default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland roept op om te stoppen met enten AstraZeneca

Hartpatiënten Nederland roept op om te stoppen met enten AstraZeneca

AandoeningBehandelingBelangenbehartigingBijwerkingen

donderdag 11 maart 2021, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland roept minister Hugo de Jonge en het RIVM dringend op te stoppen met het gebruik van AstraZeneca als vaccin tegen corona. Dit in verband met mogelijk ernstige bijwerkingen.

Oostenrijk, Denemarken en IJsland zijn al gestopt om nader onderzoek te verrichten naar eventuele bijwerkingen die niet voorzien zijn. Uit Duitsland bereiken ons berichten dat steeds meer mensen vaccinatie met AstraZeneca weigeren vanwege de slechte beeldvorming. Als gevolg van de aanhoudende negatieve berichten over AstraZeneca vrezen wij dat ook steeds meer Nederlanders vaccinatie met dit omstreden middel zullen weigeren. Als gevolg daarvan kan de gewenste vaccinatiegraad deze zomer wellicht niet gehaald worden. Het feit dat Nederland bijna 12 miljoen doses van dit vaccin inkocht, mag geen reden zijn om het middel massaal toe te dienen zolang er geen zekerheid is over de gemelde ernstige bijwerkingen in ons omringende landen.

Hartpatiënten

Wij vinden dat dit middel zeker niet gebruikt moet worden voor kwetsbare groepen, zoals hartpatiënten en mensen met andere chronische ziekten. Althans voor zolang het niet bewezen betrouwbaar is voor deze groepen. Wereldwijd zijn er berichten dat mensen na vaccinatie overlijden. Iedereen met gezond verstand zal zich dus de vraag stellen: wil ik dat risico wel nemen? Dat blijkt ook uit de vele vragen die bij ons binnenkomen. Het blijkt dat tal van hartpatiënten zich ernstig zorgen maken.

Pas weer vaccineren als middel veilig blijkt te zijn

Wij doen derhalve een dringende oproep aan onze minister en aan het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM om AstraZeneca niet langer als vaccin te gebruiken, totdat het voor iedereen duidelijk is of dit middel veilig is. Op dit moment kan niemand die garantie geven.

Waarom brengt HPNL dit onder  de aandacht?
We brengen dit onderwerp onder de aandacht omdat wij u zo breed mogelijk van informatie willen voorzien. Het is aan u als lezer om zelf een mening te vormen hierover. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de voors en tegens over dit vaccin goed kan afwegen, en zelf een keuze kan maken hierin.


Geef een reactie


Reacties (51)

 • Henk van Leeuwen 11 maart 2021

  Man 62, uitgebreid cardiaal verleden.Wat is de consequentie als ik het vaccin van Astra zeneca weiger.Verblijf inmiddels een jaar in quarantaine. Vriendelijke groet Henk van Leeuwen

 • Anja 12 maart 2021

  Ik ben het helemaal met deze oproep eens. Ik heb het gevoel dat de druk op de zorg verminderen zwaarder weegt dan de gezondheid van de burger. Ik heb zelf een hartinfarct en een beroerte gehad en durf mij eigenlijk niet te laten vaccineren met astra zeneca.

  • Andrea 13 maart 2021

   Hallo, kunnen jullie niet hiermee naar de tv media naar de populaire praatprogramna’s. De verkiezingen bijna voorbij, want dan krijgt het veel meer aandacht! Kom op voor onze hartpatienten, ik zelf durf eigenlijk ook niet meer in te laten enten met Astrazenica…en dat was nu enige lichtpuntje in die lange tunnel. Geloof niet dat ik het gaat doen..😕😔

 • Patrick Driessen 12 maart 2021

  Het zijn inmiddels 10 landen: Oostenrijk, Denemarken, Estland, Litouwen, Luxemburg, Letland en IJsland, Italië, Noorwegen en Zwitserland (keurde het niet eens goed) die ’tijdelijk’ met AstraZeneca gestopt zijn.

  • Monica Hop 12 maart 2021

   En inmiddels kan ook Bulgarije aan het lijstje toegevoegd worden.

  • r dunki 15 maart 2021

   r dunki 14 maart 2021
   En dan vergeet u de Food & Drug Administration in de USA nog, die Astra Zeneca veel te weinig serieuze tests verweet.

 • Jessy de Zwart 12 maart 2021

  Blij dat jullie dit serieus nemen. Ik heb 2x een tia gehad, dus zit niet te wachten op enige vorm van “stolling” in het bloed. Het vaccinatie nieuws, over deze vaccins die slechts met voorlopige toestemmingen in een soort verlengde testfase in ons geprikt worden, is belangrijk en transparantie is essentieel.

 • J. Brouwer 13 maart 2021

  Gewoon dus niet nemen u legt toch uw gezondheid niet in de handen van een minister die maar 1 ding wil en dat is inenten. U kunt wachten er is geen haast behalve bij het kabinet en d industrie.

 • Andrea 13 maart 2021

  Hallo, kunnen jullie niet hiermee naar de tv media naar de populaire praatprogramma’s. De verkiezingen bijna voorbij, want dan krijgt het veel meer aandacht! Kom op voor onze hartpatienten, ik zelf durf eigenlijk ook niet meer in te laten enten met Astrazenica…en dat was nu enige lichtpuntje in die lange tunnel. Geloof niet dat ik het gaat doen..😕😔

 • Heleen 13 maart 2021

  Zorgwekkend en angstig.
  Al 1x deze vaccinatie gehad.
  Voor een 2e nog bezorgder.
  Niks zelf over te beslissen, moet niet kunnen,gaat om je eigen lichaam
  Heb diabetici,extra risico

 • Mw. s van der Zant Post 13 maart 2021

  Beste mensen van de Hartpatiënten Vereniging,

  Mijn man en ik zijn alle twee in de risico leeftijd. Mijn man is 73 jaar.
  Zelf ben ik 68 jaar.
  Alle twee zijn wij chronisch ziek.
  Hartpatiënt, vaatpatiënt, nierpatiënt, Ziekte von Willebrand.
  De rest van de ongemakken zal ik u bespraren.
  Vandaar, dat wij weken geleden al bij de huisarts èn De GGD hebben gemeld, dit Assta Zenica middel niet te te accepteren.
  Hopende u hiermee een inzicht te hebben gegeven in deze onzekere en onbevredigende situatie.

  Groet ik u vriendelijk
  Mw. SSE Post

 • Dolmans 13 maart 2021

  Hopelijk is dit het begin. Meerdere wakkere personen met allerlei beroepen, waaronder zeer zeker artsen hebben aan gegeven dat de hele Corona geen pandemie is, maar een plandemie.
  De vaccinaties zijn injecties met gevaarlijke en bedenkelijke ingrediënten. Artsen miet je kunnen vertrouwen. Momenteel denk ik dat de big pharma de baas speelt. Een organisatie die steeds meer winst wil maken. Ziekte is geld. Aan gezonde mensen is niets te verdienen.

 • Peter Aelberts 14 maart 2021

  Vaccineren doe je bij de groente en fruit winkel, eet en drink gezond en zorg dat je voldoende beweegt en goed slaapt dan heb je helemaal geen vaccinatie nodig.
  Sinds militaire dienst (1973)heb ik geen vaccinatie gehad, ook nooit ziek geweest
  Vraag jezelf, waarom de slijter, koffieshop, fastfood zaak en cafetaria wel open zijn en goeie Horeca – en andere zaken gesloten zijn !
  Wees bereid om verder te kijken dan je neus lang is en geloof niet in sprookjes.

 • Wilma Gagliotti 14 maart 2021

  Helemaal mee eens!!
  Mjjn man heeft pas 2 X n hartinfarct gehad… Die laat zich zeker niet met dit middel inenten!!

 • Adriana Van wetering 14 maart 2021

  Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik heb hartaanvallen gehad en verleden jaar zelfs een hartstilstand. Later was mijn bloeddruk weer eens te hoog en kreeg ik in het ziekenhuis op de seh een middel toegediend waardoor ik een uur later een zware allergische reactie kreeg. Ik kreeg iets in m’n mond om niet in m’n tong te stikken, ik vloog centimeters van m’n bed door de schokken en werd in aluminum folie gewikkeld en een warmtedeken.het was vreselijk. Ik moest direct aan infuus en in het ziekenhuis blijven tot dat middel m’n lijf uit was.. Daarom ben ik bang voorde vaccinatie. Want dat kan je er namelijk niet even uithalen.. Het is geen onwil maar angst.

 • r dunki 14 maart 2021

  Nadat het amateuristisch duo Rutte & de Jonge voor deze verkeerde koers had gekozen lijkt het wel een zaak van persoonlijk prestige voor hen geworden om, coûte que coûte, hun fouten niet toe te geven en – beter laat dan nooit – van koers te veranderen! Levensgevaarlijke egotrippers zonder scrupules…

  • r dunki 14 maart 2021

   En dan vergeet u de Food & Drug Administration in de USA nog, die Astra Zeneca veel te weinig serieuze tests verweet.

 • Sandra van Berkel 14 maart 2021

  Ik vind al die covid vaccin’s gevaarlijk. Deze vaccin’s zijn nog experimenteel, want pas eind 2023 kunnen ze alle bijwerkingen weten! Niks nemen dus, dit is gevaarlijk! Dat dit doorgedrukt word vind ik een schande, want veel mensen weten dit niet! Ik noem dit dood door schuld!

 • Ria Verhoef-Purschel 15 maart 2021

  Beste hartpatienten .nl
  Fijn uw bericht te lezen, maar schrik er wel van. Zelf want ik heb 1 jaar geleden een steunhart gekregen en heb gelukkig nog geen prik ontvangen.
  Ik zal dit onderwerp met veel belangstelling volgen. Hart.bedankt daarvoor en ben dankbaar voor het verdere onderzoek en publicatie daarvan.
  Hoogachtend,
  Ria Verhoef-Purschel

 • rit 15 maart 2021

  ik ben ook hartpatiënten
  en maak bloedprojes aan slik medycijn daar voor
  ik laat me niet priken voor dat het veilig is
  als gaat goed nu geen zin dat straks verkeerd afloop met mijn
  nee dan maar wachten dat het veilig is om me te laten prikken
  en ik ben het eens met dezen op roep

  • Jolanda 15 maart 2021

   Dr. Reiner Fuelmilch is met een deskundig team van internationale juristen rechtszaken aan het voorbereiden tegen de coronamaatregelen die hij ziet als grootste misdaad ooit tegen de menselijkheid. Ook het (indirect) verplichten van vaccinaties hoort daarbij.

   Ik heb een ernstige hartafwijking, maar voel me topfit door een gezonde leefstijl. Ik laat me zeker niet vaccineren. Niet met Astrazeneca en niet met een ander vaccin. Het risico van de vaccins is voor mij ernstiger dan het risico om Covid te krijgen.

   Ik stem op de enige partij die onmiddellijk wil stoppen met de coronamaatregelen en vaccins. Eerst onze vrijheid terug en openheid van zaken over de werkelijke doelen; geld, macht en controle. Stem wijs en luister naar je hart! ❤️

 • A.C B. van Orten-Luiten 17 maart 2021

  Prophylaxe en therapie dmv zink, vitamine D gecombineerd met magnesium, vitamine C en andere micronutrienten. Prophylaxe en therapie met ivermectine (drie uitstekende meta-analyses van tientallen voltooide studies en vierde grote studie komt eraan, die helaas uit de bekendheid worden gehouden of zeer ten onrechte gedenigreerd). Ook indien langdurig chronische klachten na herstel (long Covid). Prophylaxe en behandeling in beginfase met HCQ (altijd gecombineerd met zink!), prophylaxe dmv broomhexine enz. enz. Het verbaast me dat vaccins die nog in de experimentele fase bevinden, met aanwijzingen voor ernstige bijwerkingen in literatuur en praktijk, en waarvan niet bekend is wat risico’s zijn op langere termijn, dat die wel toegelaten worden. Zelfs aangeraden. Dit zou tot vorig jaar niet door de medisch ethische toetsingscommissies goedgekeurd zijn. Verder wil ik melden dat voor voorkomen van trombose voldoende magnesium belangrijk zou zijn!! Oude studies hierover zijn in de vergetelheid geraakt door ontwikkeling diverse anticoagulantia. Risicofactoren voor een magnesiumtekort zijn overlappend met die voor corona, zoals oudere leeftijd, overgewicht, diabetes, geneesmiddelen (o.a. maagzuurremmers!), onvoldoende inname, opname door darm, enzovoort. Magnesium is ook essentieel voor voldoende effectiviteit van vitamine D. Als u wilt kan ik u daar literatuur over sturen ter onderbouwing van bovenstaande. Wens u veel succes met deze actie. Hartelijke groet, Wout

  • Peter Baljet 21 maart 2021

   De literatuur is die ook op internet te vinden ?Ben wel geïnteresseerd hier in !

 • Walter Griess 20 maart 2021

  Ik ben hartpatiënt en vraag me af of ik het Astra Zeneca vaccin moet accepteren?
  Liefst wil ik Pfizer of Moderna maar ik mag hier niet in kiezen. Te gek voor woorden . Als ik Astra Zeneca niet accepteer dan wordt ik aan mijn lot overgelaten en moet ik maar afwachten wanneer ik gevaccineerd kan worden. Dit lijken wel dictatuur praktijken.
  Ik voel me echt onder dwang gezet.
  Wat kan ik het beste doen?

 • Sin 21 maart 2021

  Onze oom 1 uur na astra seneca vaccin dood op straat neer gevallen. Heeft zijn huis na vaccin niet meer gehaald.62 jaar, bekend met hart problemen had pacemaker. Was wel stabiel voor vaccin….uiteindelijk dood.gister gecremeerd

 • Jolanda oerlemans 21 maart 2021

  Ik heb 2x infarct gehad en ben 50 jaar. Ik wil niet het middel Astra Zeneca. Mag ik weigeren en krijg ik dan nog wel een ander vaccin?

 • Tineke Smit-Jonkman 23 maart 2021

  Ik ben een vrouw van 63, heb hoge bloeddruk en in het verleden heb ik een probleem gehad met mijn bloedplaatjes. Ook heb ik een bloedcirculatieprobleem en zit trombose in mijn familie. Ik ben ontzettend angstig om me te laten vaccineren met Astra Zeneca, dit durf ik echt niet. Mijn huisarts adviseerde om me niet te laten vaccineren met Astra Zeneca en later aan de GGD te vragen of ik samen met mijn man die nu 59 is kan worden gevaccineerd met het Janssen vaccin. Ik heb gemaild naar de overheid of ik later een ander vaccin zou mogen nemen maar ontvang geen antwoord. Als ik geen ander vaccin mag ontvangen word ik dus niet gevaccineerd, dit terwijl ik dit wel graag wil. Ik weet dat er veel meer mensen in mijn omgeving zijn die wel gevaccineerd willen worden maar niet met Astra Zeneca.

  • Marina Bo 17 april 2021

   Jazeker. Ik ben 61 jaar en we zitten in hetzelfde schuitje. Ik heb astma en zit al jaar in sociale isolatie. Lichtpuntje was vaccinatie. Vanwege TIA verleden durf ook ik AstraZeneca niet aan.
   Na Advies Gezondheidsraad dat AstraZeneca WEL een veilig vaccin is voor 60-65, kreeg ik vorige week van de huisarts de zo naar uitgekeken oproep. TIA is geen contra indicatie. Hele week door alle instanties tot aan ministerie van kastje naar muur gestuurd. Op schrijven geen antwoord.
   Standpunt RIVM /GGD: Vlgs EMA is AstraZeneca veilig voor 60-65. Punt uit. DUS: AstraZeneca-vaccin OF helemaal niks.

   MAAR: EMA rapporteert helemaal geen relatie tussen risico en leeftijd. Nadrukkelijk niet.
   Toch wouwelen politiek en pers eensgezind de Gezondheidsraad na. Kennelijk leest niemand het EMA er op na.
   EMA heeft op grond van meldingen door gevaccineerden tussen 23 en 65 jaar juist een voor ALLE leeftijdsgroepen GELIJK risico  op bijwerkingen AZ vastgesteld
   Toen daarop allerlei landen toch gingen goochelen met EMA data in leeftijdsgroepen, kwam EMA met een extra persbericht om die misvatting te corrigeren en benadrukte dat in de Europese onderzoeksdata GEEN wetenschappelijk BEWIJS is gevonden van een relatie tussen bijwerking AZ en leeftijdsgroep.
   Dat feit wordt eerst gemeld door Gezondheidsraad, maar vervolgens met een sluwe truc geneutraliseerd, door een koppeling aan sterftecijfers corona, waarbij ook niet wordt verzuimd in een voetnoot te melden dat de gehanteerde tabel NIET representatief is.

   WIL IEMAND AUB NALEZEN WANT KAN HET HAAST NIET GELOVEN.
   Het advies Gezondheidsraad is dus opzettelijk misleidend.
   EMA ontkent stellig dat data Veilige inzet AstraZeneca-vaccin bij 60-65 valideren.
   Een feit dat vervolgens wordt geneutraliseerd door er een niet gevalideerde en dus arbitraire sterftetabel bij te slepen.
   SCHOKKEND omdat er maar 1 verklaring voor de opzettelijke misleiding kan zijn:
   De opdracht van de minister voor het zgn wetenschappelijke advies is gegeven in het kader van de campagne ter promotie van de vaccinatiebereidheid – lees: van AstraZeneca, omdat er daarvan nog 10 miljoen reeds betaalde vaccins moeten weggeprikt.
   De 60-65 jarigen worden daartoe misleid. Wij zijn de lul. Uitverkoren tot verplichte Russische Roulette.
   WIE WIL ZICH AANSLUITEN BIJ VERZET? Alleen red ik het niet.
   WELKOM: GoingDutchAmsterdam@gmail.com

 • Diny 2 april 2021

  Als ik al 1x geprikt bent met Astra syndicale, ik loop al jaren bij de trombosedienst en heb hartritmestoornis, en copd moet ik dan stoppen met dit vaccin en kan ik dan opnieuw 2 prikken krijgen van bv pfeiser?

 • R Veenboer 8 april 2021

  Ik heb in 2014 een hartaanval en een TIA gehad. Gebruik heden nog steeds bloedverdunners en accecomarol. Is vaccin astracenica vaccin dan wel geschikt. Klontering van bloed enz. Ik maak mij hierover ernstige zorgen. Ik ben nu 66 jaar.

 • Jolanda Ansberg 10 april 2021

  Heb vandaag oproep gehad voor vaccinatie met Astra Zenica.Voelt helemaal niet goed bah. Ben 64 jaar heb hartfalen,pacemaker en icd. Als je weigert kom je onderaan in de rij. Groet Jolanda.

 • H. van Hilst 17 april 2021

  Als ik de reacties hier lees krijg ik het idee dat veel mensen zich door anderen angst voor het vaccin laten aanpraten. Dat is zeer onverstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn indien zij zich door onterechte angst niet laten vaccineren.

 • Marina Bo 17 april 2021

  Jazeker. Ik ben 61 jaar en we zitten in hetzelfde schuitje. Ik heb astma en zit al jaar in sociale isolatie. Lichtpuntje was vaccinatie. Vanwege TIA verleden durf ook ik AstraZeneca niet aan.
  Na Advies Gezondheidsraad dat AstraZeneca WEL een veilig vaccin is voor 60-65, kreeg ik vorige week van de huisarts de zo naar uitgekeken oproep. TIA is geen contra indicatie. Hele week door alle instanties tot aan ministerie van kastje naar muur gestuurd. Op schrijven geen antwoord.
  Standpunt RIVM /GGD: Vlgs EMA is AstraZeneca veilig voor 60-65. Punt uit. DUS: AstraZeneca-vaccin OF helemaal niks.

  MAAR: EMA rapporteert helemaal geen relatie tussen risico en leeftijd. Nadrukkelijk niet.
  Toch wouwelen politiek en pers eensgezind de Gezondheidsraad na. Kennelijk leest niemand het EMA er op na.
  EMA heeft op grond van meldingen door gevaccineerden tussen 23 en 65 jaar juist een voor ALLE leeftijdsgroepen GELIJK risico  op bijwerkingen AZ vastgesteld
  Toen daarop allerlei landen toch gingen goochelen met EMA data in leeftijdsgroepen, kwam EMA met een extra persbericht om die misvatting te corrigeren en benadrukte dat in de Europese onderzoeksdata GEEN wetenschappelijk BEWIJS is gevonden van een relatie tussen bijwerking AZ en leeftijdsgroep.
  Dat feit wordt eerst gemeld door Gezondheidsraad, maar vervolgens met een sluwe truc geneutraliseerd, door een koppeling aan sterftecijfers corona, waarbij ook niet wordt verzuimd in een voetnoot te melden dat de gehanteerde tabel NIET representatief is.

  WIL IEMAND AUB NALEZEN WANT KAN HET HAAST NIET GELOVEN.
  Het advies Gezondheidsraad is dus opzettelijk misleidend.
  EMA ontkent stellig dat data Veilige inzet AstraZeneca-vaccin bij 60-65 valideren.
  Een feit dat vervolgens wordt geneutraliseerd door er een niet gevalideerde en dus arbitraire sterftetabel bij te slepen.
  SCHOKKEND omdat er maar 1 verklaring voor de opzettelijke misleiding kan zijn:
  De opdracht van de minister voor het zgn wetenschappelijke advies is gegeven in het kader van de campagne ter promotie van de vaccinatiebereidheid – lees: van AstraZeneca, omdat er daarvan nog 10 miljoen reeds betaalde vaccins moeten weggeprikt.
  De 60-65 jarigen worden daartoe misleid. Wij zijn de lul. Uitverkoren tot verplichte Russische Roulette.
  WIE WIL ZICH AANSLUITEN BIJ VERZET? Alleen red ik het niet.
  WELKOM: GoingDutchAmsterdam@gmail.com

 • HJG Bos 28 april 2021

  Ik heb inmiddels de eerste prik gehad [astra zenica] en heb er geen enkele bijwerking van vernomen. De kans dat je vandaag onder een auto of trein loopt is vele malen groter dan een enkel geval van trombose of andere bloedstolseltjes.
  Men laat zich veel te veel beinvloeden door de media. De realiteit is ver zoek bij veel mensen.
  Ik kan me wel enige zorg voorstellen ,maar niets doen is geen optie. Prikken maar!!!!
  Ik ben trouwens 67 jr. sport veel, leef redelijk gezond en ben alle dagen veel buiten.

  • Michael van Steenvoorden 27 mei 2021

   Dit advies van Hartpatienten Nederland is onbegrijpelijk en slecht gemotiveerd. 1) het ligt niet binnen hun competentie 2) de kans op deze zelfde trombose is tientallen keren hoger bij een vlucht van plm 2-3 uur en honderden keren hoger bij het gebriok van de anticonceptiepil. Roept Hartpatienten Nederland ook op tot het niet langer gebruiken van de anticonceptiepil en om niet langer te vliegen?

   Dit advies heeft alleen maar geleid tot meer hokus spokus verhalen rond AZ en onnodig uitstel van vaccinatie
   Ben zelf (bij toeval) al 2 maanden geleden met AZ gevaccineerd. Nergens last van

 • Peter 6 mei 2021

  Ben 61 en net gehoord dat ik eind mei in aanmerking kom voor vaccin bij de huisarts.
  Mijn partner die bijna 10 jaar jonger is, is dan al met Pfizer ingeent via de GGD maar ik krijg uitsluitend Astra.

  Eerst was Astra niet geschikt voor 60+, toen was Astra voor niemand geschikt.
  Nu wordt het onder de 60 en boven de 70 niet meer gebruikt maar mag ik nog even konijn voor de overheid spelen. Denk het niet!

 • Dirry 25 mei 2021

  Hoe zit het met de pfizer?? Eerste prik ging goed. Niet veel last gehad maar ik hoor om mij heen dat de tweede prik wel meer bijwerkingen heeft?? Ben hartpatiënt en we gaan de dag na tweede prik op vakantie. Zie er een beetje tegenop

 • Jeroen 29 mei 2021

  Pfizer geeft ook problemen, mijn schoonmoeder heeft drie weken na injectie ook ernstige hartritmestoornisen. Ze had hiervoor nergens last van…..

 • Christel van Dooren 22 mei 2023

  Mijn man is van alle Inentingen, AstraZeneca, Pfizer enz. Ziek geweest. Net alsof hij weer ziek was. Nooit 👎 meer haalt hij de inentingen. Met vriendelijke groet Christel van Dooren