default-header

Nep wetenschappelijk medisch tijdschrift

Home Forums Wetenschappelijk onderzoek Nep wetenschappelijk medisch tijdschrift

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #78908 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Merck betaalde voor neptijdschrift

  Jaargang 2009
  medischcontact.artsennet.nl

  Farmaceut Merck heeft uitgever Elsevier betaald voor het maken van een tijdschrift dat leek op een peer-reviewed journal, maar dat in werkelijkheid slechts herdrukken of samenvattingen van eerder verschenen onderzoek bevatte.

  De in dit tijdschrift opgenomen artikelen waren merendeels positief over de werkzaamheid van door Merck geproduceerde medicijnen, meldde The Scientist vorige week.

  Het door Elsevier uitgegeven blad, Australasian Journal of Bone and Joint Medicine, is niet opgenomen in Medline en heeft geen website. In de twee uitgaven die The Scientist inzag, stonden uitsluitend advertenties voor Merck-producten. Nergens was vermeld dat de uitgave was gefinancierd door Merck.

  Een medewerker van Elsevier liet aan The Scientist weten dat hij had gewild dat in het tijdschrift was onthuld dat er sprake was van een gesponsord tijdschrift. Elsevier liet ook weten dat het een verzameling van eerder gepubliceerde artikelen niet beschouwt als een journal.

  Volgens een Australische arts die meerdere uitgaven van het blad heeft ingezien, zou een gemiddelde lezer het tijdschrift gemakkelijk kunnen aanzien voor een echt peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. TvV

  #83651 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  Elsevier maakte 6 neptijdschriften voor de farmaceutische industrie.

  Rotterdam, 12 mei. 2009
  Reputatieschade voor medisch uitgever Elsevier, dat onder meer The Lancet uitgeeft. Vorige week gaf het Nederlands-Engelse bedrijf toe dat het van 2000 tot 2005 zes neptijdschriften heeft uitgegeven die doorgingen voor wetenschappelijke bladen. In werkelijkheid waren het marketingbladen, betaald door farmaceutische bedrijven..[…]

  Medische wetenschappelijke tijdschriften worden vaak ingezet door vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven om (drukke) artsen te overtuigen van de wetenschappelijke onderbouwde werking van hun medicijnen. De inhoud van de neptijdschriften bestond grotendeels uit heruitgaven van gunstig uitgevallen medicijnstudies van de betalende bedrijven en was niet volledig door wetenschappers beoordeeld.
  […]

  Het hele artikel is hier te lezen:
  http://www.nrc.nl/wetenschap/article2239467.ece/Elsevier_maakte_6_neptijdschriften_voor_industrie

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Nep wetenschappelijk medisch tijdschrift
Je informatie: