default-header

Statines: een grote medicijnenzwendel??

Home Forums Cholesterol Statines: een grote medicijnenzwendel??

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #79758 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Ik kwam dit artikel uit januari 2009 tegen……

  http://tinyurl.com/7mwrx93

  Statines: een grote medicijnenzwendel?

  Cholesterolverlagende statines vormen een van de meest gebruikte groepen geneesmiddelen ter wereld. Alleen al in Amerika bereiken de verkoopcijfers 15,5 miljard dollar per jaar. Tevens behoren ze waarschijnlijk tot de meest ineffectieve medicijnen.

  Bij een groot nieuw onderzoek onder 4575 patiënten met een chronische hartaandoening is gebleken dat de middelen niet levensverlengend werken en geen ziekenhuisopnames voorkomen.

  Deze nieuwe bevinding, van onderzoekers aan het ANMCO-onderzoekscentrum in Florence, vormt een aanvulling op een eerdere conclusie die onderzoekers aan Harvard vorig jaar trokken.
  Het Italiaanse onderzoeksteam volgde de voortgang van de hartpatiënten, die ofwel de statine Crestor (rosuvastatine) kregen ofwel een placebo.

  In de Crestor-groep overleden meer patiënten en moesten er meer in een ziekenhuis worden opgenomen dan in de placebogroep.
  In totaal waren er in de statinegroep 1305 patiënten die door hun hartkwaal moesten worden opgenomen of stierven, ten opzichte van 1283 in de placebogroep.

  Verder lezen kan hier:
  http://tinyurl.com/7mwrx93

  Bronnen: The Lancet, 2008; 372: 1231-1239 (Italiaanse onderzoek)
  en The Lancet, 2007; 369: 268-269 (Harvard onderzoek)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Statines: een grote medicijnenzwendel??
Je informatie: