default-header

Re:Sonjabakkeren werkt averechts

Home Forums Gewicht Sonjabakkeren werkt averechts Re:Sonjabakkeren werkt averechts

#82670
Melanie
Deelnemer

Omdat Sonja Bakker vorige week weer in het nieuws was en er nu ook een topic bij nieuws op hargtgenoten staat, wil ik jullie onderstaand artikel niet onthouden. Het stond in de Elsevier

Wetenschappers kraken Sonja Bakker-dieet

dinsdag 18 november 2008 19:53

(Novum) – Een Sonja Bakker-dieet biedt slechts een paar weken soelaas. Dat zeggen voedingswetenschappers van Wageningen Universiteit uit een onderzoek onder tientallen vrouwen die veertig weken zijn gevolgd. Zij concluderen dat de meest effectieve manier om blijvend af te vallen een langdurig programma van intensieve begeleiding lijkt.

Voor de studie zijn drie dieetconcepten met elkaar vergeleken. Naast de ‘Sonja Bakker’-groep waren er deelneemsters die een programma volgden met intensieve begeleiding en bewegingstherapie en een groep die eenmaal per maand een diëtist bezocht.

De deelneemsters die de bestsellers van Bakker ter harte namen kwamen uit op gemiddeld ruim vier procent afname van het gewicht. Vooral in de eerste weken vielen zij veel af. De groep met de intensieve begeleiding noteerde gemiddeld circa twaalf procent gewichtsafname. De derde club viel gemiddeld met bijna zeven procent af.

De universiteit benadrukt dat het om een verkennende studie gaat. De onderzoekers achten het van belang om het onderzoek op grotere schaal en over een langere periode voort te zetten. De 39 deelneemsters zijn tussen de 30 en 65 jaar en kampten met een licht tot fors overgewicht.

Het dieet van Sonja Bakker, die zichzelf gewichtsconsulent noemt, is eerder bekritiseerd door het Voedingscentrum en de diëtistenbranche. De boeken van Bakker bereiken steevast de top van de overzichten van bestverkochte boeken.