1 bericht / 0 nieuw
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 1 maand 3 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Haring eten verhoogt HDL cholesterol

Goede cholesterol stijgt door haring

Het eten van haring heeft een gunstige invloed op het gunstige HDL-cholesterol. Vooral personen met een verlaagd HDL-gehalte kunnen hierbij baat hebben.

Aan de studie namen 13 gezonde proefpersonen met overgewicht deel. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen.
De personen in de eerste groep kregen gedurende 4 weken 5 dagen per week 150 gram gebakken haring te eten. De deelnemers in de andere groep kregen varken -en kipfilets. Na twee weken tussenpauze werden de groepen omgewisseld.

Aan het begin van de studie en telkens na een periode van 2 weken werd bloed geprikt waarbij onder andere het totale cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, CRP en triglyceriden werd gemeten.

De resultaten lieten een significante stijging van het HDL-cholesterol zien na het eten van de haring (van 1,13 naar 1,22 mmol/l).
Tevens daalde het CRP.

Geconcludeerd kan worden dat het eten van haring zinvol is voor personen met insulineresistentie of overgewicht die veelal een te laag HDL-cholesterolgehalte hebben.

Bron:

Lindqvist H, Langkilde AM, Undeland I, Rådendal T, Sandberg AS. Herring (Clupea harengus) supplemented diet influences risk factors for CVD in overweight subjects. Eur J Clin Nutr 2007; 61(9):1106-13

Bron: ortho.nl

PS:
CRP is een marker voor ontstekingen in het lichaam en hoe hoger de CRP is hoe meer risico er is voor hart- en vaatziekten.