default-header

keuze hartklep

Home Forums Hartkleppen keuze hartklep

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • #79555 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Hallo mijn naam is Eric en ben 49 jaar oud. Ik wordt binnen 3 weken geopereerd en krijg een nieuwe Aortaklep. Dit wordt een mechanische of een biologische en ik heb zelf inspraak in de keuze.

  Omdat ik allergisch ben voor bijgeluiden gaat gevoelsmatig mijn voorkeur uit naar een biologische. Daarnaast wordt de mitralisklep, indien mogelijk, gerepareerd.

  Kunt u mij adviseren in de klepkeuze?

  Vriendelijk dank,
  Eric

  #86840 Reageer
  Elsje
  Deelnemer

  Beste ERic,

  Het is een keuze die je zelf moet maken, maar het grote voordeel van een mechanische klep is dat hij in principe je leven lang mee kan gaan. Nadeel is inderdaad het geluid dat hij maakt, en wat ik zelf een minder groot nadeel vind is het feit dat je je leven lang bloedverdunners zult moeten gebruiken.
  Voordeel van een bioklep is dat hij geen geluid maakt, en dat je in de meeste gevallen na 3 á 4 maanden mag stoppen met de bloedverdunners, wat m.n. een voordeel is als je contactsporten doet of bijvoorbeeld wielrend. (Bij vallen minder risico op grote bloedingen)
  Een nadeel is dat een bioklep zo’n 15 jaar mee gaat, en dat je dus zeker nog eens onder het mes zult moeten.
  Zelf heb ik omdat dat bij een tricuspidalisklep niet anders kan een bioklep gekregen op 42- jarige leeftijd, en hij bevalt mij prima, maar zoals ik al zei was een mechanische in mijn geval geen optie. Omdat de tricuspidalisklep een ‘appart geval’ is, gebruik ik uit voorzorg nog altijd bloedverdunners, maar dat vind ik zelf geen probleem. Ik ga eens in de ongeveer 4 weken bloed prikken bij de trombosedienst, en als ik wil kan ik een prikcursus volgen, om zelf mijn INR te bepalen en de medicatie in te stellen.

  Succes met je keuze en de operatie!

  Groetjes, Elsje.

  #86841 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Soms heb je geen keuze qua hartklep…bij mijn eerste operatie(1999) waar een dr Ross techniek uitgevoerd zou worden zou ik een donorklep krijgen..

  Ten tijde van de operatie bleek dat niet mijn klep de oorzaak was maar mijn aorta…

  Bij de 2e operatie in 2007, had ik geen keuze, iedere hartoperatie blijkt een aanslag op je hart te hebben…en daar door mijn hartfalen alsnog de klep vervangen moest worden is direct uit gegaan van de mechanische klep..oftewel nepklep zoals ik hem noem..

  deze operatie was om mijn hartfalen stabiel te houden…en om eventueel heroparatie voor weer een nieuwe klep tegen te gaan is er niet voor de donorklep gekozen..

  in 2006 was mijn EF 20%…nu in 2011 ietwat hoger 33%, ik hoop dat hij zo stabiel blijft..

  Bij mij was het de aortaklep ook…die in een hogedruk kamer zit..en een donorklep is eerder versleten daardoor…daarom had ik in 1999 eerst voor de dr Ross methodiek gekozen..
  dan gaat de donorklep naar je lagedruk kamer…die van je lagedruk kamer gaat naar de aortaklep (hogedruk kamer) want je eigen klep kan beter tegen de druk..in ieder geval dat was de reden om dit zo te doen..wat uiteindelijk toch niet meer doorging..

  tja..die bloedverdunners..zat ik ook tegen aan te hikken..maar sinds ruim een jaar prik ik zelf en meet en doseer ik ook zelf..ideaal!!

  en het geluid van de nepklep…tja..als ik in bed lig..hoor ik hem soms…
  maar daar zet ik mij dan maar overheen…tis niet anders..

  ow ja..ben nu momenteel ook 49 jaar ondertussen..

  #86844 Reageer
  Dittie
  Deelnemer

  Hallo Eric,

  Ik heb 4 april jl een nieuwe aortaklep gekregen in Nieuwegein.
  Een mechanische, daar heb ik bewust voor gekozen omdat ik geen trek had in een “nieuwe” operatie na 10 à 15 jaar.
  Ik heb een hekel aan medicijnen slikken, heb tot nu toe nooit medicijnen hoeven slikken, dus toen bedacht ik mij dat een bloedverdunner dan toch moet kunnen.
  Aangezien ik graag weer wil gaan hardlopen, heb ik dus voor de mechanische gekozen omdat ik droomde dat tijdens het hardlopen de biologische het begaf. Nou ik hoorde ook dat als je een actief leven leidt, de biologische klep sneller slijt, dus….
  Ook had ik een probleem bij het idee van het tikken.
  Ik moet toegeven dat ik het overdag niet hoor en alleen ’s avonds als ik in bed lig, ik moet ook toegeven dat als je er niet op let, nu na ruim 3 weken ik het getik in bed ook niet echt bewust hoor, alleen als ik wakker lig.
  Maar aangezien ik een goede nachtrust heb en geen inslaap problemen heb is het getik voor mij tot nu toe nog geen probleem. Persoonlijk denk ik dat je het steeds minder gaat horen met de tijd.

  Ook heb een jonge man leren kennen in Nieuwegein die voor de biologische ging, maar de chirurgen gaven aan dat ze bij een “jongere” (40 jaar is hij) geen biologische plaatsen, aangezien die na 10 à 15 jaar vervangen moet worden en dat meer complicaties met zich mee zou brengen. Hij kreeg dus ook een mechanische.

  Ik hoop dat ik je enigszins heb laten nadenken over deze moeilijke keuze. Ik had een 1/2 jaar om na te denken, dus ik wens je veel wijsheid en sterkte.

  #86845 Reageer
  ericgroen
  Deelnemer

  Hallo Elsje,

  Bedankt voor jouw verhaal waarmee ik mijn gedachten verder kan vormen.
  Ik wordt nu binnen 3 weken geopereerd.

  groeten en het allerbeste,
  Eric

  #86846 Reageer
  ericgroen
  Deelnemer

  beste Marjolein,

  Ook jij bedankt voor je verhaal; ik kijk nu iets positiever tegen een nepklep aan.

  Veel geluk,
  Eric

  #86847 Reageer
  ericgroen
  Deelnemer

  Beste Dittie,

  Heel erg bedankt voor jouw input, die mij nog positiever doet denken over de mechanische klep. Ook ik word in Nieuwegein geopereerd en heb zeer veel vetrouwen in de artsen daar,
  want ik kom bij een ander ziekenhuis vandaan.

  Veel gezondheid gewenst,
  groete Eric

  #86849 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  hallo
  Een jaar geleden heb ik een nieuwe aortaklep gkregen. Ik heb bewust gekozen voor een bioklep, maar ja ik ben dan ook al 71, tel daar maar 15 jaar bij op dan zien we wel weer.
  De keuze die ik heb gemaakt had dus ook te maken met bloedverdunningsmedicijnen.
  Maar dat gaat niet altijd op hoor, ondanks mijn keuze moet ik wel mijn leven lang slikken.
  Maar ik prik nu zelf en doseer ook zelf, het valt mee.
  Veel sterkte toegewenst
  Joukje

  #86854 Reageer
  Dittie
  Deelnemer

  Hallo Eric,

  Ik ben dus op een maandag geholpen in Nieuwegein, en ik ben toen donderdags naar mijn eigen ziekenhuis vervoerd. Ik heb echt zitten twijfelen of ik wel terug naar mijn “eigen” ziekenhuis wilde, aangezien een vriendin die ook een mechanische klep heeft gekregen (vorig jaar mei) koos om in Nieuwegein te blijven, dit vanwege eventuele complicaties.
  Ik vond het idee van een ritje met de ambulance erg akelig, maar ook dat heb ik overleefd 😉 . Maar toen ik in A’doorn aankwam, o, wat een rust! Dan merk je toch dat Nieuwegein bijna een fabriek is. De hele tijd gepiep en gedoe. Kunnen zij natuurlijk niets aan doen, maar ik was dus erg blij dat ik me gewoon naar A’doorn had laten vervoeren.

  Wordt alleen de aortaklep vervangen? of zijn er meerdere ingrepen?
  Bij mij is het alleen de klep geweest, een mini AV ingreep noemden ze dat.
  Dus ook een kleine incisie. Mijn conditie was prima, en ik sta er zelf een beetje versteld van hoe goed ik me nu voel. Alleen je bovenlijf blijft toch gevoelig, lijkt op een spierpijn die maar niet echt weg wil, maar met de nodige paracetamol gaat het goed.

  Nogmaals veel sterkte!
  ps ben 52 jaar.
  Dittie

  #86855 Reageer
  sandra1968
  Deelnemer

  Beste dittie,

  Jij hebt niet een open hart operatie gehad, maar een mini AV? Heb je een biologische klep of mechanische gekregen. En kun je mij uitleggen wat een mini AV is? Kan dit ter vervanging van een open hart operatie? Deze moet ik ondergaan ivm klepvervanging, en zie er erg tegenop.
  groet Sandra

  #86856 Reageer
  ericgroen
  Deelnemer

  Beste Dittie,

  Bij mij moet in ieder geval de Aortaklep worden vervangen en krijg ik daarnaast nog een omleiding van de kransslagader. Dit betekent in ieder geval een open hartoperatie.

  T.a.v. de mirtalisklep heb ik afgelopen donderdag een echo door de slokdarm (vervelend onderzoek) gehad. De uitkomst hiervan bepaalt of deze klep vervangen of gerapareerd gaat worden (ik hoop op het laatste).

  Nog een vraagje: hoe ervaar jij het geluid van je mechanische klep?

  groeten en weer bedankt,
  Eric

  #86858 Reageer
  Dittie
  Deelnemer

  Hallo Eric,

  Het geluid van de aortaklep hoor ik overdag (nu na 4 weken) niet, in het begin natuurlijk wel, zeker als je op bed ligt.
  Het geluid lijkt op het tikken van een opwind horloge, je weet wel uit de goede oude tijd! 😉 Tegenwoordig hoor ik het alleen maar als ik op mijn zij lig in bed. Als ik op mijn linker zij lig, luister ik wel omdat ik al een paar keer bemerkt heb dat het getik iets onregelmatiger wordt. Ik hoop echter dat dit na verloop van tijd over gaat. Daar het ik wel goede hoop op.
  Mijn man hoort het getik alleen als hij erop let. Dit doet hij bewust niet, omdat hij bang is dat het hem gaat storen. Misschien nog even leuk om te vertellen: ik stond laatst in de badkamer en hoorde een getik. Ik dacht dat de waterkraan drupte, echter realiseerde ik mij, nadat ik de kraan gecontroleerd had, dat het mijn “klep” was. Het resoneert blijkbaar in onze badkamer. Ik moet zeggen dat het me niet stoort en dat ik er wel op let of die regelmatig tikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik het na verloop van tijd niet meer bewust zal horen. Omdat ik het nu ook al af en toe heb dat ik het niet hoor, ’s avonds in bed. Ik heb van een goede vriendin ook de raad gekregen om mijn lichaam “te vertellen” wat er gaat gebeuren en dat het nu eenmaal zo is en dat mijn lichaam het maar moet accepteren en niet moet tegen werken, omdat dit nu eenmaal moet gebeuren om goed te kunnen blijven functioneren. Ik heb dat gedaan en denk dat je met zo’n instelling al veel bereikt.
  groetjes Dittie.

  #86859 Reageer
  Dittie
  Deelnemer

  Hallo Sandra,

  Ik heb 4 april jl een mechanische aortaklep gekregen in Nieuwegein.
  Dr. Yilmaz heeft mij geopereerd en aangezien alleen de klep vervangen moest worden kon dit via een kleine ingreep. Dit is een opening van 4/6 cm van het borstbeen (vanaf de bovenkant) en dan wordt de hartlongmachine aangesloten in de lies. Bij mij links.
  Voordeel is dat niet het hele borstbeen wordt doorgezaagd en je daardoor misschien sneller geneest?? Ik weet natuurlijk niet hoe het voelt om het hele borstbeen open te hebben, dus daar kan ik niet over mee praten. Het blijft, dacht ik, nog wel een openhart operatie, omdat ze toch in je hart “rommelen”.

  Van de operatie merk je natuurlijk niets, maar je voelt je na 2 dagen geradbraakt, althans ik. Lijkt op heftige spierpijn in de schouderbladen en ribbenkast. En vlgs de papieren kan dit tot 6 weken aanhouden. Ik heb er nu 4 opzitten en het komt en gaat met vlagen, dit omdat ik steeds meer wil doen dan ik kan.
  Ik wens je veel sterkte en als je nog vragen hebt, stel ze maar.
  groetjes Dittie

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
Reageer op: keuze hartklep
Je informatie: