1 bericht / 0 nieuw
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 7 maanden 2 weken geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Boosheid na beroerte door hersenbeschadiging

Boosheid na beroerte door hersenbeschadiging

De boosheid en irritatie waaronder patiënten die een beroerte hebben gehad, soms lijden, hebben meer te maken met de hersenbeschadiging die ze oplopen dan met de veronderstelde depressie die na een beroerte kan optreden. Dit blijkt uit onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in Neurology.

De onderzoekers volgden 145 patiënten gedurende drie tot twaalf maanden na hun beroerte. Geen van hen had eerder een beroerte of depressie gehad. Eenderde van hen (47 patiënten) had geen vat meer op zijn boosheid en agressie na de aanval. Aan de hand van tien punten werd het verschil gemeten tussen de gemoedstoestand van de patiënt voor en na de beroerte. Ook familieleden kwamen aan het woord.

Uit onderzoek van de hersenbeschadigingen bleek de correlatie tussen de plaats van de kwetsuur in de hersenen en de boosheid. Als het frontale, lenticulocapsulaire gebied was aangetast, kwam agressie regelmatig voor.

‘Het onvermogen om boosheid te controleren is eerder een symptoom van de hersenbeschadiging dan reactief gedrag dat op een beroerte volgt’, zegt Jong S. Kim van het Asan Medical Center in Seoul

Bron: medischcontact.artsennet.nl