default-header
HomeNieuwsOplosbaar hartklepje geeft kinderen een tweede kans

Oplosbaar hartklepje geeft kinderen een tweede kans

AandoeningBehandeling

donderdag 31 maart 2022, door Hartpatiënten Nederland

Je zult maar geboren worden met een falende hartklep. Om baby’s dan te opereren met een hartklep van metaal, kunststof of dierlijk weefsel, is niet echt een oplossing. Al was het maar omdat het kind snel groeit en de hartklep na enige tijd niet meer past. Wat weer een nieuwe operatie nodig maakt. En dan hebben we het geeneens gehad over het afweersysteem dat door zo’n hartklep op zijn kop wordt gezet.

Wat dan? Het Eindhovense bedrijf Xeltis heeft een oplossing gevonden. Met zijn ‘regeneratieve’ hartklep timmert het bedrijf aan de weg. Het gaat om een oplosbaar hartklepje dat één wordt met het groeiende hartje van de kleine.

Momenteel houdt het bedrijf zich nog bezig met klinische studies naar de hartklep, die eerder al bij achttien kinderen werd geïmplanteerd. Binnenkort wil het bedrijf de procedure voor de markttoelating starten, om in 2024 aan de slag te kunnen gaan.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.