default-header

reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

Home Forums Hartkleppen reparatie of vervanging bicuspide aortaklep

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 75)
 • Auteur
  Berichten
 • #80351 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Dag lieve mensen,

  Ik zou graag in contact willen komen met mensen die een bicuspide aortaklep operatie hebben ondergaan. Ik heb hier enkele vragen over. Aub laat mij weten welke van de 2 opties je hebt ondergaan:

  1. bicuspide aortahartklep reparatie; hoe lang is jouw reparatie geleden en heb je in de tussentijd nog klachten ervaren? (heroperatie, opnieuw lekken of anders). Ben je blij met je keuze?

  2. bicuspide aortahartklep vervanging: hoe oud was je op moment van operatie en welke klep heb je gekozen (bio. of mec.). Heb je nog klachten ervaren sinds het moment van de operatie? Ben je blij met je keuze?

  Super dank alvast!

  #91354 Reageer
  paimj
  Deelnemer

  Bedoel je een aortaklepvervanging?
  Zo ja, dan heb ik dat op 31 maart van dit jaar laten doen in het Radboudumc. Ik heb bewust gekozen voor een mechanische omdat ik geen zin heb om dit alles nog een keer te moeten ondergaan. Het tikken valt reuze mee, als het helemaal stil is hoor je het anders niet.
  ik ben ondertussen goed ingesteld op de antistolling, het is de bedoeling dat ik dat binnenkort zelf ga leren, dan hoef in niet meer elke keer hiervoor naar het ziekenhuis.
  De hartchirurg adviseerde me ook om een mechanische klep te nemen aangezien ik 47 jaar ben. De grens ligt op 65 jaar. Hoe jonger je bent hoe korter een biologische klep meegaat is mij verteld.
  Je bent na de operatie echt heel erg moe, je kunt je niet voorstellen hoe dat voelt. Voor de operatie werd me verteld dat ik nog te moe zou zijn om even op een stoel te zitten, ik dacht ik toch niet hoor. Maar ik ook!!!
  ik heb vooral pijn in mijn nek en schouders gehad, en dat is nu nog niet weg. Het is wel al veel minder.
  Mijn conditie begint weer een beetje beter te worden. Het huishouden doe ik weer zelf. Alleen zware dingen tillen gaat nog niet.
  Ik ben getrouwd en we hebben 3 kinderen, 20, 18 en 14 jaar.
  vorige week ben ik begonnen met de hartrevalidatie, dat valt wel mee.
  Al met al is het een zwaar traject dat je moet doorstaan.
  De revalidatie duurt nog 2 maanden, ik hoop dat ik hierna weer langzaam aan wat kan gaan werken. Ik ben verpleegkundige, dus een lichamelijk zwaar beroep.
  Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

  #91355 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  Super dank voor je reactie en je verhaal. Een hele revalidatietraject, het gaat nu gelukkig alleen nog maar opwaarts voor je.
  Had je een lekkende bicuspide aortaklep? zo ja, is er de optie besproken om deze te repareren i.p.v. te vervangen? zo nee, waarom niet?
  Of wellicht was reparatie geen optie?

  Ik heb mij afgevraagd waarom mensen boven de 65 jaar wordt geadviseerd om bio te nemen en mensen daaronder een mechanische klep. De enige verklaring die ik kan vinden is dat blijkbaar het risico van een tweede operatie (bio) niet opweegt tegen de mogelijke toekomstige complicaties van anti-stollingsmiddelen (mec). Ben jij het hier mee eens?
  Toch zijn er wel mensen die een bio nemen met leeftijd tussen de 40-50 jaar.
  Succes met revalidatie.

  #91356 Reageer
  paimj
  Deelnemer

  Mijn aortaklep lekte en had een stenose dit als gevolg van bestralingen 30 jaar geleden.
  Reparatie was geen optie.
  Het grote voordeel van een biologische klep is dat je maar 3 maanden bloedverdunners nodig hebt. Want aan bloedverdunners zitten ook weer gevaren zoal een hersenbloeding en maagbloeding. Maar als je goed ingesteld bent is het risico klein.
  Het nadeel is inderdaad dat hij niet zo lang meegaat, en je tweede biologische klep gaat ook weer korter mee als je eerste, en de derde ook weer korter als de tweede enz.
  Aangezien mijn leeftijd heb ik gekozen voor een mechanische omdat ik geen zin heb om nog een paar keer te moeten.
  Als je bijvoorbeeld aan contactsporten en duiken doet mag je geen sintrommitis of marcoumar gebruiken omdat je dan te veel kans hebt op bloedingen, dit kan een reden zijn om voor een biologische klep te kiezen.
  Je mag de keuze mechanisch of biologisch altijd zelf maken de hartchirurg geeft alleen zijn advies, jij beslist. Er wordt heel duidelijk verteld wat de voor en nadelen zijn.

  #91359 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  Dank voor je reactie, bijzonder dat de oorzaak van de stenose lag aan de bestralingen. Vaak is het moeilijk om de oorzaak van stenose te achterhalen.
  Het is voor veel mensen een moeilijke keuze tussen bio en mec. De laatste jaren zijn ook positieve verhalen over hartklep reparaties, maar echte lange termijn studies zijn er nog helaas niet….

  #91375 Reageer
  Avalon27
  Deelnemer

  Ik heb een bicuspide aortaklep vervanging gehad dit is nu ongeveer 9 maanden terug.
  Ik heb vergeleken met daarvoor bijna geen last meer heel af en toe ritmestoornissen.
  maar ja wat wil je als ze er in snijden.
  Ik had verder geen keuze want mijn aortaklep was zo ernstig vernauwd dat ik gewoon moest.

  Ik heb uiteraard heel bewust gekozen voor een mechanische aortaklep.
  Ik ben heel blij met mijn keuze. Ik zou het zo weer doen. Heel veel mensen hoor je klagen over het getik wat je hoort maar geloof me dat valt echt super mee hoor.
  Kijk je hoort het wel, maar de klok hoor je ook en op een gegeven moment hoor je dat gewoon echt niet meer.
  Heel veel succes met je keuze aankomende tijd heeel veel sterkte!!

  #91379 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  Hartelijk dank voor je bericht!
  Fijn om te horen dat je een goede keuze gemaakt hebt.
  Mag ik nog vragen hoe oud je bent?
  had je een vernauwing door verkalking van de klep?

  #91380 Reageer
  Avalon27
  Deelnemer

  Hey,
  Ja hoor, ik ben net 28, maar toen ik net geopereerd werd was ik 27.
  Mijn aortaklep was ernstig verkalkt!
  En bij jou/u?

  #91393 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  Hoi Dank nog voor je bericht.
  Ik ben zelf 43. Het is wel een moeilijke keuze tussen mechanisch of biologisch, het lijkt wel een casino….Ik kan mij ook moeilijk voorstellen of ik zo’n dergelijke operatie nog een keer wil ondergaan als je zo’n operatie nooit gehad hebt..
  Nog tips??

  #91394 Reageer
  Avalon27
  Deelnemer

  Oh wanneer moet je beslissen?

  Ik zou voor de mechanische gaan hoor… Geloof me, zo’n operatie wil je echt niet nog een keer.
  Ik wist het gelijk en gelukkig heb ik er voor gekozen mijn operatie was een ramp. Tenminste de operatie zelf ging goed maar de complicaties hebben het wel zwaar gemaakt.
  Ze zitten toch in je hart te peuren, dan maar heel mijn leven aan de bloedverdunners.
  Dat neem ik voor lief!!

  #91432 Reageer
  sandrar
  Deelnemer

  Hallo
  Ik ben bijna 29 en wordt in september aan mijn tricuspiladisklep geopereerd. Ze weten nu niet of hij te herstellen is of vervangen moet worden, maar hebben mijn wensen wel genoteerd. En de keuze was eigenlijk snel gemaakt: absoluut geen biologische, ook al betekent een mechanische dat de kans op een tweede kindje zowat onbestaande is. Stel u voor dat je binnen nog geen 10 jaar weer alles moet doorstaan. En dan binnen 10 jaar weer enz.

  #91433 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  Hoi,

  Bij 29 jaar zou ik zeker hetzelfde hebben gedaan. Ik ben 43 jaar en dan wordt de beslissing al iets moeilijker. Voor alle patienten die met dezelfde beslissing zitten, kan ik aanraden om dit laatste onderzoek te lezen: http://intranet.santa.lt/thesaurus/no_crawl/Valvular/Prosthetic%20valve%20selection%20for%20middle-aged%20patients%20with%20aortic%20stenosis.pdf

  Gemiddelde duur van biokleppen zijn rond de 15 jaar.
  Dus mijn tweede operatie zou worden rond 58 jaar. De risico’s van een tweede operatie zijn gelijk aan die van een eerste operatie (wetenschappelijk gezien). De derde operatie zou dan rond 73 jaar zijn; zeer waarschijnlijk TAVR.
  Medisch gaat alles zo snel, het is moeilijk om nu een keuze te maken voor de rest van je leven (in het geval van mechanisch). Bij bio kun je ‘ meesurfen’ op nieuwe ontwikkelingen.
  Er is ook geen garantie dat een mechanische zo lang meegaat. Wat zijn de lange termijn effecten van bloedverdunners?
  Al met al, het blijft een gevoelskwestie.

  #91434 Reageer
  Avalon27
  Deelnemer

  Mag ik vragen waarom de beslissing moeilijker is? Dan wil je toch helemaal niet nog een keer geopereerd worden?
  Deze operatie moet je echt niet onder schatten hoor of je nou jong of oud bent. Het is even erg en kan evenveel inpact op je leven hebben. dus nogmaals onderschat het echt niet!!!

  #91435 Reageer
  sandrar
  Deelnemer

  Omdat ik 29 ben, betekent dat in mijn leven dan 1 operatie meer voor een nieuwe bioklep, als ik jouw redenering volg.. Zoals gezegd: onderschat de operatie niet.. En nu ben je 43, maar bij een nieuwe bioklep al een vijftiger en hoe ouder, hoe trager de revalidatie in het algemeen verloopt. De gemiddelde levensduur van zo’n bioklep is dan wel 15, maar volgens mijn cardiochirurg gaat het bij jonge mensen (en 43 jaar valt hier ook zeker onder) veel minder lang mee – eerder 8 à 9 jaar – omdat ons immuunsysteem nog sterker is en de bioklep dan ook meer aanvalt dan bij ouderen.

  #91437 Reageer
  Hartpatient500
  Deelnemer

  dank voor je reactie… ik ben er ook nog niet uit….
  Het is de afweging tussen 1 keer extra opereren versus 20/30 jaar medicijn gebruik, waarvan de risico’s alleen maar groter worden naarmate je ouder wordt.
  Ik heb ook nog een onderzoek gelezen over de lange termijn effecten van anti-stolling, daar wordt je ook niet vrolijk van…..
  Maar inderdaad als zo’n bio klep nog geen 10 jaar meegaat, wordt het al minder interessant….pfff. moeilijk hoor….

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 75)
Reageer op: reparatie of vervanging bicuspide aortaklep
Je informatie: