default-header

Becel pro active en riskante plantensterolen hyperabsorptie

Home Forums Cholesterol Becel pro active en riskante plantensterolen hyperabsorptie

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #78864 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Dubbele cholesterolverlaging mogelijk riskant

  Persbericht:
  [quote]Vele duizenden Nederlanders maken tegelijkertijd gebruik van cholesterolverlagende medicijnen én cholesterolverlagende voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen. Wetenschappers maken zich zorgen over deze combinatie, zo meldt het tijdschrift Ortho.

  Unilever adviseert mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken hun arts te raadplegen alvorens Becel pro.activ-producten met plantensterolen te gebruiken.

  Dit advies is terug te vinden in de kleine lettertjes op de verpakkingen. Ook de Europese voedselautoriteit EFSA stelt zich op het standpunt dat patiënten die cholesterolverlagers ofwel statinen slikken voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen uitsluitend dienen te consumeren onder medische supervisie.

  In dit opzicht is het opmerkelijk dat de Nederlandse behandelrichtlijn voor huisartsen – de ‘NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement’ – met geen woord rept over de begeleiding van patiënten die zowel statinen als plantensterolen gebruiken. Toch laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een reactie weten de ontwikkelingen op dit gebied ‘nauwlettend’ te volgen.

  Hier lijkt alle reden toe, nu Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers recent hun zorgen hebben uitgesproken over deze combinatie.
  Zij stellen dat bij mensen die plantensterolen hyperabsorberen statinetherapie het risico van coronaire hartziekten kan verhogen. Klinisch onderzoek hiernaar verdient volgens hen een ‘hoge prioriteit’. Ook in ons land krijgt deze oproep bijval, zo blijkt uit het artikel in Ortho.

  Het is niet de eerste keer dat de veiligheid van plantensterolen ter discussie wordt gesteld. Sinds 1991 zijn negen wetenschappelijke studies gepubliceerd waaruit een mogelijk verband blijkt tussen verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed en een verhoogd risico van hartaandoeningen.
  [/quote]
  Bron:
  http://www.ortho.nl/persberichten/88/dubbele-cholesterolverlaging-mogelijk-riskant

  Becel pro.activ: je zal toch hyperabsorber zijn

  03/03/09 – [quote]Sinds 1991 laten epidemiologische studies zien dat er mogelijk een verband bestaat tussen een verhoogde plantensterolconcentratie in het bloed en een verhoogd risico van hart- en vaatziekten (Ortho 5, 2005).
  In een dierstudie is aangetoond hoe het mechanisme in elkaar steekt en op welke manier plantensterolen atherogeen kunnen zijn (Ortho 4, 2008). Er zijn mensen die plantensterolen hyperabsorberen, dus relatief veel plantensterolen vanuit het maagdarmkanaal opnemen. Zij lopen waarschijnlijk extra risico.
  [/quote]
  [skip]

  [quote]Van de argeloze huisarts krijgt de hyperabsorber niet te horen dat statinen de plantensterolconcentraties in het bloed nog eens verdubbelen, waardoor de kans op een hartinfarct mogelijk toeneemt. De ‘NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement’ zwijgt hierover in alle talen. [/quote]

  Het hele artikel staat hier:
  http://www.ortho.nl/actueel/44/becel-proactiv-je-zal-toch-hyperabsorber-zijn

  PS 2012: de links werken niet meer (de ortho-website is veranderd inmiddels)

  #88344 Reageer
  Lisa
  Gast

  Aanvullende info over Becel Pro Activ, maart 2012:

  Een bericht op hartgenoten door Jan van Overveld (21 maart 2012):…. zie:
  http://www.hartgenoten.nl/hartopinie/verkoop-deze-boter-via-de-apotheek

  Zie voor meer berichten op Ortho.nl:
  http://www.ortho.nl/ (hoofdpagina)

  oa: het dossier over Becel Pro Activ en cholesterol:
  http://www.orthoeurope.com/tijdschriften/dossier/becel-pro-activ-cholesterol
  (NB: 22 maart 2012 was deze pagina met het dossier opeens niet meer beschikbaar)

  Reactie van Unilever naar Foodwatch:
  http://foodwatch.nl/foodwatch-nl/content/e32905/e39628/e39636/e39638/UnileverreageertPDF_nl.pdf

  Reactie van Unilever naar Ortho:
  http://www.ortho.nl/bestanden/algemeen/ortho065unileverreageertPlantensterolen.pdf
  PS juni 2012: deze link geeft het artikel nu niet meer te lezen)

  Twijfels over Becel Pro Activ (artikel in Medisch Contact , in MEI 2006)

  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/16546/Twijfels-over-Becel-pro.activ.htm

  #88345 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Lisa,

  Dank.

  Mijn cardioloog heeft mij het gebruik van Becel pro.active (waht’s in a name) ontraden. Héél lang geleden kreeg ik het blad van de Nederlandse hartstichting in de bus. Nadat er in dat blad een zeer agressieve campagne voor Becel werd gevoerd, heb ik het contact met de hartstichting opgezegd. Becel pro.active verlaagt wel het cholesterol (het zou vreemd zijn, als het product dat niet zou doen), maar dat wil niet zeggen, dat het beschermt tegen hartinfarcten en andere hartklachten. Over mogelijke bijwerkingen heb ik op het kuipje niets gelezen, ook niet over mogelijke bijwerken in het blad van de Nederlandse hartstichting.

  Marketing, iets anders kan ik niet concluderen.

  #88346 Reageer
  Lisa
  Gast

  Hermann1001 schrijft:
  [quote]Lisa,

  Dank. [/quote]

  You are welcome :)… en jij bedankt voor je reactie.

  [quote]Mijn cardioloog heeft mij het gebruik van Becel pro.active (waht’s in a name) ontraden.[/quote]

  Verrassend…. en mooi.

  [quote]
  Héél lang geleden kreeg ik het blad van de Nederlandse hartstichting in de bus. Nadat er in dat blad een zeer agressieve campagne voor Becel werd gevoerd, heb ik het contact met de hartstichting opgezegd.[/quote]

  Ik doneerde vele jaren geleden jaarlijks aan de Hartstichting, maar ben daarmee gestopt toen mijn ogen open gingen :blink:

  [quote]Becel pro.active verlaagt wel het cholesterol (het zou vreemd zijn, als het product dat niet zou doen), maar dat wil niet zeggen, dat het beschermt tegen hartinfarcten en andere hartklachten[/quote].

  Integendeel, kun je zelfs zeggen he?

  [quote]Over mogelijke bijwerkingen heb ik op het kuipje niets gelezen, ook niet over mogelijke bijwerken in het blad van de Nederlandse hartstichting.

  Marketing, iets anders kan ik niet concluderen.[/quote]

  Ja, De marketing zit wel goed, dat denk ik ook ;-).

  Hier nog een kritisch artikeltje over de Hartstichting en Unilever in de Volkskrant (2006)….

  http://www.ortho.nl/bibliotheek/artikel/4220

  PS 2012 juni: het artikel is niet meer voor iedereen gratis te lezen…. ortho.nl wijzigt helaas steeds van alles voor bezoekers van hun website. Geen vrije kennis meer.

  Groetjes,
  Lisa.

  #88351 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Dag Lisa,

  Met plezier het stukje van de Volkskrant gelezen – kende ik nog niet.

  Had, als ik me niet vergis, zorgverzekeraar (waar is het goede, oude ziekenfonds gebleven? Je laat je gezondheid toch niet over aan verzekeraars?) VGZ niet een actie, waarbij je iets uit ’t kuipje van Becel pro active moest knippen, dat kon opsturen en dat daarna Becel pro active door VGZ werd vergoed (er was een maximunvergoeding, van rond de € 13,- per jaar per persoon)?

  Als een zorgverzekeraar zoiets vergoed, dan is er toch geen twijfel mogelijk, dan dat het ‘goed spul’ is?

  Dag.

  Hermann.

  #88353 Reageer
  Lisa
  Gast

  Hermann1001 schrijft:
  [quote]
  Als een zorgverzekeraar zoiets vergoed, dan is er toch geen twijfel mogelijk, dan dat het ‘goed spul’ is?.[/quote]

  Ja Hermann, ….. zo denken (dachten) velen waarschijnlijk?, en de omzet van Becel pro activ steeg dus flink toen een verzekeraar het ging vergoeden.

  Ik heb er even een berichtje bij gezocht:……uit 2005…..

  Citaat:
  [quote]18/07/2005 De cholesterolverlagende producten van Becel Pro Active zijn sterk in populariteit gestegen sinds de actie van zorgverzekeraar VGZ.

  Volgens onderzoeksbureau IRI Nederland, die de actie onderzocht, is het project van zorgverzekeraar VGZ met Unilever, waarbij de cholesterolverlagende producten van Becel Pro Active (twee zuiveldranken en een margarine met een cholesterolverlagende eigenschap) vergoed worden, een succes.

  VGZ vergoedt de Becelproducten sinds januari tot een bedrag van 40 euro per jaar. De omzet van die artikelen is sindsdien toegenomen van ruim 2 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro per vier weken.

  […]
  Fabrikanten zoeken vaker samenwerkingsverbanden met partijen als de Hartstichting, WeightWatchers en dus ook verzekeraars. Het geeft een soort van kwaliteitsstempel.’ [/quote]

  Bron:
  http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/verzekeringsactie-stuwt-verkoop-becel-pro-activ

  Groetjes,
  Lisa.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Becel pro active en riskante plantensterolen hyperabsorptie
Je informatie: