default-header

Minder suiker en meer voedingsvezels verlagen risico suikerziekte

Home Forums Diabetes Minder suiker en meer voedingsvezels verlagen risico suikerziekte

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #78996 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Bron: ortho.nl

    2009 – Een voedingpatroon met minder suiker en meer voedingsvezels verlaagt
    het risico om suikerziekte te ontwikkelen.

    Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waaraan 54 Latijns-Amerikaanse jongeren met overgewicht deelnamen.
    Hun gemiddelde leeftijd was 16 jaar en ze werden gedurende 16 weken in drie
    willekeurige groepen verdeeld. De eerste twee groepen gingen op dieet, bij
    één groep gecombineerd met het volgen van een krachttrainingsprogramma. De
    derde groep diende als controlegroep.

    Tijdens de onderzoeksperiode verminderde 54% van alle deelnemers de inname
    van toegevoegde suiker. Zij gebruikten gemiddeld 47 gram minder suiker per
    dag.
    Daarnaast liet 59% een gestegen inname van voedingsvezels zien. Hun
    gemiddelde inname was gemiddeld 5 gram per dag hoger.
    In alle drie groepen waren de percentages personen met een gedaalde suikerinname en een gestegen inname van voedingsvezels ongeveer gelijk.

    Uit bloedanalyse bleek dat de jongeren met een verminderde suikerinname aan
    het einde van de onderzoeksperiode aanzienlijke verbeteringen bereikten in
    de belangrijke risicofactoren voor suikerziekte. Zo verbeterde hun
    glucosetolerantie, insulinesecretie en insulinegevoeligheid. Degenen die
    meer voedingsvezels waren gaan gebruiken, toonden een verbeterde BMI en
    minder buikvet. De gevonden verbeteringen waren in alle groepen ongeveer
    gelijk.

    Bron:

    Ventura E, Davis J, [..], Goran M. Reduction in risk factors for type 2
    diabetes mellitus in response to a low-sugar, high-fiber dietary
    intervention in overweight Latino adolescents. Arch Pediatr Adolesc Med
    2009; 163(4):320-7

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Minder suiker en meer voedingsvezels verlagen risico suikerziekte
Je informatie: