default-header
HomeNieuwsCoronavirus al vroeg te zien in het vet

Coronavirus al vroeg te zien in het vet

AandoeningBehandeling

woensdag 15 juni 2022, door Hartpatiënten Nederland

Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte over haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over onderzoek naar het coronavirus.

Wat was de aanleiding voor dit onderzoek?

“Rondom alle organen en bloedvaten zit een klein vetlaagje. Dit is heel normaal en dient als bescherming. Daarnaast scheidt dit vetlaagje ook stoffen uit naar de organen en vangt het signalen op van de organen. In het verleden is er, met name door mijn collega Ed Eringa van de afdeling fysiologie, in samenwerking met mij, al veel onderzoek gedaan naar de rol van dit vetlaagje op harten vaatziekten. Daar zijn veel interessante relaties uitgekomen. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat het vet ontsteking kan laten zien. Bij slagaderverkalking is bijvoorbeeld het vet rondom de slagader ontstoken en ook bij aneurysma zien we ontsteking in het vet. Het is nog de vraag wat de kip en het ei is: veroorzaakt het vet een ontsteking in de organen of raakt het vet ontstoken doordat de organen ontstoken zijn? In ieder geval is het duidelijk dat als het vetlaagje rondom een bloedvat ontstoken is, ook het bloedvat zelf ontstoken is/wordt, of ziek is. Het vetlaagje rondom een orgaan reageert al op een minimale ontsteking. Zelfs als dit nog niet in het bloed te zien is, vertoont het vet al wél tekenen van ontsteking. Eigenlijk is het dus een subtiel verradertje. Dat bracht ons op het idee om te onderzoeken of dit ook zo werkt bij Covid-19.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.