default-header

Het hart regenereert levenslang

Home Forums Wetenschappelijk onderzoek Het hart regenereert levenslang

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #79457 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Wednesday 15 April 2009
  http://www.emsa.be/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=1

  [quote]In tegenstelling tot wat algemeen werd aangenomen, regenereren de cellen van de hartspier levenslang. Resultaten die het vervangen van verloren cellen als gevolg van een myocardinfarct denkbaar maken.

  Tot nog toe werd algemeen aangenomen dat bepaalde celtypes nooit regenereren. De regeneratie van een groot aantal celpopulaties blijft een mysterie. Hoe zit het met de hartspier? Moeten we het doen met de hartspiercellen waarover we bij de geboorte reeds beschikken? Of zijn ze in staat te regenereren later in het leven?

  Olaf Bergmann, Jonas Frisen [1] van het Karolinska Instituut (Zweden) en Franse en Amerikaanse collega’s gebruikten een originele methode om de leeftijd van cellen in te schatten: ze baseerden zich op sporen van koolstof 14 die zijn achtergebleven in menselijke weefsels na kernoefeningen tijdens de koude oorlog. De cellen die zich in die periode hebben gedeeld, dragen sporen in hun dna. Dankzij deze methode konden de onderzoekers de leeftijd van hartspiercellen inschatten.

  De auteurs toonden op die manier aan dat het hart zich traag maar continu hernieuwt. [/quote]

  Verder lezen kan hier:
  http://www.emsa.be/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=1

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Het hart regenereert levenslang
Je informatie: