default-header

Vitamine B1 gunstig bij diabetische nierziekte

Home Forums Diabetes Vitamine B1 gunstig bij diabetische nierziekte

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #79017 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Bron: http://www.ortho.nl

  2009 –

  De behandeling van de eerste stadia van diabetische nefropathie, ofwel nierziekte als gevolg van suikerziekte, kan mogelijk worden verbeterd met hooggedoseerde suppletie met vitamine B1.

  Dat blijkt uit een Britse studie met 40 suikerziektepatiënten met microalbuminurie. Microalbuminurie is een eerste teken van diabetische nefropathie. Door de langdurig verhoogde glucosespiegels beschadigen de nierfilters, waardoor kleine hoeveelheden eiwit (albumine) in de urine terechtkomen.

  In twee willekeurige groepen verdeeld kregen de deelnemers gedurende 3 maanden 3 maal daags 100 mg vitamine B1 of een placebo. Na deze periode werden ze nog 2 maanden gevolgd.

  Urineonderzoek toonde aan dat de albumine-uitscheiding bij patiënten die met vitamine B1 waren gesuppleerd aan het einde van de suppletieperiode significant was gedaald. Dit was in de placebogroep niet het geval. De gemiddelde urineconcentratie albumine in de suppletiegroep was na 3 maanden significant lager dan die in placebogroep.

  Bron:

  Rabbani N, Alam SS, [..], Thornalley PJ. High-dose thiamine therapy for patients with type 2 diabetes and microalbuminuria: a randomised, double-blind placebo-controlled pilot study. Diabetologia 2009; 52(2):208-12

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Vitamine B1 gunstig bij diabetische nierziekte
Je informatie: