default-header

Hartschade/hartfalen door antikanker behandeling

Home Forums Hartfalen Hartschade/hartfalen door antikanker behandeling

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78879 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Cardiotoxicity after anticancer treatment: clinical investigations and molecular mechanisms

  Perik, Patrick Jozef
  2005

  Steeds meer mensen overleven kanker. Daarom moet er aandacht zijn voor de schadelijke bijwerkingen van de behandeling. Vooral hartschade is een belangrijk probleem.

  Patrick Perik onderzocht hoe deze schade te voorspellen of op te sporen is. Dit is moeilijk, maar het ‘harthormoon’ BNP lijkt een oplossing te bieden: dit BNP kan mogelijk voorspellen of iemand hartschade krijgt en zelfs de patiënten opsporen die een verhoogd risico lopen op hartschade als gevolg van hun kankerbehandeling. Patiënten met hartfalen hebben doorgaans meer BNP in hun bloed; Perik ontdekte dat het hormoongehalte stijgt na de behandeling.

  Twee andere mogelijke opsporingsmethoden geven minder aanknopingspunten. Perik onderzocht patiënten die voor borstkanker waren behandeld met het antilichaam trastuzumab. Hij maakte toegediende trastuzumab zichtbaar op een scan. Hiermee kunnen uitzaaiingen worden aangetoond, maar de scan blijkt niet van waarde voor het voorspellen van hartschade.

  Patiënten die chemotherapie hebben gehad en zijn bestraald, hebben merkstoffen in hun bloed die zijn gerelateerd aan celdood. De promovendus ontdekte een tijdelijke verandering in de bloedspiegels van deze merkstoffen, vooral bij degenen die een hoge dosis chemotherapie kregen. Maar de meting lijkt niet bruikbaar voor de vroege opsporing van hartschade.

  http://dissertations.ub.rug.nl/faculties/medicine/2005/p.j.perik/?FullItemRecord=ON

  http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2005/nieuwsbrief/week43/36_01

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Hartschade/hartfalen door antikanker behandeling
Je informatie: