default-header
HomeNieuwsAllemaal anders

Allemaal anders

AandoeningBehandeling

dinsdag 27 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Positieve discriminatie is anno 2022 niet meer weg te denken uit de spreekkamer. Dat vrouwen met hartritmestoornissen anders gediagnosticeerd en behandeld moeten worden dan mannen, is algemeen doordrongen in de medische wereld. Maar weten we eigenlijk ook waar die man-vrouwverschillen precies vandaan komen? We gingen in gesprek met cardioloog en specialist hartritmestoornissen Natasja de Groot.

Het is niet zozeer het orgaan zelf dat onderling verschilt. Een hart heeft geen mannelijke of vrouwelijke kenmerken. Het zit hem meer in de oorzaken, klachten en de effecten van behandelingen. Daarin verschilt een mannenhart daadwerkelijk van een vrouwenhart. Tot ongeveer de eeuwwisseling dolf het vrouwenhart nog vaak het onderspit. Er was bij cardiologen nog maar weinig kennis over vrouwspecifieke risicofactoren en veel vrouwen met ‘vage’ klachten werden met de diagnose ‘stress’ naar huis gestuurd, terwijl ze eigenlijk te kampen hadden met hartproblemen. De valkuil: de klachtenchecklist bleek te veel op mannen toegepitst.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.