default-header

Evidence Based Medicine is een mythe

Home Forums Wetenschappelijk onderzoek Evidence Based Medicine is een mythe

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78957 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Op de website IOCOB is dit te lezen:

  Op Top congres: EBM is een mythe!

  Wij roepen het op deze site al jaren. En we voegen regelmatig bewijzen toe om duidelijk te maken dat we allemaal in de valkuil zijn gestapt om te denken dat het heilige EBM een fenomeen is dat de gehele werkelijkheid bestrijkt.
  Maar het is slechts een hele fragmentarische werkelijkheid.
  Sterker nog, op het prestigieuze congres van de Amerikaanse psychiaters in San Fransisco werd het zelfs plenair gezegd:
  Evidence based medicine is a myth, EBM is een mythe.

  We citeren maar even enkele toonaangevende Amerikanen, zodat iedereen kan lezen dat niet IOCOB het roept. Ook, maar ondersteund dus door een steeds groter wordende groep kritische artsen:
  UIt die groep kritische artsen komt het volgende statement:

  ….most of these physicians say the portion of medicine that has been proven effective is still outrageously low — in the range of 20% to 25%. “We don’t have the evidence [that treatments work], and we are not investing very much in getting the evidence,” says Dr. Stephen C. Schoenbaum, executive vice-president of the Commonwealth Fund and former president of Harvard Pilgrim Health Care Inc.

  “Clearly, there is a lot in medicine we don’t have definitive answers to,” adds Dr. I. Steven Udvarhelyi, senior vice-president and chief medical officer at Pennsylvania’s Independence Blue Cross.

  En in het tijdschrift Psychology today staat in Maart 2009 als kop:
  A Modern Myth: Medicine as Science…
  En in dat artikel wordt de politieke samenzwering blootgelegd tussen de EBM bazen en de ziektekostenverzekeraars. Sorry, we bedenken het echt niet zelf, lees maar:

  EBM, under the mask of science takes population based data and bowing to the power of money, under political and economic pressure applies it to individuals. The mask of science serves the insurance companies very well.

  Dus..even uw wetenschappelijke kompassen opnieuw afstellen, heren EBM-adepten….

  http://www.iocob.nl/nieuws/op-top-congres-ebm-is-een-mythe.html

  #88316 Reageer
  Lisa
  Gast

  Ik vond vandaag een recent bericht op IOCOB over de evidence based medicine. (= op bewijzen gebaseerde geneeskunde)…… ditmaal prikt prof Smulders (VU) deze EBM mythe door…..

  Een link naar voor het artikel op IOCOB:
  http://www.iocob.nl/gezondheidscolumn/prof.-yvo-smulders-prikt-de-mythe-evidence-based-medicine.html

  Citaat uit het artikel:
  [quote]Het evidencebeest getemd

  In een belangwekkend filmpje van 12 minuten, geplaatst op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), maakt Prof. Dr Yvo Smulders, hoogleraar interne geneeskunde aan de VU, in een voordracht korte metten met het evidencebeest. (zie filmpje) Smulders begint met de volgende conclusies:

  1. Epidemiologische ‘evidence’wordt ernstig overgewaardeerd;
  2. Er zijn andere, even belangrijke, bronnen van bewijs als epidemiologie;
  3. …. En dat is maar goed ook.

  De vraag die hij de zaal vervolgens voorlegt is:
  Moet epidemiologisch bewijs de norm zijn? Zijn antwoord is helder:

  Nee, want epidemiologisch bewijs is:
  – Veelal afwezig;
  – Vaak ‘onjuist’;
  – Zelden direct vertaalbaar naar de patient;
  – Niet doorslaggevend voor de goede zorg.
  [/quote]

  Link naar het filmpje::
  http://www.ntvg.nl/podium/yvo_smulders

  Tot slot nog dit:
  De presentatie van Prof Smulders is hier te bekijken:

  [i]Vasculaire geneeskunde: Te vangen in richtlijnen?[/i]
  http://www.cardiovasculairegeneeskunde.nl/vasculaire-geneeskunde-te-vangen-in-richtlijnen

  #88318 Reageer
  gBroekman
  Deelnemer

  De medicalisering van gezondheidszorg is zorgwekkend. TV-programma’s als (ik meen) Tegenlicht of Zembla hebben al eens licht geworpen op de belangen en de manipulaties en macht van de farmaceutische industrie en hoe dit de medische stand in de kaart speelt in hun behoefte aan beheersbaarheid en (schijn)zekerheid en het kanaliseren van risico’s en aansprakelijkheid. Het protocollen-denken is troef, een op de individuele mens gerichte specifieke aanpak is uitzondering in met name het voorschrijfgedrag van medicijnen.
  Uit allerlei onderzoek (vaak zelfs wetenschappelijk) blijkt de enorme kracht van het zelfhelend vermogen van mensen en de ervaringen met complementaire benaderingen. Tijdschriften als ‘Medisch Dossier’ en boeken van bijvoorbeeld Dr. David Servan Schreiber: ‘Je brein als medicijn’ en ‘AntiKanker’ of ‘U kunt meer dan u denkt’ van Hans Moolenburgh sr. doen hier verslag van. Deze ervaringskennis dringt, zo valt mij iederekeer weer op, niet door tot de meerderheid van reguliere artsen en specialisten.
  In ons ‘gezondheidssysteem’ is ook veel te weinig aandacht voor gezonde voeding en hoe je zelf je helingsproces kunt bevorderen en recidive kunt voorkomen door je stijl van leven, gezond (biologisch) eten, voedings-supplementen, etc.
  Er is mijns inziens hard behoefte aan een integrale benadering van de gezondheidszorg, het afbreken van de muren tussen regulier, alternatief, complementair, etc., meer ruimte voor innovatie en experiment en het beleggen van de verantwoordelijkheden op de juiste plaatsen. De macht en arrogantie van BigBrother Farma moet hoognodig doorbroken.
  Ik hoop dat u mijn ‘pamflet’ met nuance wilt lezen. Ik wil niet van regulair naar alternatief. Van alles het beste behouden en versterken, blijven denken, onderzoeken en experimenteren. Open staan voor zelfhelend vermogen, nieuwe en gecombineerde benaderingen, etc.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Evidence Based Medicine is een mythe
Je informatie: