default-header

Obstipatie door morfine

Home Forums Medicijnen Obstipatie door morfine

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78969 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Helaas uit eigen ervaring moeten ondervinden !

  Ik heb al jaren last van een moeilijke stoelgang. Let daarom constant op een vezelrijke voeding. Ik gebruik daarom dagelijks bij mijn muesli-ontbijt, lijnzaad, tarwezemelen; ik eet veel fruit en let op verdere voeding. Heel lang metamucil gebruikt, maar mee gestopt toen ik las op de bijsluiter: “niet gebruiken bij beknelde ontlasting” Het werd daarna niet beter of slechter.

  Als gevolg van recente valpartij en botbreuken, diverse morfinespuiten gehad op Eerste Hulp en ziekenhuis. Bij ontslag ook nog eens voorzien v/d pijnstiller Tramadol. Onbekend met het feit dat deze medicijnen in ernstige mate kunnen leiden tot obstipatie.

  Paar dagen later: beknelde ontlasting, niks ongewoons want loop daar wel vaker een dag mee, tot het weer over gaat. Dit keer ging het niet over, maar leidde het in de loop van de avond tot een heftige climax. Na uren kramp en veelvuldig toiletbezoek (zonder resultaat) een situatie van “overloop” dwz een vaste prop, met doorlaat van vloeibare stof en geen controle meer over sluitspier en plasbuis. Ik verging van de pijn.
  Ter middernacht (huisartsenpost-nachtapotheek) voorzien van een klysma.
  Daarna maximale perskracht nodig gehad om de boel naar buiten te werken. Ik zal de details weglaten, maar nog nooit zo’n karrevracht gezien, die op de normale manier niet door het toilet kon. Ik heb veel meegemaakt, maar hoop dit nooit, maar dan ook nooit weer te hoeven doorstaan.

  Liever was ik hier vooraf bekend mee geweest, dan had ik voorzorgen kunnen treffen.
  ik had weliswaar Lactosine meegekregen, voorgeschreven dosis was te weinig, en ik ga dat niet op eigen houtje veranderen, als ik me nergens van bewust ben.
  Dus: Wees gewaarschuwd!

  #84009 Reageer
  Vonne
  Gast

  Mijn man gebruikt al jaren oxycontin, ook een morfineachtige pijnstiller en hem is destijds wel verteld dat het obstipatie kan veroorzaken en hij kreeg toen lactulose mee.

  Hij heeft er alleen in het begin problemen mee gehad. Waarschijnlijk went het lichaam er op den duur dan aan. Hij gebruikt geen vezelrijke voeding en eet dagelijks meerdere bananen.

  Die akelige problemen met de darmen met klysma’s en al die je beschrijft kennen mijn kinderen , mijn kleinzoon en ik ook.

  Ik heb daardoor overal uitstulpingen in de darmen en gebruik daarvoor al jaren Magnesiumhydroxide .

  Het lastige was dat ik juist de vezelrijke voeding niet kon verdragen. Stukje bij beetje gaat dat beter en kan ik nu wat volkoren produkten nemen en wat meer fruit.

  Gaat het nu weer wat beter met je ontlasting en neem je nu wat extra’s in bij de medicijnen ?

  Groet, Yvonne

  #84012 Reageer
  Wandeltheo
  Deelnemer

  Het oorzakelijk gevolg morfine en obstipatie, was niet tot mij doorgedrongen, als dit niet een v/d eerste vragen was, die mij gesteld werden door de huisartsenpost.
  Hebt u recent bij uw medicijnen morfine gebruikt.

  Was zijdelings aan me gevraagd of ik last had van moeilijke ontlasting, en bij ontslag recept voor Lactosine meegekregen, ook gebruikt en ik dacht nog: wat attent, maar niet verder besproken. Op de bijsluiter van elke nieuwe medicijn, door mij de afgelopen jaren gebruikt, staat obstipatie wel als mogelijke bijwerking vermeld, dus hier verder geen aandacht aan besteed.

  Ik heb al jaren last van moeilijke stoelgang, loop er vaak dagen mee, heb er van alles al voor gebruikt, het effect is meestal slechts tijdelijk. Afgelopen winter nog behandeling gehad bij een fleboloog (diverse keren, zelf betalen) maar dat is ook weer tijdelijk.

  Ik heb er nu veel te lang mee doorgemodderd met die kramp (6 uur ) en dacht dat het ook nu wel weer vanzelf zou oplossen, tot de pijn langzaam aan ondragelijk werd en tot een climax kwam. Vreselijk! Ik kon wel over de grond kruipen.
  Zelfs de klysma leek aanvankelijk niet te helpen. 1/2 uur, voordat ik deze thuis had, ook zeker zo lang gewacht.

  Achteraf dus alles goed verklaarbaar, maar ja, dat is achteraf.
  Gelukkig werkt de doorstroming nu weer perfect. Tot hoe lang ?
  We zijn nu gewaarschuwd!

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Obstipatie door morfine
Je informatie: