default-header

Haring eten verhoogt HDL cholesterol

Home Forums Cholesterol Haring eten verhoogt HDL cholesterol

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78718 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Goede cholesterol stijgt door haring

  Het eten van haring heeft een gunstige invloed op het gunstige HDL-cholesterol. Vooral personen met een verlaagd HDL-gehalte kunnen hierbij baat hebben.

  Aan de studie namen 13 gezonde proefpersonen met overgewicht deel. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen.
  De personen in de eerste groep kregen gedurende 4 weken 5 dagen per week 150 gram gebakken haring te eten. De deelnemers in de andere groep kregen varken -en kipfilets. Na twee weken tussenpauze werden de groepen omgewisseld.

  Aan het begin van de studie en telkens na een periode van 2 weken werd bloed geprikt waarbij onder andere het totale cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, CRP en triglyceriden werd gemeten.

  De resultaten lieten een significante stijging van het HDL-cholesterol zien na het eten van de haring (van 1,13 naar 1,22 mmol/l).
  Tevens daalde het CRP.

  Geconcludeerd kan worden dat het eten van haring zinvol is voor personen met insulineresistentie of overgewicht die veelal een te laag HDL-cholesterolgehalte hebben.

  Bron:

  Lindqvist H, Langkilde AM, Undeland I, Rådendal T, Sandberg AS. Herring (Clupea harengus) supplemented diet influences risk factors for CVD in overweight subjects. Eur J Clin Nutr 2007; 61(9):1106-13

  Bron: ortho.nl

  PS:
  CRP is een marker voor ontstekingen in het lichaam en hoe hoger de CRP is hoe meer risico er is voor hart- en vaatziekten.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Haring eten verhoogt HDL cholesterol
Je informatie: