default-header

Hartcoherentie oefening

Home Forums Stress Hartcoherentie oefening

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #79327 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Hartcoherentie oefening

  Stap 1

  Zoek een plek waar u helemaal op uzelf kunt zijn. Waar u ongestoord de onderstaande oefening kunt doen.
  Breng uw aandacht naar binnen en laat de buitenwereld even voor wat het is.
  Registreer hoe u rustig in- en uitademt.
  Voel hoe langer u in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen u wordt.

  Stap 2

  Richt nu al uw aandacht rustig op uw hartstreek terwijl u nog steeds rustig door gaat met in- en uitademen.
  Stelt u zich voor dat u door uw hart heen ademt. Inademend door uw hart, uitademend door uw hart. Blijf langzaam en diep ademhalen met een natuurlijk ritme, rustig en niet geforceerd.
  Stelt u zich voor dat u bij het inademen zuurstof brengt naar uw hart en dat bij het uitademen uw hart zich ontdoet van de afvalstoffen die het niet meer nodig heeft.

  Stap 3

  Laat een gevoel van warmte of ruimte in de borst opkomen. Een efficiënte manier om uw hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.

  Denk dan terug aan een moment van echte dankbaarheid wat u ooit gevoeld heeft. Geef u zelf de tijd om die herinnering terug te halen. Vul uw borst met dat gevoel van dankbaarheid. Voel de warmte en richt dankbaarheid op uw hart die al zo lang voor u zorgt. Laat uw hart baden in de warmte van uw dankbaarheid.

  Laat uw gedachten (bijv) terug gaan naar een vredig tafereel in de natuur. Een fijn gevoel bij het skiën, een perfecte slag bij het golven die u in vervoering bracht, een romantische wandeling langs de zee, een zeilboot in de wind of gewoon wat u heel prettig vindt.

  Deze oefening staat op de website van NDN:
  in het artikel:[i] Voeding voor het hart.[/i]

  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=601&cod=600&page=9

  Daarin staat ook dit:
  [quote]Hartcoherentie is eigenlijk het creëren van de optimale samenwerking tussen hart en hoofd. Die samenwerking is bij vrijwel iedereen niet echt optimaal. Door vele externe prikkels, stresssituaties thuis, op het werk, in het verkeer worden er in het lichaam veel stresshormonen aangemaakt.

  Op talloze plekken in de wereld hebben duizenden managers van grote ondernemingen als Shell, HP, Motorola en Unilever een training in hartcoherentie gekregen.

  Onderzoeken laten zien dat een goede hartcoherentie een positief effect heeft op o.a. de bloeddruk, lichaamsgewicht en hormonale evenwicht. Hormonaal onderzoek toont minder stresshormonen zoals cortisol. Dit correleert bijvoorbeeld met het hebben van minder angstgevoelens tijdens het werk. Ook gaat het DHEA ( het zogenaamde verjongingshormoon) omhoog, wat een positief effect heeft op de immuniteit. [/quote]

  Succes en balans,
  Lisa

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Hartcoherentie oefening
Je informatie: