default-header

Erfelijke afwijking vaak oorzaak van acute hartdood op jonge leeftijd

Home Forums Wetenschappelijk onderzoek Erfelijke afwijking vaak oorzaak van acute hartdood op jonge leeftijd

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78638 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  AMSTERDAM – Bij jonge mensen die rond hun veertigste levensjaar, of soms zelfs ver daarvóór, plotseling sterven ten gevolge van een acute hartstilstand, is dikwijls sprake van een erfelijke hartafwijking. Dat bleek twee jaar geleden al uit onderzoek door hartspecialisten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam.
  Vaak komt deze genetische belasting pas aan het licht na het overlijden. Dan blijken er binnen de familie meer mensen jong aan de plotse hartdood te zijn gestorven. Geleid door prof. dr. A. Wilde, hoogleraar in de cardiologie, bestudeerde een groep onderzoekers ruim 330 eerste- en tweedelijnsverwanten uit totaal 43 families waarin iemand van veertig jaar of jonger aan een hartstilstand is overleden. Het ging om ouders, broers of zussen en, wat verder weg, tantes, ooms, neven of nichten. Binnen 40 procent van die families werd een erfelijke afwijking aangetoond die het risico op ritmestoornissen vergroot. De bevindingen van het onderzoek werden gisteren gepubliceerd in het tijdschrift ‘Circulation’ van de American Heart Association.
  Wilde en zijn collega dr. A. Tan benadrukken in hun artikel dat het belangrijk is dat vooral eerstelijns familieleden van jonge hartdoden zich laten onderzoeken. “Het gebeurt vaak dat wanneer iemand thuis in bed plotseling sterft, er een huisarts langskomt en de familie verder niets onderneemt,” stelt Wilde. Aangezien plotselinge hartdood zich niet aankondigt met minder ernstige symptomen, bepleiten Wilde en Tan preventieve behandeling met medicatie of implantatie van een defibrillator. De levensverwachting voor mensen die behandeld worden is dan weer normaal.
  Hartritmestoornissen komen veel voor. De meeste afwijkingen zijn echter goedaardig en, voor zover bekend, niet erfelijk. Plotselinge hartdood bij jonge volwassenen is uiterst zeldzaam, stelt professor Wilde. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 16.000 mensen plotseling door een hartstilstand, maar in verreweg de meeste gevallen gebeurt dit bij ouderen. Ook doen zich regelmatig sterfgevallen voor onder amateur- of beroepssporters tijdens de beoefening van hun sport. De onderzoeksgroep van Wilde heeft onlangs een beurs gekregen van de Franse Leducq Foundation om plotselinge hartdood bij ouderen te onderzoeken. Aan dit onderzoek werken ook wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore, de Vanderbilt University in Nashville, de University of Miami en de Universiteit van Nantes.

  #81706 Reageer
  leila
  Gast

  dat hartaandoening erfelijk zijn is naar mijn mening een feitmijn eerste bypass op38jarige leeftijd, broer longembolie met 36jr, zus met 38 jaar herseninfarct ,vader heeft hartfalen. nu gaan ze denkelijk uitzoeken wat bij ons aan de hand is.

  #81414 Reageer
  Anoniem
  Gast

  Hallo Carola,

  Bij mij was de ICD in december 2010 zoals gebruikelijk onder het linker sleutelbeen, onder de huid geïmplanteerd. Vorig jaar februari maakte ik een schuivertje in bad en probeerde me met mijn linkerarm op te vangen. Daarbij verschoof de ICD iets. Ik begon er steeds meer last van te krijgen, vooral met huishoudelijk werk en sporten. Uiteindelijk echt pijn. Er bleek vocht op te zitten. In juli is de ICD onder de borstspier geplaatst, een heel vervelende ingreep waar ik lang last van heb gehad. Het was ook niet gemakkelijk geweest voor de chirurg. Ondanks dat ie nu dieper ligt, behalve het litteken is er niks te zien, voel ik toch een scherp puntje als ik mijn arm naar binnen draai. ’s Nachts word ik regelmatig wakker waarschijnlijk doordat ik
  verkeerd op mijn linkerschouder heb gelegen. Ik ben dus niet
  helemaal van de klachten af.

  Hartegroet,
  Annemarie

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Erfelijke afwijking vaak oorzaak van acute hartdood op jonge leeftijd
Je informatie: