default-header

Rode bloedcellen verkleven door mobiel bellen

Home Forums Bloedcirculatie Rode bloedcellen verkleven door mobiel bellen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78683 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Rode bloedlichaampjes klonteren door mobiel bellen
  zondag, 13 maart 2005

  Twee studenten van het gymnasium in Spaichingen, Duitsland, hebben de invloed van mobiel bellen op rode bloedlichaampjes onderzocht. Zij maakten met een microscoop 255 opnamen van het bloed van 51 proefpersonen. De studenten, Maria Ritter en Wasgan Wolski, kregen voor hun werk een regionale prijs voor jonge onderzoekers, meldt de Schwäbische Zeitung van 7 maart 2005.

  De proefpersonen mochten 24 uur lang niet mobiel bellen. De onderzoekers namen eerst bloed af uit de oorlel en vingertop. Vervolgens moesten de proefpersonen 20 seconden lang bellen met een mobiele telefoon. Direct daarna namen de onderzoekers opnieuw bloed af en na tien minuten nog eens. Het resultaat: na het telefoneren was duidelijk te zien dat de rode bloedlichaampjes klonterden en ‘geldrollen’ vormden.

  Ook tien minuten na het mobiel bellen waren de ‘geldrollen’ nog duidelijk te zien. Door de klontering wordt het risico op trombose verhoogd. Bovendien neemt de opname en het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes af, melden Ritter en Wolski. Het onderzoek werd geleid door hun docent dr. Markus Ziegler.

  Bron:
  http://www.stopumts.nl/doc.php/UMTS%20in%20de%20media/275

  Lang Duitstalig bericht:
  omega.twoday.net/stories/568914/

  Lees het volledige onderzoek hier: (met foto’s van het bloed voor en na bellen)
  http://tinyurl.com/6y4naz

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Rode bloedcellen verkleven door mobiel bellen
Je informatie: