default-header

Vraag een Europese Gezondheidskaart aan!

Home Forums Buitenlandzorg Vraag een Europese Gezondheidskaart aan!

 • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren geleden door DVE.
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78646 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Stel u bent op vakantie en hebt opeens snel zorg nodig. Vaak wil de dokter of het ziekenhuis dat u vooraf betaalt. Met de Europese Gezondheidskaart is dat niet meer nodig. Met deze kaart toont u aan recht te hebben op medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland, meestal zonder dat u geld moet voorschieten.

  De Europese gezondheidskaart heet officieel ‘European Health Insurance Card’ (EHIC). Met deze kaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. U hoeft de kaart alleen in het buitenland bij u te hebben. Met de kaart hebt u geen recht om naar het buitenland te reizen met als doel een medische behandeling te krijgen.

  Waar geldt deze kaart?

  Als u deze kaart laat zien, kunt u binnen de Europese Economische Ruimte (Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland medisch noodzakelijke zorg krijgen. U hoeft meestal geen geld voor te schieten. Buitenlandse behandelaars zoals artsen en specialisten weten dan dat hun rekening door CZ wordt betaald. Overigens kan het voorkomen dat sommige behandelaars (van buiten een ziekenhuis) de pas nog niet zullen accepteren. U moet dan zelf de rekening voorschieten. Later kunt u de rekening indienen bij uw ziektekostenverzekeraar.

  EHIC in Australië

  Nederlandse verzekerden hebben bij tijdelijk verblijf in Australië recht op spoedeisende medische zorg. Daarvoor hebt u formulier NL/A nodig. Australië heeft al wel gezegd dat de EHIC de voorkeur heeft. Daarom kunt u de EHIC al gebruiken in dit land, voordat het officieel is. Hebt u al een formulier NL/A, dan blijft deze ook geldig.

  Iedereen kan zo’n Europese gezondheidskaart oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen bij een groot aantal zorgverzekeraars. De EHIC wordt in een aantal andere landen binnen de Europese Unie al langer uitgegeven. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in Europese landen (zie kader over welke landen). De EHIC vervangt het bij velen van ons welbekende oude E-111 formulier, dat sinds 2006 niet meer bestaat.

  Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en tijdelijk naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kostenloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. De kaart is geldig vanaf het moment van afgifte tot 31 december van het jaar waarin u de kaart hebt gekregen.

  Via de website http://www.ehic.nl kunt u snel en eenvoudig zelf uw EHIC aanvragen voor een groot aantal zorgverzekeraars. De EHIC wordt binnen 4 werkdagen, nadat u de aanvraag heeft geplaatst bij u thuis afgeleverd. U kunt de EHIC ook opvragen via de website van uw eigen zorgverzekeraar. Heeft u geen internet, bel dan met uw verzekeraar.

  Een EHIC geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.

  De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar bepaalt vervolgens aan de hand van de door u afgesloten soort verzekering welke kosten voor uw eigen rekening zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  #81454 Reageer
  Roland
  Gast

  @Lotje,

  Gewoon lief! Dank je.

  Hartegroet,
  Annemarie

  #81455 Reageer
  DVE
  Deelnemer

  Hallo Annemarie,

  Hoe gaat het nu met jou?

  Ik weet nog dat je mij vorig jaar mailde met de vraag om af en toe iets van mij te laten horen, toen het beter met mij ging. En ik dacht … waarom niet? Maar ondertussen zijn we al een half jaar verder en ik heb nog niets laten horen. Terug gaan werken is best wel vermoeiend. Het lukte mij met moeite om mijn huishouden te doen. Ik ben al een aantal maanden thuis met een kindje. Hij was een week oud. Hij slaapt al een maand door, dat is een geluk. ’s Nachts opstaan was best wel zwaar. Ik kon mij soms moeilijk wakker houden. Voor ons kindje zorgen lukt heel goed. We hebben veel geluk met zo’n rustig boeleke.
  Ondertussen ben ik nog altijd stabiel. Er staat mij waarschijnlijk, ooit, een harttransplantatie te wachten. Om de 6 maanden op controle en om de 2 jaar een MRI scan om mijn pompfunctie te bepalen.

  En alles goed met uw man?

  Ik doe mijn best om mijn vriendschapcontacten beter te onderhouden. Maar ik kan nog altijd moeilijk dingen (huishouden en tuin) uit handen geven, ook al is het soms wel nodig. Op dat vlak ben ik koppig :confused: .

  Vele groeten,

  DVE

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Vraag een Europese Gezondheidskaart aan!
Je informatie: