default-header
HomeNieuwsVoorbestemming of keuzes?

Voorbestemming of keuzes?

Columns

zondag 12 april 2015, door Hartpatiënten Nederland

Naar aanleiding van mijn vorige column ontstond de vraag: ‘in hoeverre maken we daadwerkelijk zelf onze keuzes. Is niet alles voorbestemd? Zijn we niet, als het ware, voorgeprogrammeerd?’

Volgens mij sluit het ene het andere echter niet uit. Van de weg die we hier op aarde mogen gaan, staat het doel misschien vast en om dat doel te bereiken zijn er een paar noodzakelijke stappen die gezet moeten worden om dat doel te bereiken. We zijn echter niet verplicht deze weg tot op de meter exact te volgen.

Er bestaat zoiets als de vrije wil. Dat houdt in dat we zelf bepalen of we ons aan regels, normen en waarden houden, of we kiezen voor uiterlijke of innerlijke rijkdom, of we in verbinding met anderen willen leven of in afzondering, of we met mededogen naar onze medemensen kijken, of hen veroordelen.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.