54 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Aderverkalking vermindert door inname van vitamine K2 uit Natto [gefermenteerde sojabonen].

Wetenschappers van de universiteit van Utrecht onderzochten bij 564 postmenopauzale vrouwen of dagelijkse inname van vitamine K1 en K2 mogelijk verband houdt met de mate van slagaderverkalking. Een hogere inname van vitamine K2 werd geassocieerd met 20% vermindering van slagaderverkalking. Deze resultaten verschenen op 10 september in een voorpublicatie online in Atherosclerosis.

Al langer wordt verondersteld dat vitamine K een cruciale rol speelt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Dit onderzoek 1] liet zien dat ruim 60% van de vrouwen kalkafzetting in de kransslagaderen had. Een hogere inname van natuurlijke vitamine K2 - ongeveer 45 microgram per dag - hield verband met 20% minder slagaderverkalking vergeleken met een lage consumptie van vitamine K2 (ca. 18 microgram per dag). Vitamine K1 liet geen verband zien.

De werking wordt toegeschreven aan de activiteit van MGP (matrix Gla proteïne) die vitamine K afhankelijk is. Vitamine K is nodig om deze belangrijke proteïne te activeren.

Al eerder werd in de wereldwijd bekende Rotterdam-studie 2] onder 4807 deelnemers geconstateerd dat een hogere inname van vitamine K2 (45 microgram of meer per dag) 50% minder kans geeft op slagaderverkalking en overlijden door een hartinfarct. Ook hier bleek vitamine K1 niet effectief.

Eén van de belangrijkste onderzoekscentra naar de werking van vitamine K ter wereld is VitaK van de universiteit van Maastricht. Zij doen belangrijk onderzoek naar de werking en effectiviteit van vitamine K. De laatste jaren ligt hun focus met name op de natuurlijke vorm van vitamine K2: menaquinone-7.

Dr. Schurgers en collega Dr. Vermeer van VitaK:
Gefermenteerde kaas levert de grootste bijdrage aan natuurlijk vitamine K2 in onze westerse voeding. Het is opmerkelijk dat kaas, normaal gesproken betiteld als “ongezond” door de hoge concentratie vet, ook een component bevat die de kans op hart en vaat problematiek sterk kan reduceren. Recent onderzoek uitgevoerd door onze groep heeft laten zien dat in proefdieren de aanwezige kalk in de bloedvaten grotendeels kon worden opgelost door het geven van een dieet rijk aan vitamine K2. We hebben in dit onderzoek ook laten zien dat dit hoogstwaarschijnlijk kwam door de activering van het Matrix Gla- proteine. Ons onderzoek in proefpersonen laat verder zien dat de meeste volwassen mensen vitamine K-deficiënt zijn in hun bloedvaten, en dat extra vitamine K2 nodig is om de bloedvaten gezond te houden. Gelukkig zijn er nu supplementen op de markt met natuurlijk vitamine K2.

Het eiwit MGP vormt de enige bekende verdediging van de vaatwand tegen verkalking. Om werkzaam te kunnen zijn dient MGP echter eerst geactiveerd te worden door vitamine K. Wat wij in het verleden reeds eerder hebben aangetoond, en wat hier in deze studie opnieuw bevestigd wordt, is dat die activatie het beste gebeurt door vitamine K2.

Het belang van vitamine K2-houdende supplementen blijkt wel uit het feit dat in gezonde volwassenen ongeveer 30% van het MGP niet geactiveerd is door het vitamine K-tekort in de bloedvaten. Daardoor is de bescherming tegen voortschrijdende aderverkalking verre van optimaal. Met het gebruiken van een vitamine K2-bevattend voedingssupplement kan nu iedereen zich beter wapenen tegen aderverkalking.

Deze studie toont aan dat een hoge inname van vitamine K2 (en blijkbaar niet van vitamine K1) in verband staat met minder verkalking van de slagaderen. De resultaten wijzen er op dat een adequate dagelijkse inname van 45 microgram vitamine K2 van belang is ter preventie van hart- en vaatziekten.

Referenties:
1] Y.T. van der Schouw et al. “High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification”. Atherosclerosis. Published online ahead of print, doi:10.1016/j.atherosclerosis.2008.07.010
2] J.M. Geleijnse et al. Dietary intake of vitamin K-2 reduces the risk of cardiac events and aortic atherosclerosis: The Rotterdam Study. Journal of Nutrition 134 (2004) 3100-3105.

Natuurlijke vitamine K2 wordt aangetroffen in gefermenteerde voeding en in het bijzonder in hoge hoeveelheden in “natto”. Studies in Japan hebben al eerder een verband laten zien tussen vitamine K2 en de vermindering van hart- en vaatziekten.

Natto is een traditioneel Japans voedsel voor meer dan duizend jaar. Natto zijn sojabonen die door Bacillus subtilus natto zijn gefermenteerd. Natto bezit een typische geur van ammoniak, dat wordt veroorzaakt door de afbraak van minozuren door Bacillus subtilis natto. Tijdens de fermentatie worden er kleverige polymeren (polyglutamine zuur) gevormd die aan natto het typisch kleverige aspect geven. Wegens deze geur en uitzicht is natto niet zo populair, behalve in Japan. Tijdens de fermentatie van natto worden tevens enzymen, vitaminen en aminozuren gevormd.

Vitamine K2 uit Japanse natto is nu in een gepatenteerde vorm in Nederland als voedingssupplement verkrijgbaar onder de merknaam MenaQ7 van Springfield.

Bron: medicalfacts.nl
http://tinyurl.com/3z8kjt

Marion58 ( )
afbeelding van Marion58
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Vitamine K, is al lang een terugkerende factor bij mij van een zekere onzekerheid.

Zoals Lisa bovenvermeld aangeeft, heeft vitamine K vele goede eigenschappen, daarbij onderverdeeld in K1 en K2.
Naast het tegengaan van slagaderverkalking zorgt vitamine K ook voor sterke botten en.... nu komt mijn probleem.... vitamine K verzorgt de ook de bloedstolling....
Veel hartpatiënten gebruiken 'bloedverdunners' (eigenlijk ontstollingsmiddelen) om te voorkomen dat stolsels belangrijke bloedvaten afsluiten waardoor er een hart- of herseninfarct kan ontstaan.

Ik neem al heel lang multivitamines en sinds er bij mij een cardiomyopathie geconstateerd is krijg is acenocoumarol als ontstollingsmiddel.
Mijn INR was altijd heel onregelmatig en heel moeilijk in te stellen.
Totdat ik tot de ontdekking kwam dat in mijn multivitamine 100 mg. vitamine K zat!
Op het moment dat ik hiermee stopte, was mijn INR in een week tijd op mijn zelfmeetmachine meer dan 8.0 !!!!
Zoveel invloed had de vitamine K op de acenocoumarol!!

Op deze site wordt dit nog eens uitgebreid uitgelegd: http://www.pha-nl.nl/behandeling/82.html

Een fragment hieruit:

[color=#0000FF] Hoe werken bloedverdunners?
Bloedverdunners worden meestal in tabletvorm voorgeschreven. De meest bekende bloedverdunners zijn acenocoumarol (Sintrom) en fencoupron (Marcoumar). Als je ze inneemt dan gaan ze de productie van een aantal stollingsfactoren remmen. De productie van de stollingsfactoren vindt plaats in de lever. De bloedverdunners remmen de productie van stollingsfactoren door ervoor te zorgen dat de lever te weinig gebruik kan maken van vitamine K. Vitamine K is nodig voor de productie van een aantal stollingsfactoren.

Er komen zo minder stollingsfactoren in de bloedbaan waardoor het bloed minder snel stolt. Het is mogelijk om te controleren of het bloed inderdaad minder snel stolt. Dit kan met een bloedtest die meestal wordt uitgevoerd door de Trombosedienst, de uitslag wordt uitgedrukt in “INR”. De INR moet meestal tussen de 2 en 3,5 zijn. Met deze test wordt ook gekeken of het bloed niet al te dun is geworden want dat kan ook weer gevaarlijk zijn. Er is dan een verhoogde kans op bloedingen. De arts of Trombosedienst kan dan besluiten om tijdelijk minder bloedverdunners te geven. Ook besluit hij soms om wat extra vitamine K te geven aan de patiënt: de lever heeft dan weer de beschikking over vitamine K en gaat weer sneller stollingsfactoren produceren.[/color]

Mijn grote vraag blijft nu wel.....
In hoeverre krijgen wij als gebruikers van de bloedverdunners te weinig vitamine K binnen.....?
Ik ben nu 50 jaar en slik al 4,5 jaar acenocoumarol.
Ondanks alles ben ik van plan om nog heel lang mee te gaan!
Kan een langdurig tekort aan vitamine K mijn aderen doen verkalken? Bij onderzoeken is gebleken dat mijn aderen heel schoon zijn.
In hoeverre worden mijn botten aangetast? en....

Ik lig hier niet wakker van hoor, maar elke keer als het vitamine K verhaal weer ergens naar boven komt, vraag ik mij dit af.
Misschien weet iemand er een antwoord op.

Groetjes, Marion.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Marion58 schrijft:

Quote:

Mijn grote vraag blijft nu wel.....
IKan een langdurig tekort aan vitamine K mijn aderen doen verkalken? Bij onderzoeken is gebleken dat mijn aderen heel schoon zijn.
In hoeverre worden mijn botten aangetast?.

Misschien weet iemand er een antwoord op.
Groetjes, Marion.

Hallo Marion.

Volgens onderzoekers kun je door coumarine gebruik inderdaad verkalkingen krijgen.

Coumarines blokkeren vitamine K1 actie (om de kans op stolsels te verminderen). Maar ze remmen ook de omzetting van K1 naar K2, wat van betekenis is ivm de bevindingen dat slikken van coumarines gepaard gaat met meer ader- en hartklepverkalkingen..:.

German researchers found out in 2005 that long term use of coumadin produced increased calcium in the aortic valve and coronary arteries when compared to patients not taking coumadin.
Koos R et al Relation of oral anticoagulation to cardiac valvular and coronary calcium assessed by multiple spiral computer tomography. Amer J Cardiol.2005;96(6):747-749

En waarschijnlijk kun je ook sneller breekbare botten krijgen door gebrek aan vitamine K2.

K2 voorkomt of vermindert de aderverkalking, K1 niet.
K2 brengt calcium naar de botten, K1 niet.
Ik weet niet of K2 ook een rol speelt in de stolling, of dat het vooral K1 is die de stolling regelt (ik zal nog proberen iets naders daarover te vinden.)

Ik vermoed dat in je multi alleen K1 zat?
Weet je zeker dat er 100 mg in zat??? Is wel heel erg veel.:huh:
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid K1 is 80 microgram.

K2 zit vooral in kaas, yoghurt en gefermenteerde sojabonen.
K1 zit vooral in groenten/planten en sommige olie produkten.

Medicijnen om een bepaald risico te verlagen, brengen vaak een verhoging van een ander risico met zich mee. De arts adviseert een medicijn, en de patient kan, na volledig geinformeerd ! te zijn, overwegen en beslissen of hij met het medicijn het ene risico wil vervangen door een ander, misschien wel groter risico, voor de gezondheid.

Medicijnen putten vaak bepaalde voedingsstoffen uit (wat voor een deel de bijwerkingen kan verklaren) en die stoffen kan men meestal wel aanvullen met supplementen.
Met coumarine en K ligt dat anders. Aanvulling met K1 kan niet, want dan werkt de coumarine minder goed. Maar misschien kan K2 wel aangevuld worden ?????

Groetjes,
Lisa

Marion58 ( )
afbeelding van Marion58
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Hoi Lisa,

Dank voor je snelle reactie.
De multi die in had was Pool-plus en daar zit 100 mcg. vitamine K in, of dit K1 of K2 is, vermeldt de pot niet.
Ik weet dat het eten van groenten invloed heeft op de werking van de bloedverdunners, over melkproducten is dit bij mij niet bekend...
Ik ga dat ook verder uitzoeken.

Dit is de eerste keer dat ik een bevestiging van mijn vermoeden krijg betreffende de invloed van de bloedverdunners.
Alles wat ik kan doen om alle schades die oa. door de medicijnen ontstaan kan voorkomen is mij welkom!

Groetjes,
Marion

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Marion58 schrijft:

Quote:

De multi die in had was Pool-plus en daar zit 100 mcg. vitamine K in, of dit K1 of K2 is, vermeldt de pot niet.
Groetjes,
Marion

Oh, dus toch geen mg maar mcg :)
Maar toch nog best veel.
Als het er niet bij staat, zal het de gewone, meest bekende vitamine K1 wel zijn.
K2 (menaquinone) is ook nog niet lang als supplement te krijgen.

Groetjes,
Lisa

Marion58 ( )
afbeelding van Marion58
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Op deze site wordt een en ander duidelijk uitgelegd: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=17&id=476&page=9

Belangrijke stukken:

Bepaalde vormen van vitamine K2 zijn actiever dan vitamine K1 in het voorkomen van osteoporose en aderverkalking. Dit wordt mede veroorzaakt doordat vitamine K1 vooral in de lever wordt geconcentreerd en vitamine K2 in hogere mate in de overige organen. Vitamine K2 heeft net als K1 een effect op de bloedstolling, maar heeft een groter effect op de botopbouw. Van alle K2-vormen, heeft MK-7 de hoogste γ-carboxylatie-activiteit. Vitamine K2 stimuleert hierbij niet alleen de γ-carboxylatie van eiwitten in de botmatrix, maar reguleert tevens de transcriptie en activiteit van bepaalde genen in het bot.

Gebonden aan bepaalde receptoren op het DNA kan vitamine K2 bijvoorbeeld in de osteoblasten de waarden van alkalische fosfatase, osteoprotegerine, osteopontine en matrix GLA-proteïnen (o.a. osteocalcine en MGP) doen stijgen. Tegelijkertijd inhibeert vitamine K2 de botresorptie door osteoclasten. Samen met vitamine D3 kan vitamine K2 op DNA-niveau de synthese van osteocalcine stimuleren.

Toxische eigenschappen van vitamine K
Uit onderzoek is gebleken, dat de extra-hepatische vitamine K-status van de populatie niet optimaal is, en dat de huidige ADH-waarde van circa 80 mcg/dag onvoldoende is voor optimale activatie van de diverse Gla-proteïnen in andere organen en weefsels dan de lever. Vitamine K blijkt niet of nauwelijks over toxische eigenschappen te beschikken. Zelfs bij zeer hoge dagdoseringen van 45 mg/dag zijn in studies geen nadelige bijwerkingen vastgesteld. Volgens deskundigen zou tot 100 mcg/dag van vitamine K1 voor personen op antistollingmedicijnen nog veilig zijn.
Mensen die anti-stollingsmedicijnen innemen, dienen echter altijd met een deskundige overleg te plegen alvorens vitamine K-supplementen te gaan innemen. Vitamine K-supplementen dienen bij de maaltijd te worden ingenomen.

Mmmmm... mijn ervaring is wat betreft het laatste dus anders...., misschien zou ik kunnen kijken naar een supplementen met K2...?

Groetjes,

Marion

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Marion58 schrijft:

Quote:

Mmmmm... mijn ervaring is wat betreft het laatste dus anders...., misschien zou ik kunnen kijken naar een supplementen met K2...?

Groetjes, Marion

Even kijken of ik het begrijp....
Toen je met de multi (dus 100 mcg K) stopte steeg je INR naar 8.
Is dan je bloed te "dun" en kan dat er ook op wijzen dat je dus zonder K suppletie minder coumarine kan nemen dan je nu neemt? (hoe minder medicijn nodig hoe beter toch?)

Ja....Misschien heeft K2 (in een natuurlijke vorm) geen effect op je INR meting?

Ik las ooit in artikelen over nattokinase (uit Natto, waar de K2 in zit) dat dat enzym het bloed "dunner" maakt, maar het had geen effect op de INR. (kan het nog terugzoeken als je wilt)
Nattokinase in Natto is een fibrinolytisch enzym (net als bv bromelaine uit ananas en papaine uit de papya): het breekt fibrine af (fibrine zit ook in bloedstolsels en een te veel aan fibrine maakt het bloed stroperig).

(Ik zag in je hartverhaal dat je wel geinteresserd bent in orthomoleculaire voeding en supplementen, dus daarom vertel ik dit maar even hier).

Groetjes,
Lisa

Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 update
Quote:

Update Vitamine K2

Nederlands onderzoek suggereert dat de meeste mensen een subklinisch tekort aan vitamine K (met name vitamine K2) hebben.(1)
Vitamine K1 wordt hoofdzakelijk door de lever opgenomen en zorgt voor activering van stollingsfactoren, terwijl vitamine K2 ook elders in het lichaam (zoals in de vaatwand) actief is.

Een langdurige vitamine K(2)-insufficiëntie is waarschijnlijk een risicofactor voor leeftijdsgerelateerde (degeneratieve) ziekten waaronder osteoporose, hart- en vaatziekten en kanker.(1,2)

Verder lezen kan hier bij orthokennis.nl:
http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=74

Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten
Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

http://www.artsennet.nl/Artikel/34452/Promotie-Vitamine-K2-voor-sterke-b...

Artsennet:
K2 voor sterke botten en schone bloedvaten.

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Een al wat ouder artikel (uit 2005) over vitamine K2:

VITAMINE K2 BESCHERMT TEGEN HARTAANVAL

Een vitamine in kaas en yoghurt, waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord, remt de aderverkalking. Vitamine K2 doet dat zelfs zo goed, dat een forse inname net zo goed tegen hartaanvallen beschermt als het inmiddels aanbevolen dagelijkse glas wijn. Dat ontdekte een Wageningse onderzoeker. Maar niemand wilde haar geloven.

Sommige onderzoeksresultaten lijken te mooi om waar te zijn. Kloppen ze, dan mogen editors in de wetenschappelijke tijdschriften woorden als ‘doorbraak’ en ‘sensationeel’ in de mond nemen. Maar soms komen ze zo mooi uit, dat ze onwillekeurig leiden tot verdenkingen van methodologische fouten of zelfs fraude. Met als gevolg dat wetenschappelijke tijdschriften met een boog om de studie heenlopen.

Het overkwam dr Marianne Geleijnse van de afdeling Humane Voeding. Jaren geleden analyseerde ze de gegevens van vijfduizend mensen die tien jaar lang waren gevolgd. In dat onderzoek bekeek Geleijnse het verband tussen aderverkalking en hartaanvallen aan de ene kant en de vitamines K1 en K2 aan de andere.

In het lichaam is vitamine K nodig voor de bloedstolling, maar voor Geleijnses onderzoek was een andere eigenschap van vitamine K interessant. Vitamine K remt de neerslag van calcium. In de bloedvaten, is de theorie, vermindert de vitamine daardoor het ontstaan van aderverkalking.

In onze voeding zitten twee soorten vitamine K.
K1 zit vooral in plantaardige oliën en groene groenten, zoals spinazie.
K2 zit in producten die door bacteriën zijn gefermenteerd, zoals kaas, yoghurt en kwark.

‘Wat de plantaardige K1 betreft vonden we niks’, zegt Geleijnse. ‘Maar het verband met K2 was sterk. Mensen die veel vitamine K2 binnenkregen hadden de helft minder kans op hartaanvallen of ernstige aderverkalking.’ Volgens Geleijnses cijfers is de beschermende werking van een forse inname van K2 ongeveer even hoog als die van matige alcoholconsumptie. Dat is een mooi resultaat, en in de ogen van veel tijdschriften kennelijk verdacht mooi.

‘We konden dit nergens kwijt’, zegt Geleijnse. ‘We kregen het steeds teruggestuurd. Uiteindelijk durfde alleen de Journal of Nutrition het te publiceren.’ De Journal of Nutrition is een tijdschrift dat vaak riskante studies plaatst en veel en graag wordt gelezen, maar waar de wetenschappelijke elite zijn neus voor ophaalt. Soms terecht, maar soms publiceert het blad als eerste over doorbraken in de voedingswetenschap. Zoals ook dit keer. Volgens de geruchten hebben andere onderzoeksgroepen de resultaten van Geleijnse bevestigd.

‘Als K2 inderdaad zo belangrijk is voor goed functionerende hart- en bloedvaten, dan verklaart het misschien waarom fervente kaaseters in verhouding niet vaker overlijden aan hart- en vaatziekten’, zegt Geleijnse. ‘Als je weet hoeveel verzadigde vetten er in kaas zitten zou je verwachten dat een hoge consumptie van kaas samengaat met meer hartaanvallen. Maar in de statistieken zie je zo’n verband niet. Misschien komt dat omdat K2 de negatieve effecten van de verzadigde vetten compenseert.’

Wetenschappelijk gezien is de K2-connectie dubbel interessant, vertelt Geleijnse. ‘Gezonde gedragingen accumuleren’, zegt de onderzoeker. ‘Kijk maar naar thee. Mensen die niet roken, een gezond gewicht hebben en veel bewegen drinken vaker thee dan mensen die wel roken, te zwaar zijn en lichaamsbeweging schuwen. Daardoor kun je moeilijk meten hoe gezond thee nou eigenlijk is. Met vitamine K2 kan dat wel. Juist bij groepen die vrij ongezond leven is de inname aan de hoge kant.’ / WK

Bron: http://www.wb-online.nl/krant/artikel.php?id=1065
Resource: Weekblad voor Wageningen UR.

Leonardo
afbeelding van Leonardo
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 08/10/2008 - 22:47
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Na het lezen van wederom zo'n mooi wetenschappelijk artikel waarvoor mijn dank Lisa raak ik steeds meer overtuigd over de gunstige eigenschappen die bepaalde voedingsstoffen ons (gelukkig) toch nog te bieden hebben.
Hmm, Griekse yughurt, goed glas rode wijn, kaasje erbij daarna wat walnoten weghappen, nog even en ik kan hiermee de feestdagen op een heerlijke manier tegemoed zien.

nog een Corien
afbeelding van nog een Corien
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 04/03/2009 - 17:18
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Ik wil zo graag weten of K2 ook helpt bij de stolling. Ik heb stollingsproblemen en een laag vitamine K gehalte in mijn bloed (door leverproblemen of door slechte darmwerking). Nou kan ik natuurlijk K1 gaan innemen, maar ik wil veel liever K2 met alle positieve werkingen.

Groet, Corien

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

nog een Corien schrijft:

Quote:

Ik wil zo graag weten of K2 ook helpt bij de stolling. Ik heb stollingsproblemen en een laag vitamine K gehalte in mijn bloed (door leverproblemen of door slechte darmwerking). Nou kan ik natuurlijk K1 gaan innemen, maar ik wil veel liever K2 met alle positieve werkingen.

Groet, Corien

Hallo Corien,

In het stukje tekst van Marion58 hierboven staat dit:
"Vitamine K2 heeft net als K1 een effect op de bloedstolling, maar heeft een groter effect op de botopbouw. "

Maar als je vitamine K moet gaan aanvullen kun je natuurlijk ook allebei de K''s nemen toch?

Word je K niet goed opgenomen door een gestoorde vertvertering in de darmen? Als je geen of erg weinig vet eet (weet niet of je dat doet hoor ;) kan er ook een tekort ontstaan.
En hebben ze dan ook je andere in vet oplosbare vitaminen even gecheckt? (A D E )

Groetjes,
Lisa

nog een Corien
afbeelding van nog een Corien
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 04/03/2009 - 17:18
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Hoi Lisa,

Dank voor je snelle reactie!

Ik kan best 2 K's slikken, alleen ik slik al zo veel voedingssupplementen. Ik wil eigenlijk minderen, niet uitbreiden.

Andere vitaminen zijn niet gecheckt, maar die slik ik ook, in ieder geval A en D.

Ik heb inderdaad een verstoorde vetvertering én ik eet behoorlijk weinig vet.

Enig idee of ik zomaar op die informatie van de Natuurdiëtisten-website af kan gaan? (Daar heeft Marion58 dat stukje vandaan.)

Groet,

Corien

Marion58
afbeelding van Marion58
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 17:21
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hoi Lisa,

Dank voor deze link :)
Het is prettig om te horen dat de medische wereld steeds meer kijkt naar de werking van vitamines e.d.

In verband met mijn steunhart (kijk voor info op LVAD.nl), moet ik heel voorzichtig zijn met het eventueel verstoren van mijn bloedverdunning (stolsels is een complicatie die ik niet moet willen!).
Na mijn laatste operatie ben ik weer langzaam begonnen met het opbouwen van mijn supplementen en als laatste heb ik de K2 weer toegevoegd.

Bij de toevoeging van elke supplement waarvan ik weet dat het invloed heeft op de INR, prik ik (thuis) elke 2 dagen om te controleren of mijn bloedverdunning goed op peil blijft.
Naast de K2 hebben ook Q10, Carnitene, cranberry, visolie, vitamine E en wellicht meerdere supplementen invloed op de INR. Bij elk supplement even googlen op 'naam + bloedverdunning', dan weet je al snel weer meer!
Ik heb gemerkt dat de invloed van (45 mcg.) K2 niet groter is dan de andere middelen, dus wat dat betreft is het redelijk veilig om te nemen.

Is de bloedverdunning weer op het goede niveau, is het wel belangrijk om heel therapietrouw te zijn.
Met andere woorden, neem elke dag trouw de supplementen in die je opgebouwd hebt, zodat er in de bloedverdunning geen verstoring komt.

Bij ziekenhuisopname wordt de INR over het algemeen elke dag geprikt. Is het mogelijk om dan ook de supplementen te blijven slikken heeft dat de voorkeur. Lukt dat niet, na thuiskomst weer even extra opletten!

Hartelijke groeten,
Marion.

Met vriendelijke groet,

Marion Verbraak, LVAD.nl

..Jacob..
afbeelding van ..Jacob..
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 16/01/2013 - 21:42
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Als je gezond eet krijg je al die stoffen op een natuurlijke wijze binnen, alles wat je extra slikt gaat toch in de pot.
En sorry voor deze opmerking, maar wat heeft het gebracht, je bent doodziek.
Je bent gelukkig wel zo verstandig om in de gaten te houden wat voor effect het op je echte medicijnen heeft.

Marion58
afbeelding van Marion58
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 17:21
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hallo Jacob,

Vanaf het moment dat ik hoorde dat mijn hart ziek was, 10 jaar geleden, ben ik mij gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden om mijn hart, maar ook de rest van mijn lichaam zo gezond mogelijk te maken en houden.

Eén van deze mogelijkheden is het gebruik van extra voedingsstoffen.
Alles wat ik doe en neem, verdiep ik mij in, denk ik goed over na en neem het beste dat ik vinden kan.
Daarnaast kijk ik naar de stoffen die ik noodgedwongen moet nemen, de medicijnen, en houd rekening met wisselwerkingen.
Dit alles doe ik om mijn hart te ontlasten en zo goed mogelijk te beschermen, tenslotte is dat het enige orgaan in mij dat ziek is!
Ik ben er van overtuigd dat dit alles mijn leven gered heeft en het voor mij nu mogelijk is met een LVAD door te kunnen leven met een goede kwaliteit van leven. Ik voel mij allerminst 'doodziek'!

Dat heeft het mij gebracht!

Het is beter je eerst ergens in te verdiepen voordat je dit soort uitspraken doet!

Met vriendelijke groet,

Marion Verbraak, LVAD.nl

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

nog een Corien schrijft:

Quote:

Hoi Lisa,
Ik heb inderdaad een verstoorde vetvertering én ik eet behoorlijk weinig vet.

Enig idee of ik zomaar op die informatie van de Natuur-website af kan gaan? (Daar heeft Marion58 dat stukje vandaan.)
Groet, Corien

Hi Corien,

Te weinig vet eten is (net als overmatig vet eten) niet goed: dan kun je wel trouw je K en D en A etc nemen, maar het wordt niet goed opgenomen als je er niet ook wat vet bij eet. Zonder wat vet erbij, is het zonde van je eurocenten ;-).

Bij een gestoorde vetvertering wil het wel eens helpen om het enzym lipase (een vet verterings supplement) te nemen.
Misschien zijn er supplementen die gecombineerd zijn met verteringsenzymen en/of voldoende K1 en/of K2, dat scheelt dan weer extra supplementen nemen.

Je hoeft de natuurdiëtisten niet zomaar te geloven :cheer: (maar ik heb meer vertrouwen in hun adviezen en info dan in die van de enkel "regulier" werkende diëtisten), je kunt hun bronnen controleren of zelf onderzoek doen naar K2 en stolling (coagulation).

Succes en groetjes,
Lisa :)

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

LS,

Ik zou maar oppassen met vitamine K want het is niet voor niets dat je als hartpatiënt vaak antistolling (sintrom e.d.) krijgt en dat is juist een K antagonist. Het laatste wat je wil is bloedstolling provoceren. Ik denk dat je de instelling van de medicijnen kan verstoren met vitamine k. Q10 is nooit bewezen, als dat echt zou helpen zouden artsen dat ook wel voorschrijven. Wat wel bewezen is, is vitamine b complex in hoge dosering. Dat krijg je in het ziekenhuis soms ook.

Groet,

Ditendat

..Jacob..
afbeelding van ..Jacob..
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 16/01/2013 - 21:42
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Ik ben allergisch voor dat alternatieve gedoe, vertrouw liever op de reguliere medische wetenschap.
Je krijgt me toch niet om, want ik ben ook nog eens een nuchtere groninger :)

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Ben ik het eens met je eens Jacob :)

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Weet je wat wel goed is? Je medicijnen trouw op tijd in nemen. En gewoon een half uurtje (hard)lopen per dag als het kan. En gewoon gezond eten. En 2 borrels per dag nemen. En niet teveel nadenken over je hartkwaal. Gewoon doorleven en lekker genieten op zijn tijd. Bij mij werkt dat het beste.

Roland
afbeelding van Roland
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 18/03/2015 - 21:09
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hallo Marion,

Het is duidelijk dat je heel bewust met je gezondheid bezig bent. Je hebt een balans gevonden in de reguliere medicatie i.c.m. supplementen. Jammer dat er gesuggereerd wordt dat je niet goed bezig bent. Ik heb je profiel bekeken en begrijp dat je van heel ver bent gekomen en dat het nu met je steunhart goed gaat, zo goed dat je niet meer actief op de transplantatie lijst staat. Ik hoop dat een transplantatie nog heel lang uitgesteld kan worden.

Hartegroet,
Annemarie

Een chronische aandoening

vraagt om chronische humor. 

Marion58
afbeelding van Marion58
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 17:21
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hallo Annemarie,

Dank voor je feedback!
Als ik de reacties bekijk, weet ik ook weer waarom ik voorzichtig ben met vertellen hoe ik het doe...
Mijn idee was om uit te leggen dat het juist zo belangrijk is om consequent om te gaan met de middelen die je neemt vooral om de bloedverdunning niet te verstoren.
Gelukkig zijn er ook nog mensen in dit forum die eerst lezen en nadenken voordat er gereageerd wordt.
Nogmaals dank,

Hartegroet terug,
Marion.

Met vriendelijke groet,

Marion Verbraak, LVAD.nl

Roland
afbeelding van Roland
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 18/03/2015 - 21:09
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hoi Marion,

Jouw boodschap was voor mij wel duidelijk, hoor. ;)

Groetjes,
Annemarie

Een chronische aandoening

vraagt om chronische humor. 

Anna Ellis_old
afbeelding van Anna Ellis_old
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 11/06/2013 - 11:26
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Jammer dat er mensen op dit forum zijn die zo bot hun mening geven.
Waarom mag men niet datgene doen waarbij hij of zij baat bij heeft?
Wie ben jij dan om daar over te oordelen?
Ook al is het niet jouw mening....heb dan wel respect voor de mening van een ander.
Jammer dat het zo moet.

Dittie
afbeelding van Dittie
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 29/06/2010 - 11:15
Re: Vitamine K2 update

Hallo Lisa,

Mijn stollingswaarde is sinds een 3 tal weken 1,9, ik prik nu dus iedere week en telkens worden de acenocoumarol tabletten verhoogd. Door jou artikelen te lezen denk ik dat het komt omdat ik sinds kort weer mariadistel slik. Mariadistel werkt op de gal en de lever.
Ik laat die vanaf vandaag maar staan en kijk wat de tabletten doen, omdat ik dinsdag as weer moet prikken. Als de waarde dan hoger is, kan het zijn dat het toch aan de mariadistel ligt. Verder is mij gezegd dat ginkgo en ginseng de stollingswaarde verminderen. Misschien moet ik die maar alleen slikken, ik slikte die in combinatie met de mariadistel en ook met spirulina. Of spirulina invloed op de stollingswaarde heeft weet ik niet, zal ik navragen. Ik slik deze voor meer energie, want die is sinds de operatie ( 2jaar geleden) tot het minimum gezakt. :( (nee, hoor gaat met ups en downs).
De vraag is alleen: is het de overgang, de naweeen van de operatie of wat anders?
Maar goed, ik ben benieuwd met de prikuitslag van as dinsdag.

Groetjes Edith

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hoi Marion,

Ik vind het ook moedig dat je er nog zo het beste van weet te maken met een steunhart. Ik heb meer verhalen gelezen van mensen met wie het gewoon best prima gaat met zo'n steunhart. Alleen wilde ik waarschuwen dat Vitamine K gevaarlijk kan zijn. Vooral voor mensen die antistolling gebruiken. Want dan daalt je INR en doet de antistolling mogelijk niets meer en dat kan heel gevaarlijk zijn voor mensen met ritmestoornissen, steunharten en kunstkleppen.Verder geloof ik zelf niet zo in Q10 enzo... heb het ook geprobeerd. En het kostte alleen maar geld en deed niets wat ik kon merken. Ook geen verbetering in de Ejectiefractie (niet dat die bij mij zo slecht is). Maar wat voor mij van toepassing is, kan bij een ander heel anders werken.

Sterkte en ik hoop dat je goed stabiel blijft met je LVAD! Ik heb trouwens gelezen dat je die apparaten zelf moet betalen, klopt dat?

Groeten,

Ditendat

..Jacob..
afbeelding van ..Jacob..
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 16/01/2013 - 21:42
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

En hoezo bot?
Heb alleen gezegd wat ik er van vind.
Op een forum hoeven we het toch niet altijd met elkaar eens te zijn toch.
Wat een ieder doet moet ie zelf weten natuurlijk.

Anna Ellis_old
afbeelding van Anna Ellis_old
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 11/06/2013 - 11:26
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Nee, natuurlijk hoeven we het niet met elkaar eens te zijn..maar op mij komen sommige reacties kwetsend over...dat is niet de bedoeling volgens mij.

Dittie
afbeelding van Dittie
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 29/06/2010 - 11:15
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hallo Dit en dat,
Handig om je achter zo'n rare naam te verschuilen.
Misschien zou je eerst eens het hele stuk moeten lezen voordat je reageert!
Het is algemeen bekend dat de bloedverdunners de K1 "uitschakeld" en dus heeft K2 geen invloed op de bloedverdunning!
Misschien besef je niet dat jij nu last hebt/krijgt van botontkalking. Want de K-vitamines zorgen ook voor opname van het calcium.
Maar ik denk dat jij beter veel melk kan drinken en veel kaas eten, en veel slikken wat je arts je voorschrijft, want die weten alles beter!! toch???

Marion, Anne Ellis en Lisa die in het begin van dit onderwerp staan => ga zo door!

Nooit dom volgen, maar ook zelf kijken, informeren en uitproberen. Marion, ik vind dat je goed bezig bent, ikzelf wil ook graag het chia zaad uitproberen, dat zou het bloed verdunnen, maar mijn INR is niet stabiel, dus ik durf dat nog niet zo goed.
Slik wel 1000 mg C en meer kruiden. Dat kan allemaal best.
Jullie zijn goed bezig en laat je niet de mond snoeren door mensen die maar de helft lezen en de hele dag blijkbaar niets anders te doen hebben dan op dit forum hun kortzichtige meningen te ventileren.
groetjes Edith

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hahaha dit is echt pure onzin.

Botontkalking? Wtf! Ik heb nog nooit wat gebroken in mijn leven. En al wat flinke klappen gehad. Naast alle cardioversies ook een motorongeluk. En nog nooit wat gebroken. Laat je niets wijs maken door kwakzalvers. Ook alles wat ze in dat soort winkels verkopen. Het werkt niet!!! De tuinen.... En van alles op internet.

Mijn advies neem gewoon de medicijnen die de cardioloog of een andere echte arts geeft. Bij mij gaat het prima. Wat een andere persoon ervaart kan verschillen.

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Je moet gewoon gezond eten, dat zit al vol vitamines! Dat is alles. En dan heb je al die vage vitamines en dubieuze middelen niet nodig. En bij mij niks vitamine K en ook geen 1000mg vitamine C. Die laatste pis je direct uit. En neem gewoon je cardiale medicatie. Klaar!!

Roland
afbeelding van Roland
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 18/03/2015 - 21:09
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Zucht.....héle diepe zucht.... :(

Uit mijn directe omgeving hoor ik gelukkig geluiden waarin steeds meer specialisten open staan voor het gebruik van supplementen naast het voorschrijven van reguliere medicatie en i.c.m bepaalde behandelmethoden.
De bijdrage van Lisa is mijns inziens een meerwaarde voor het forum. Lisa, ga zo door!

Een chronische aandoening

vraagt om chronische humor. 

Dittie
afbeelding van Dittie
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 29/06/2010 - 11:15
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hier sluit ik me bij aan, artsen krijgen in hun opleiding geen kennis/opleiding over voeding, maar er zijn inderdaad al heel veel artsen/specialisten die vinden dat door een andere manier van eten veel kwalen voorkomen kunnen worden.

Lisa, ga zo door, het wordt door veel mensen gewaardeerd.

gr. Edith

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hoe kun je dat nu weten? Ben je zelf een arts?
Ik ken privé een aantal artsen en die zijn echt wel goed opgeleid. Ook over voeding.

Schaam je met je vooroordelen! En slik je maar vol met vitamines en kwakzalverij. Je zult zien dat het heel weinig gaat uitmaken. Behalve dat je lever en nieren het niet leuk vinden.

Marion58
afbeelding van Marion58
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 17:21
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Enfin..... we begonnen deze laatste discussie met

Lisa schrijft:

Quote:

http://www.artsennet.nl/Artikel/34452/Promotie-Vitamine-K2-voor-sterke-b...

Artsennet:
K2 voor sterke botten en schone bloedvaten.

Dit onderwerp werd door Lisa gestart in 2008 naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Utrecht naar de werking van vitamine K en de conclusie dat er een verschil is tussen K1 en K2.

http://www.hartpatienten.nl/forum/174-lichaam-en-gezondheid/85-voeding/1...

Als je alle berichtgeving vanaf hier leest kom je heel veel antwoorden tegen op vragen die nu gesteld worden en de onderzoeken die daarvoor gedaan zijn.

De grote positieve boodschap in dit alles is, dat de medische wereld zich steeds meer bewust wordt van het belang van een goede balans van de natuurlijke stoffen in ons lichaam die door allerlei factoren verstoord wordt.
Wellicht krijgen we in de toekomst deze natuurlijke middelen steeds vaker voorgeschreven door de artsen!

Zo hebben/krijgen we allemaal gelijk in deze discussie, de een wat eerder dan de ander. ;)
Doen wat de dokter zegt die wellicht getriggerd wordt door ‘eigenwijze’ mensen en onderzoekers die blijven zoeken naar oorzaken en gevolg en daar met een open mind oplossingen voor proberen te vinden.

Gelukkig hebben we allemaal de vrijheid te kiezen welke wegen we willen bewandelen en de mogelijkheden om antwoorden te vinden op de soms ingewikkelde vragen die we tegen komen.

Laten we elkaar die vrijheid gunnen dan ziet de wereld er een stuk gezelliger uit. :)

Met vriendelijke groet,

Marion Verbraak, LVAD.nl

Lisa
afbeelding van Lisa
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 1 dag geleden
Lid sinds: 02/09/2008 - 13:05
Vitamine K veelzijdiger dan voorheen gedacht

http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=38

Een artikel op orthokennis biedt veel informatie over K2.

Een paar stukjes er uit

Quote:

Vitamine K veelzijdiger dan voorheen gedacht

Er is toenemend bewijs dat een hogere vitamine K-inname (met name menachinon - K2) door (gezonde) volwassenen bijdraagt aan de preventie van osteoporose, osteoartritis en hart- en vaatziekten.
Het is echter de vraag of mensen de benodigde vitamine K gemakkelijk uit voedsel halen, behalve als ze besluiten natto te gaan eten. Lastig is dat veel westerse mensen de smaak van natto niet kunnen waarderen. Het alternatief is een vitamine K-supplement. Het percentage niet-gecarboxyleerd osteocalcine en MGP daalt meestal pas onder de 5% wanneer gebruik wordt gemaakt van een (hooggedoseerd) vitamine K-supplement.

Onderwerpen zijn oa:

Vitamine K houdt botten sterk .

Vitamine K voor soepel kraakbeen

Remming kalkafzetting in vaatwand

Quote:

De vitamine K-antagonist warfarine veroorzaakt bij ratten verkalkingen in slagaders en hartkleppen ...

Menachinon (K2) beschermt vaatwand

Quote:

Onderzoekers van de Rotterdam Studie, een prospectieve cohortstudie* met 4807 proefpersonen van 55 jaar en ouder, ontdekten dat een hogere inname van menachinon (K2) met de voeding (meer dan 32,7 microgram per dag), en niet een hogere inname van fyllochinon (K1), is geassocieerd met significant minder verkalking van de aorta en een significant afgenomen kans op coronaire hartziekte en sterfte. Dit suggereert dat menachinon een veel betere bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten dan fyllochinon.
In een diermodel voor arteriële calcificatie kon suppletie met vitamine K2 verkalking van de slagaders totaal voorkomen, terwijl vitamine K1 weinig effect had..

MK-7 uit natto superieur

Profijt van MK-7 suppletie

Met verklarende woordenlijst en referenties.

Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 en oa aortaklep stenose

http://blog.trackyourplaque.com/2011/02/the-formula-for-aortic-valve-dis...

Allerlei informatie over vitamine K2 (wel in het Engels) op de track-your-plaque-blog van cardioloog Dr William Davis (VS).

Een artikeltje heet:
The formula for aortic valve disease?
(dat zou dan zijn: vitamine D en K2, en geen calcium supplement nemen).

Het is niet bedoeld als advies voor iedereen, maar als een voorbeeld van iemand die zijn aortaklep stenose (klepvernauwing) verminderde met supplementen......toch mooi :)

Groetjes,
Lisa.

Roland
afbeelding van Roland
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 2 maanden geleden
Lid sinds: 18/03/2015 - 21:09
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hoi Marion,

Goed verwoord! Hier hoeft niets meer aan toegevoegd te worden.

Hartegroet,
Annemarie

Een chronische aandoening

vraagt om chronische humor. 

nog een Corien
afbeelding van nog een Corien
Offline
Laatst gezien: Nooit geleden
Lid sinds: 04/03/2009 - 17:18
Re:Vitamine K veelzijdiger dan voorheen gedacht

Bedankt Lisa, ik blijf dit onderwerp volgen!

Corien

Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Weer eens een artikeltje in dit K2 info-draadje ..... het is een artikel van Mei 2015:

Citaat:
I[i]edereen moet fan van K2 worden

Een onbekende vitamine kan veel gezondheidswinst opleveren. De Maastrichtse onderzoeker Cees Vermeer (68) en zijn researchteam vinden steeds meer bewijzen voor de opmerkelijk gunstige werking van vitamine K2 op botten en bloedvaten.
[/i]
[...]

[i]Gunstig voor botten, hart en vaten, beschermend tegen nierfalen, diabetes type 2 en een voorstadium daarvan, het zogeheten metabool syndroom. Verder mogelijk beschermend tegen sommige vormen van kanker en artrose, slijtage van de gewrichten.
[/i]

Hier is de link naar het artikel in De Limburger >>:
http://www.limburger.nl/article/20150506/REGIONIEUWS01/150509628

Korte URL:
http://tinyurl.com/pwt99sq

Groet,
Lisa.

ariena
afbeelding van ariena
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 11 maanden geleden
Lid sinds: 12/12/2010 - 23:22
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Hallo Lisa.

Wij kennen elkaar wel.
Ik wil toch wel commentaar leveren over het een en ander.
Ja, als gebruiker van sintrom/acenocoumerol moet je de dosis aanpassen om je INR goed te krijgen.
Mijn dosis moest behoorlijk omhoog.

DE MENING VAN DE INTERNIST GESPECIALISEERD IN VASCULAIRE ZAKEN, IN PANIEK GEBELD DOOR DE TROMBOSE DIENST OVER DEZE EIGENZINNIGE PATIENT, GEWELDIG!!! HEEL GEZOND, VOORAL MEE DOORGAAN. ADVIES DOSIS 45 MCG.

OVER DE SUPPLEMENTEN.
2010 DIAGNOSE / PROGNOSE. DRAMATISCH. EF 23 %.
BEGONNEN MET VELE SUPPLEMENTEN IN HOGE DOSERINGEN. OA Q10.
NA 2 JAAR ALLEEN VERSLECHTERING INEENS VERBETERING. CARDIOLOOG WAS SCEPTISCH OVER DE SUPPLEMENTEN. NU TWEE JAAR GEBRUIKT.
TWEE MAAND GELEDEN VOOR CONTROLE.

DE CARDIOLOOG DIE ZONDER PROBLEMEN STELDE DAT DE VERBETERINGEN VAN MIJN HART, EF INMIDDELS RUIM 40 % ( NIKS NIET DOOD BINNEN 5 JAAR),
VOOR HET GROOTSTE DEEL VEROORZAAKT WAREN DOOR DE SUPPLEMENTEN.
DIT WAS ZICHTBAAR GEMAAKT DOOR UITGEBREID BLOEDONDERZOEK.

VOORAL MEE DOORGAAN. GRAAG WEL BEGRIP OPBRENGEN DAT HIJ HET NIET VOORSCHREEF AAN ANDERE PATIENTEN, OMDAT HET NIET ALTIJD HIELP.

LET WEL; EEN CARDIOLOOG DIE DE VERBETERING TOESCHRIJFT AAN DE SUPPLEMENTEN. DIE SPECIAAL GERICHT ZIJN OM DE CELSTOFWISSELING WEER OP TE STARTEN.!!!!
HOEZO, NIET BEWEZEN.....
K2 HEEFT HIJ OPGENOMEN IN ZIJN VERSLAG AAN DE HUISARTS SAMEN MET DE ANDERE SUPPLEMENTEN.

GROETJES ARIENA

Ariena

Lisa ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Wat een hoop reacties ..... had ik niet verwacht en ben ik niet gewend hier. ;)

@Ariena:
Geweldig dat je EF zo vooruit is gegaan (gestegen naar 40%) door de supplementen, want na twee jaar eerst alleen maar medicijnen lukte dat helemaal niet, en ging je zelfs achteruit!.... totdat je besloot supplementen te gaan nemen.
Je cardioloog opent sinds kort toch zijn ogen en geeft dingen toe..... mogen de andere cardiologen hem volgen (en laten zij ook de medische studies over K2 lezen, en over supplementen (En natuurlijk ook voeding zelf) die je hart voeden).

@Marion
Je schrijft weer wijze woorden.....met kan altijd beter eerst alles lezen en leren, en dan pas een mening vormen/geven. Ook supplementen moet men met zorg kiezen (wat jij en ik doen)... want er zit ook troep (slechte kwaliteit) tussen die je beter niet kunt nemen.
Ik wacht nog altijd op de dag dat mensen bij hun statine eindelijk ook (een goed opneembare!!) Q10 krijgen (niet dat het dan tegen alle nadelige effecten beschermt, maar wel bv tegen de moeheid en spierpijnen door statines).
En dat artsen gaan letten op tekorten die vaak ontstaan door het slikken van medicijnen en die dan aanvullen met (een goed) supplement als het medicijn nemen echt nodig is.

@Edith en Annemarie
Jullie begrijpen waar het om gaat. ..... :)

@Jacob en ditendat.....:
Jullie eten gezond..... zeggen jullie: dat is natuurlijk belangrijk en mooi, maar kunnen jullie eens vertellen wat jullie dan zoal eten??? En hoeveel ervan?
Veel mensen denken dat ze gezond eten.... maar dat is niet altijd waar.
(maar er maar een apart topic van dan:
met als titel: wat eten wij vandaag....of gezonde voeding die ik eet.... of zoiets :) ..... want dit draadje is voor vitamine K2... en wat het aan goeds doet voor je botten en hartkleppen en bloedvaten... zoals bewezen in wetenschappelijke studies).

Groetjes.
Lisa.

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Ik eet gewoon waar ik zin in heb. En drink ook wat ik wil. Roken ben ik wel mee gekapt.

Laatste LVEF meting was met een slokdarmecho (TEE) en die was 61% en die was ooit 33%. Gewoon goed behandeld en de juiste acties zijn ondernomen. En zo is tachycardiomyopathie ineens weg!! En dat kwam echt niet door vage voedingssupplementen. Maar gewoon door de juiste operaties door de juiste artsen in het beste ziekenhuis voor hartpatiënten. Weg met die onzin.

En ik slik echt die zooi niet, zoals Q10 en vitamine K(wat). Ik neem met Selokeen (ja, de originele dus geen metoprolol), Flecaïnide en Fosinopril en netjes mijn bloedverdunners met zelfmanagement. En het enige dat ik heb gedaan is een goede cardioloog zoeken die het snapt. En me een beetje aan de regels gehouden. En ik heb 2 ablaties gehad. En ik heb nu een hartfilmpje waar menig patiënt maar ook gezonde mensen trots op mogen zijn.

Eenbeetjevanditendat
afbeelding van Eenbeetjevanditendat
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 31/08/2013 - 17:06
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

Simvastatine kun je regelrecht in het riool spoelen. Maar een dierbare moest ze wel en werd er alleen maar zieker van.

Eenbeetjevanditendat ( )
afbeelding van Marion58
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

En wat met je hoofdletters! Ik ben niet blind, ik kan het zo ook wel lezen. En als je EF40% is, zou ik nog niet zomaar de vlaggen uit hangen want dan heb je gewoon HARTFALEN! En ben je niet gebaat bij supplementen maar bij een goede cardioloog en ACE remmers, plaspillen en een bètablokker. En denk zelfs een natrium en vochtbeperking. Smeer die supplementen (Q10, Kx) maar in je haar! Ik haat KWAKZALVERIJ!

Marion58
afbeelding van Marion58
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 7 maanden geleden
Lid sinds: 21/07/2008 - 17:21
Re: Vitamine K2 voor bloedvaten en botten

En Luchtditendateenbeetjeop?

Wel knap dat je gestopt bent met roken!
Leef verder gewoon je leven en doe het op jou manier.
Daar waar je in gelooft werkt het beste voor je en er is hier niemand die zegt dat je het anders moet doen.

Aan de andere kant zou het fijn zijn als je je bezig houdt met de onderwerpen waar je je wel thuis bij voelt, is voor ons allemaal veel prettiger.
Ja, ook voor jou, al die opwinding is echt niet goed voor je hart!

Met vriendelijke groet,

Marion Verbraak, LVAD.nl

Marion58 ( )
afbeelding van Marion58
Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Dank voor je info weer Lisa!

sandrar ( )
afbeelding van Marion58
Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Hier in België is vorige week nogal wat in het nieuws verschenen rond vitamines. Vooral dat een verkeerd of overmatig gebruik niet altijd gunstig kan zijn. Het is niet zo dat ons lichaam alle overtollige vitamines niet opneemt wegens "voldoende". Ik pas er toch wel mee op als hartpatiënte..

Pagina's