default-header
HomeNieuwsDokter en patiënt beslissen samen

Dokter en patiënt beslissen samen

AandoeningBehandeling

maandag 1 november 2021, door Hartpatiënten Nederland

Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte van haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over gedeelde besluitvorming, met Dirk Ubbink: hoogleraar Evidence-based Medicine and Shared Decision-Making.

Wat is shared decision making precies en waarom is het belangrijk?

DU: “Gedeelde besluitvorming houdt in dat de dokter beslissingen over de behandeling niet in zijn eentje neemt, maar samen met de patiënt. Een van de redenen hiervoor is dat er steeds meer mogelijk is binnen de geneeskunde en er dus ook steeds meer opties zijn om uit te kiezen. Daarnaast heb je als patiënt ook de autonomie over je eigen lichaam. Wanneer je een hypotheek kiest, wil je ook niet dat de hypotheekadviseur voor jou beslist welke het wordt. Je laat jezelf informeren en maakt vervolgens met de expert de keuze die het beste bij je past. Dat gedachtegoed kan ook binnen de geneeskunde toegepast worden. Want wij artsen hebben expertise op basis van medische kennis, maar de patiënt heeft expertise op het gebied van wat hij of zij belangrijk vindt in het leven. Je hebt elkaar nodig om de beste keuze te maken.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.