default-header

Cholesterol verdwijnt ook via de dunne darm

Home Forums Cholesterol Cholesterol verdwijnt ook via de dunne darm

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78883 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Cholesterol verdwijnt ook via de dunne darm

  Cholesterol verdwijnt niet alleen via de lever en gal, maar ook via de dunne darm. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

  Astrid van der Velde promoveert morgen op de ontdekking van deze nieuwe cholesterolafvoerroute.

  Het zou gaan om aanzienlijke hoeveelheden cholesterol, al wordt nog nader onderzocht hoeveel er via de dunne darm wordt afgescheiden. ‘Dat weten we nog niet’, licht Van der Velde toe. De afscheiding via de darm biedt in elk geval kansen op de ontwikkeling van nieuwe cholesterolverlagende medicijnen.

  Volgens de Nederlandse Hartstichting speelt atherosclerose naar schatting bij meer dan de helft van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten een rol. Een goede afvoer van cholesterol is om die reden van groot belang bij het terugdringen van hart- en vaatziekten.

  Sommige patiënten reageren niet of onvoldoende op de huidige cholesterolverlagende medicijnen (statines), aldus de hartstichting. De ontdekte route biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van andere cholesterolverlagende medicijnen. Deze nieuwe medicijnen zouden volgens de stichting het cholesterolgehalte van deze patiënten beter kunnen verlagen.

  ANP
  Bron: medischcontact.artsennet.nl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Cholesterol verdwijnt ook via de dunne darm
Je informatie: