default-header

Bij een hogere omega 3-vetzurenstatus, is CRP lager.

Home Forums Voeding Bij een hogere omega 3-vetzurenstatus, is CRP lager.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #79131 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    2009 – Een hogere omega 3-vetzurenstatus houdt verband met een lagere CRP-waarde, een ontstekingsmarker die met het risico van hart- en vaatziekten verband houdt. Dat blijkt uit de resultaten van een Australische studie.
    […]
    Ook in eerdere studies werd al aangetoond dat omega 3-vetzuren het risico van hart- en vaatziekten mogelijk verlagen. Het gevonden verband tussen omega 3-vetzuren en de CRP-waarde zou dit effect mogelijk kunnen verklaren, aldus de onderzoekers.

    Bron:www.ortho.nl

    Oorspronkelijke Bron op Pubmed.gov:
    Micallef MA, Munro IA, Garg ML. An inverse relationship between plasma n-3 fatty acids and C-reactive protein in healthy individuals. Eur J Clin Nutr 2009; 63:1154-6

    An inverse relationship between plasma n-3 fatty acids and C-reactive protein in healthy individuals.

    Nutraceuticals Research Group, School of Biomedical Sciences, The University of Newcastle, Callaghan, New South Wales, Australia.

    High sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) is a marker of low-grade sustained inflammation. Omega-3 (n-3) fatty acids have anti-inflammatory properties and are associated with reduced cardiovascular disease (CVD) risk.

    The aim of this study was to investigate whether plasma n-3 fatty acid concentration is related to hs-CRP concentration. A total of 124 free-living adults, were divided into tertiles of plasma hs-CRP (<1.0, 1.0-3.0 and >3.0 mg/l).

    Body composition and anthropometric measurements were recorded. Hs-CRP was analysed using immunoassays and fatty acids were measured by gas chromatography. Plasma hs-CRP concentration was negatively correlated with total n-3 fatty acids (P=0.05), eicosapentaenoic acid (EPA; P=0.002) and docosapentaenoic acid (DPA; P=0.01).
    The highest hs-CRP tertile (>3.0 mg/l) had significantly lower concentrations of total n-3 fatty acids, EPA and DPA, when compared with the other tertiles (P<0.05).

    This study provides evidence that in healthy individuals, plasma n-3 fatty acid concentration is inversely related to hs-CRP concentration, a surrogate marker of CVD risk.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Bij een hogere omega 3-vetzurenstatus, is CRP lager.
Je informatie: