default-header

Hartinfarct behandelen

Home Hartinfarct behandelen

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Hartinfarct behandelen hetzelfde als een hartaanval behandelen?

Een hartinfarct is hetzelfde als een hartaanval, maar de medische term myocardinfarct wordt ook weleens gebruikt. Een hartinfarct wordt meestal veroorzaakt doordat er een vernauwing in de kransslagader ontstaat door een bloedprop. Hierdoor kan er geen zuurstof meer komen in bepaalde delen van je hartspier, waardoor deze afsterven. Een hartaanval herken je vaak aan de heftige pijn in je borst, benauwdheid, zweten, misselijkheid en overgeven. Een behandeling hartinfarct moet dan zo snel mogelijk gebeuren, want iedere minuut telt! Ook als je twijfelt of jij (of iemand anders) wel of geen hartinfarct heeft, is het beter om het zekerere voor het onzekere te nemen. Bel daarom altijd 112 als je een vermoeden hebt. Een snelle opname en hartinfarct behandeling in het ziekenhuis voorkomt dat de schade aan het lichaam erger en blijvend wordt.

Hartinfarct behandelen hetzelfde als een hartaanval behandelen?

Wat houdt een behandeling hartinfarct in?

Een katheterisatie volgt vaak na een hartaanval en maakt dus ook deel uit van een hartinfarct behandeling. Bij het katheteriseren worden er katheders (dunne slangetjes) via de lies of pols in de bloedvaten gebracht onder plaatselijke verdoving. Deze worden via de kransslagaders naar het hart geleid en daar zoekt men naar eventuele vernauwingen. Men kan op deze manier ook de hartkleppen onderzoeken wanneer er sprake is van hartritmestoornissen. Na de katheterisatie krijgt de arts een beter beeld van waar en hoe groot de schade aan het hart is. Aan de hand van deze informatie kan de arts gerichter het hartinfarct behandelen.

Wat houdt een behandeling hartinfarct in?

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Verschil in hartinfarct behandeling tussen man en vrouw

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat bij vrouwen een hartaanval vaak al weken van tevoren wordt aangekondigd. Vrouwen krijgen dan onder meer last van slaapstoornissen, acute en ernstige vermoeidheid en kortademigheid. Ook symptomen zoals plotselinge duizeligheid en een vervelend gevoel in de maag kunnen een indicatie zijn voor een hartaanval. Op de website van Stichting Hartpatiënten Nederland staan verhalen van mannelijke en vrouwelijke lotgenoten die een hartaanval hebben gehad en een behandeling hartinfarct hebben ondergaan. Door deze te lezen, kom je erachter hoe anderen dit hebben ervaren. Hier halen lotgenoten veel steun uit. Dus als jij ook een hartinfarct en een behandeling hebt ondergaan, schroom dan niet om deze ervaring ook met medepatiënten te delen via Stichting Hartpatiënten!

Verschil in hartinfarct behandeling tussen man en vrouw