default-header

Antioxidant BH4 kan ernstig hartfalen omkeren

Home Forums Hartfalen Antioxidant BH4 kan ernstig hartfalen omkeren

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #79319 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  [quote]Een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van een ongeneeslijke, erfelijke stofwisselingsziekte, blijkt ook in staat om hartschade om te keren. Dat hebben artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University (Baltimore, VS) ontdekt. Het medisch vaktijdschrift Circulation publiceert vandaag de resultaten.

  De onderzoekers ontdekten dat de chemische stof BH4 (tetrahydrobiopterine) hartschade kan afremmen en omkeren. Tot nu toe wordt BH4 gebruikt voor de behandeling van fenylketonurie of PKU. Dat is een erfelijke en aangeboren stofwisselingsziekte die veroorzaakt wordt doordat de lever één bestanddeel van eiwitten, het aminozuur fenylalanine, niet of voldoende verwerkt.

  Tijdens dierexperimenteel onderzoek stelden de onderzoekers vast dat BH4 niet alleen de verminderde pompfunctie na hartfalen stabiliseert, maar ook gedeeltelijk herstelt. Bovendien bleek BH4 de vergroting van de hartkamers af te remmen en de groei van de hartmassa te beperken. Ook de aanmaak van vrije zuurstofradicalen wordt door BH4 afgeremd. Die vrije zuurstof radicalen brengen schade toe aan onderdelen van de hartcel waardoor de cel afsterft.

  “Het hart ondervindt duidelijk een aantal positieve effecten door de toediening van BH4,” zegt dr. An Moens, verbonden aan de dienst cardiologie van het UZA. “Uit ons onderzoek blijkt dat BH4 de schade aan de linker hartkamer afremt en zelfs kan omkeren. BH4 heeft zeer specifieke antioxiderende eigenschappen. Meer algemene antioxidanten kunnen het gunstige effect van BH4 op bestaand hartfalen niet evenaren. Mogelijk leggen we met deze ontdekking de basis voor toekomstige therapieën die de levensbedreigende gevolgen van aanhoudende hoge bloeddruk kunnen voorkomen.”

  In ons land lijden meer naar schatting 2 miljoen mensen aan hoge bloeddruk. Eén van de mogelijke gevolgen van een aanhoudende hoge bloeddruk is een groei van het hart. Hierdoor wordt de hartwand minder soepel en kunnen de vergrote hartkamers tijdens de hartontspanning zich minder goed vullen met bloed. Het risico op cardiovasculaire aandoeningen zoals hartfalen of een hartstilstand neemt dan met twee tot drie keer toe. Goede bloeddrukcontrole is essentieel om de evolutie naar hartfalen te voorkomen. De helft van de mensen met een hoge bloeddruk wordt niet of onvoldoende behandeld.

  Eerder forceerden dezelfde onderzoekers al een doorbraak in het beperken van hartschade na een hartinfarct met foliumzuur.
  Foliumzuur verhoogt de hoeveelheid BH4 in de vaatwand. Het onderzoeksteam gaat nu verder onderzoeken wat het effect is van combinatietherapie met vitaminesupplementen zoals foliumzuur en vitamine C. Nog dit jaar starten ze patiëntenstudies op.

  De Belgische en Amerikaanse onderzoekers congresseren op vrijdag 13 juni 2008 in Antwerpen onder de titel ‘Tackling heart failure in 2008’.

  Referentie

  Moens AL, Takimoto E, Tochetti et al. Reversal of Cardiac Hypertrophy and Fibrosis From Pressure Overload by Tetrahydrobiopterin. Efficacy of Recoupling Nitric Oxide Synthase as a Therapeutic Strategy. Circulation published online before print May 12, 2008, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.737031. [/quote]

  http://www.uza.be/UZA/Nieuws+en+Agenda/Nieuws/20080513b.htm

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Antioxidant BH4 kan ernstig hartfalen omkeren
Je informatie: