default-header
HomeNieuwsAls de blaadjes vallen…

Als de blaadjes vallen…

Columns

dinsdag 12 februari 2013, door Hartpatiënten Nederland

Veel mensen hebben last van sombere gevoelens als de herfst aanbreekt.

De herfst en de winter zijn de Yin-seizoenen. Dat houdt in dat we van de naar buiten gerichte activiteiten van de lente en de zomer, naar de fase met naar binnen gerichte energie gaan.

Bij energie denken we meestal aan activiteit. Energie kan echter ook passief zijn. Vandaar dat volgens de Chinese visie onderscheid gemaakt wordt tussen Yin en Yang-energie. Yin is als het ware opgeslagen energie die aangesproken kan worden als het nodig is.

Als je altijd actief bent en geen rust neemt, put je jezelf uit, dan zijn je energiereserves op. Rust en goede voeding zijn belangrijk om bij te tanken en weer op kracht te komen.

Zoals gezegd, zijn de lente en de zomer de Yang-seizoenen, de seizoenen met veel naar buiten gerichte energie, de seizoenen waarin bomen en planten ook met hun activiteiten naar buiten gericht zijn met veel blad en bloei, pracht en praal. Dit kan echter niet continu zo doorgaan.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.