default-header

Vitamine C-infuus herstelt bloedstroom in benen

Home Forums Vitamines Vitamine C-infuus herstelt bloedstroom in benen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #79039 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  2007 –
  Infusie met een hoge dosis vitamine C herstelt bij oudere mannen de bloedstroom in de femorale slagader in rust door verhoging van de vasculaire geleiding.

  Dat bleek uit een studie met 10 jonge mannen (24 tot 26 jaar) en 11 oudere mannen (61 tot 65 jaar).
  De oudere mannen hadden bij aanvang geen hoge bloeddruk.
  De bloedstroom en de vasculaire geleiding in de benen van gezonde volwassen mannen laten met het vorderen van de leeftijd een lineaire daling zien.

  De mogelijke rol van de met de leeftijd toenemende oxidatieve stress is tot op heden onbekend en was daarom onderwerp van deze studie. Het effect van infusie van een zoutoplossing als placebo en een vitamine C-oplossing op de bloedstroom in de benen werd bestudeerd.

  De oudere mannen hadden bij aanvang een hogere concentratie geoxideerd LDL – marker voor de mate van oxidatieve stress – in het bloed. Daarnaast lieten ze, vergeleken met de jonge mannen, een 25% lagere bloedstroom in de femorale slagader zien.

  Bij al deze mannen bleek: hoe hoger de concentratie geoxideerde LDL in het bloed, hoe kleiner de bloedstroom.
  Infusie met een hoge concentratie vitamine C verhoogde de bloedstroom bij deze oudere mannen met 37% en liet hiermee geen verschil meer zien met de jonge mannen. Bij de jonge mannen trad geen effect op. De bij aanvang gemiddeld hogere arteriële bloeddruk van de oudere mannen werd door de infusie met vitamine C niet beïnvloed.

  Geconcludeerd kan worden dat de bij de start gemeten kleinere bloedstroom in de femorale slagader van de oudere mannen alleen verklaard kan worden door een 32% lagere vasculaire geleiding. Ook bleek dat als de concentratie geoxideerd LDL in het bloed hoger was de vasculaire geleiding lager was.

  Infusie met vitamine C verhoogde de vasculaire geleiding bij oudere mannen met 36%.

  Bron:
  Jablonski KL, Seals DR, Eskurza I, Monahan KD, Donato AJ. High-dose ascorbic acid infusion abolishes chronic vasoconstriction and restores resting leg blood flow in healthy older men. J Appl Physiol 2007; 103(5):1715-21

  Bron:
  http://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/5930/vitamine-cinfuus-herstelt-bloedstroom-in-benen

  #84489 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  2007 – Vitamine C intraveneus toegediend bleek de coronaire bloedstroom te verbeteren waarschijnlijk door vermindering van oxidatieve stress.

  Bekend is dat acute oxidatieve stress bij patiënten met ischemische hartziekten acute en substantiële veranderingen in de snelheid van de coronaire bloedstroom en weerstand van de coronaire vaten teweegbrengt.

  Aan het onderzoek namen 12 patiënten met ischemische hartziekten deel die daarvoor in het ziekenhuis werden behandeld.
  Acute oxidatieve stress, in de vorm van blootstelling aan 100% zuurstof, bleek de snelheid van de coronaire bloedstroom met 20% te verlagen en de weerstand van de coronaire vaten met 23% te verhogen. Dit terwijl de diameter van de capillaire vaten niet significant veranderde.

  De intraveneuze toediening van 3 gram vitamine C herstelde deze veranderingen nagenoeg. Ook zorgde de vitamine C ervoor dat constrictie van de coronaire vaten, als daarna opnieuw blootstelling aan 100% zuurstof plaatsvond, werd voorkomen.

  Bron:
  McNulty PH, Robertson BJ, Tulli MA, Hess J, Harach LA, Scott S, Sinoway LI. Effect of hyperoxia and vitamin C on coronary blood flow in patients with ischemic heart disease. J Appl Physiol 2007; 102(5):2040-5

  Bron: http://www.ortho.nl

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Vitamine C-infuus herstelt bloedstroom in benen
Je informatie: