default-header
HomeNieuwsVeel ouderen ten onrechte uitgesloten van deelname aan de maatschappij

Veel ouderen ten onrechte uitgesloten van deelname aan de maatschappij

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

donderdag 23 september 2021, door Hartpatiënten Nederland

Veel ouderen worden als gevolg van de coronamaatregelen ten onrechte uitgesloten van deelname aan allerlei activiteiten in de samenleving, zoals bezoek aan restaurant of theater. Gewoon omdat ze er niet in slagen een QR-code te laten zien. Dat kan allerlei oorzaken hebben. We denken om te beginnen aan al die ouderen die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden. Deze ouderen krijgen geen QR-code. En wel omdat ze niet gevaccineerd zijn. Wij vinden dat deze mensen moeten worden vrijgesteld van zo’n paspoort.

Om die reden zal Hartpatiënten Nederland een verzoek richten aan het ministerie van Volksgezondheid, om deze mensen vrij te stellen. Vanuit de Nationale Hartmonitor onderzochten we de mening van onze achterban hierover. Uit een gepubliceerde poll op onze website, Facebook en Instagram blijkt dat van de 1.500 deelnemers tweederde vindt dat mensen die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden, moeten worden vrijgesteld van de verplichting een vaccinatiecode bij zich te hebben. Nog niet gestemd? Ga naar onze website en de stelling verschijnt direct in uw scherm.

Puinhoop op ministerie

Er is nog meer aan de hand. Veel ouderen hebben niets met een smartphone. Ze weten niet hoe daarmee om te gaan. Voor deze ouderen heeft het ministerie een papieren QR-code in de aanbieding. Alleen komt daar niet veel van terecht. Vanaf a.s. zaterdag moet iedereen die deelneemt aan het maatschappelijke leven zo’n QR-code laten zien, via telefoon of op papier. Maar probeer maar eens zo’n papieren QR-code te krijgen! Het is een puinhoop bij het ministerie. En er zijn enorme wachttijden als je probeert te bellen.

Net zoals ouderenorganisatie ANBO trekt ook Hartpatiënten Nederland aan de bel. Het ministerie slaagt er niet in mensen die geen smartphone hebben, tijdig een papieren QR-code te geven. Veel mensen beklagen zich bij ons, dat het niet lukt om met hun Burgerservicenummer en postcode een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen.

Dat komt onder meer omdat er een probleem was met het corona informatienummer van het ministerie (0800-1351). Los daarvan: te vaak krijgen mensen een bandje te horen waarop ze allerlei nummers moeten intoetsen. Dat is gewoon teveel gevraagd voor veel mensen. Wij willen dat mensen persoonlijk geholpen worden, door iemand die hen via de telefoon persoonlijk te woord staat en begeleidt.

Wij willen dat het ministerie snel een oplossing verzint, want nu kunnen veel ouderen zonder het benodigde papiertje botweg niet samen met hun kinderen of kleinkinderen een restaurant binnen lopen, of met hen een theatervoorstelling bezoeken, om maar eens iets te noemen. Wij vinden het onacceptabel dat deze mensen zodoende buitengesloten en -weer- in een isolement terecht komen. Dat moet stoppen!


Geef een reactie


Reacties (8)

 • Opa Snappie 24 september 2021

  Zoek eens naar Dr. Carrie Madej, en naar patent 060606 en als u nog tijd heeft ook even naar Mr. Drs. Arna van Kessel het gaat vooral om de lezing die hij gaf in Laren Gelderland

 • birgitte.janssen 24 september 2021

  heb vele verhalen gehoord van de ouderen. het is een ramp en de zoveelste discriminatie naar mijn mening. Ook als je in het ziekenhuis behandeld wordt heeft de diverse ziekenhuizen met verkeerde mensen een beleid vastgesteld ten nadele voor de ouderen. ik noem geen namen. is echt gebeurd.

 • Birgitte Janssen 24 september 2021

  heb vele verhalen gehoord van de ouderen. het is een ramp en de zoveelste discriminatie naar mijn mening. Ook als je in het ziekenhuis behandeld wordt heeft de diverse ziekenhuizen met verkeerde mensen een beleid vastgesteld ten nadele voor de ouderen. ik noem geen namen. is echt gebeurd.

 • R v d Meij 24 september 2021

  Gevaccineerde denken dat ze immuun zijn maar kunnen ze dat ook aantonen als ze niet getest zijn ze zijn misschien wel drager van het virus

 • Marry v. Arnhem 24 september 2021

  Ik hoop dat ik met de bevestiging die ik van het RIVM heb gekregen na de 2 vaccinaties ook ergens naar binnen mag. De QR code wil ik niet op mijn telefoon hebben , dat vind ik veel te ingewikkeld.

 • Marga 24 september 2021

  De corona PAS is sowieso crimineel: iedereen dient de Vrijheid te hebben zich wél of niet te laten vaccineren. Wat de overheid doet is een dictatuur systeem instellen door mensen te DWINGEN tot zich laten inspuiten met een spul waarvan NIEMAND nog weet wat erdoor gaat gebeuren. Veel specialisten spreken over een genocide, uitroeiing van de mensheid omdat de Rijksten der aarde vínden dat er teveel mensen zijn. Schandelijk! Immoreel! Druist in tegen de MENSENRECHTEN !!!!

 • J.C.Gerritsen 25 september 2021

  Smartphone : is gewoon te duur voor ons en voor velen , geen kinderen/kleinkinderen die kunnen helpen in de digitale wereld , simpel het vaccinatiebewijs ( of ontheffingsbewijs ) tonen moet toch voldoende zijn ? ! Loop je met stok of rollator ben je helemaal gedupeerd , geen mens kijkt meer naar je om ..MENTALITEITS VERANDERING lijkt mij het sleutelwoord maar hoe doe je dat ? 1. ouders moeten opgevoed worden
  2. dan de kinderen door de ouders, 3 .bijdrage en begeleiding van school . EEN EINDE MAKEN AAN DE IK-MAATSCHAPPIJ .