransslagader (LAD) en de CX was voor 90% afgesloten.

    Dus wanneer het ambulance personeel thuis ter plaatse mijn troponine waarde bepaald had, zou er niet te zien zijn geweest dat ik forse hartproblemen had.
    Nu weet ik niet hoe vaak mijn situatie voorkomt, maar ik vermoed dat deze methode toch heel wat schade zal berokkenen aan potentiële hartpatiënten!
    Het verslag zoals het beschreven stond in de media:
    Mensen met hartklachten worden vaak onnodig met de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Cyril Camaro van het Radboudumc. Hij pleit voor een nieuw soort analyse waarmee ongeveer de helft van de spoedritten bespaard kunnen blijven.
    Veel mensen die met de ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd met het idee dat zij een ernstig hartprobleem hebben, blijken er in werkelijkheid niet zo slecht aan toe te zijn. Ambulancepersoneel zou daarom beter onderzoek moeten doen voordat ze een patiënt in de auto meenemen. Dat tonen onderzoeken in verschillende regio’s in Nederland aan.
    Laag risico
    Voor het onderzoek van cardioloog Camaro wordt gekeken wat er zou gebeuren als patiënten met hartklachten vaker thuisblijven. “Wat doet het als deze mensen niet meegaan naar het ziekenhuis? Wat draagt dat bij aan het kwaliteit van leven? En kunnen ze hun leven weer goed oppakken? Dit was nog nooit eerder uitgezocht”, zegt Camaro EditieNL. Hij hoopt zijn onderzoek deze zomer af te ronden.
    Als de nieuwe hartklachtanalyse doorgevoerd mag worden, kan ongeveer de helft van de patiënten voortaan thuisblijven. “Zij hebben geen acute hartaanval. Bij hen kun je eenvoudig en thuis een hartaanval uitsluiten.”
    Dit kan bepaald worden met behulp van een troponine-meting. “Troponine is een eiwit dat vrijkomt in het hart als er zuurstofschade is”, vertelt Rudolf Tolsma, verpleegkundig specialist bij Ambulance IJsselland. “Dat was vroeger alleen in

    het ziekenhuis te bepalen, maar tegenwoordig zijn er draagbare apparaten op de markt. Daarmee wordt het mogelijk om bij mensen thuis al zo’n meting te doen en te bepalen of iemand mee moet met de ambulance.”
    Kostenbesparing
    Als de patiënt voortaan thuis kan blijven is dat niet alleen fijn voor hem- of haarzelf – een rit in de ambulance kan traumatisch zijn – maar scheelt ook een hoop kosten. “Het kan makkelijk 36 miljoen schelen als dit landelijk wordt geïmplementeerd”, vertelt cardioloog Camaro. “En de zorgkosten lopen nog altijd op, dus die moeten we zien te drukken. Daarom kijken we naar een manier om ambulances doelmatiger in te zetten.”
    In de huidige situatie is dat wel anders, vertelt verpleegkundig specialist Tolsma. “We maken snel een inschatting, vooral op basis van gevoel en hoe iemand eruitziet. We zijn daarbij snel geneigd om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis.” Soms is dat onnodig. “Het geeft altijd stress als je meemoet naar het ziekenhuis. Daar lig je ook vaak ook nog wel een paar uur. Je weet niet wat er met je aan de hand is.”
    Toekomst
    De vernieuwde aanpak zal niet zomaar in korte tijd ingevoerd kunnen worden. “Er zal nog goed gekeken moeten worden wat ervoor nodig is”, zegt cardioloog Camaro. “Zo moet je er nieuwe apparaten voor kopen en onderhouden. Maar het kan snel gaan. Als we dit met z’n allen doen denk ik dat we over een jaar zover kunnen zijn.”

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Veel onnodige spoedritten bij hartinfarcten: Is dat zo??
Je informatie: