default-header

Re:Hartfalen reageert gunstig op carnitine en coënzym Q10

Home Forums Hartfalen Hartfalen reageert gunstig op carnitine en coënzym Q10 Re:Hartfalen reageert gunstig op carnitine en coënzym Q10

#82171
Lisa
Deelnemer

Over medicijnen en supplementen:

De farmaceutische industrie doet al jaren zijn best om het gebruik van natuurlijke supplementen te ontmoedigen (natuurlijke stoffen kunnen niet gepatenteerd worden en leveren farma weinig op): veel positieve wetenschappelijke, onafhankelijke onderzoeken (en het zijn er inmiddels echt veel) worden vaak niet in de officiele (mainstream) media gepubliceerd, maar als er een negatief onderzoek is, wordt het wel met veel tamtam openbaar gemaakt, valt mij steeds weer op.

Die onderzoeken zijn bij nader bekijken meestal gefinancierd door de farmaboeren en gedaan met een te lage of een veel te hoge dosis (vaak ook nog synthetische) vitamine of mineraal, of met al ernstig zieken als proefpersoon. Dat geeft toch te denken.
Bij elk wetenschappelijk (medisch) onderzoek is het goed om te kijken naar de opzet (en niet alleen naar de samenvattende conclusie in de krant) en of de onderzoekers en sponsors financieel belang hebben bij een bepaalde uitkomst.

Ik heb al vele jaren niet veel vertrouwen meer in de reguliere geneeskunde en hun farma-medicijnen. Ik merkte zelf dat de standaard gegeven hartmedicijnen niet goed voor mij waren (ik ben een individu, geen nummer): ik moest ze echter nemen, zeiden de cardiologen, want anders zou ik binnen een paar maanden (in 1996, het is nu 2008) weer een hart infarct krijgen en dat niet overleven. (dat lijk veel op emotionele chantage ….).

Ik heb mijn eigen therapie gezocht (natuurlijke middelen), want niets doen en op de oude weg doorgaan leek me ook geen optie.

Na mijn infarct (1996) ben ik in de literatuur gedoken en kwam tot de schokkende ontdekking dat gemanipuleer van medicijnonderzoeken niet zeldzaam is. En een hoge piet van GlaxoSmithKline (als ik het goed onthouden heb) onthulde een paar jaar geleden dat medicijnen maar ongeveer bij de helft van de mensen effectief zijn…… dat weten ze heel goed.
Ernstige bijwerkingen worden vaak verzwegen. (zie het recente verhaal over antidepressiva die meestal niet beter blijken te werken dan een placebo, maar wel zelfmoord als “bijwerking” bleken te hebben, denk aan Vioxx, de pijnstiller die hartaanvallen veroorzaakte bij talloze mensen: het was al bekend bij farma, maar werd jarenlang gewoon verzwegen)

Tegenwoordig wordt steeds meer onthuld over de praktijken en medicijnen van big farma, en dat vind ik een goede zaak. (denk aan uitzendingen van TrosRadar en Zembla en op de site Gezonde scepsis is ook veel nieuws te vinden).
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Mensen kunnen natuurlijk zelf kiezen wat ze willen: medicijnen van de dokter of natuurlijke middelen..
Bedenk wel dat veel medicijnen diverse belangrijke nutrienten in het lichaam uitputten en zo deels ook nare bijwerkingen geven: dus nutrienten weer aanvullen bij medicijngebruik lijkt mij goed.
In het voedsel zit gewoon niet meer zoveel als er vroeger wel nog in zat.

Kritiek op alternatieve geneesmethoden (bv ook de orthomoleculaire – let food (=nutrienten) be your medicine, zoals onze bekende Hippocrates al zei) is vaak dat de methoden niet evidence based zouden zijn: dwz er zijn geen keiharde bewijzen voor effectiviteit en veiligheid. Maar in de reguliere geneeskunde wordt ook vaak niet-evidence-based gehandeld, wat diverse artsen zelf ook toegeven. Het beste bewijs is dat het in de praktijk werkt (al is het niet altijd bij iedereen zo, omdat we nu eenmaal allemaal anders zijn).

Mijn (vorige, maar nu helaas zieke en vertrokken) cardioloog had er begrip voor dat ik mijn eigen weg wilde zoeken ipv zijn medicijnen nemen.
Ik mocht wel blijven komen voor controle (ecg, bloedonderzoeken, bijpraten ed).
De nieuwe cardioloog zei dat als ik geen pillen nam, dat ik dan maar niet meer moest komen. Dat mijn fibrinogeen en CRP (ontstekings-indicaties) te hoog waren (bepaald via mijn natuurarts in het huisartsenlab) interesseerde hem niets: reden: …..daar had hij geen pillen voor, dus wilde hij er niets mee doen, zelfs niet eens noteren in mijn dossier

Maar …terug naar de supplementen, zomaar in het wilde weg allerlei verschillende supplementen nemen raad ik niemand aan: een goed – en goed gedoseerd – multivitaminen/mineralen supplement bij het eten kan wel.

Ik laat nu altijd eerst bepalen waar ik een gebrek ….of een teveel aan heb. Ik laat me daarbij leiden door waargenomen symptomen, die mogelijk verband hebben met een tekort. Het is best een hele uitzoekerij (en ik ontdek nog steeds puzzelstukjes), waar niet iedereen zin of tijd voor heeft, maar ik heb het wel gedaan (en ik deel die gevonden info graag met anderen, maar als er geen interesse voor is haak ik wel weer af … geen probleem).

Zo is ontdekt dat ik te weinig carnitine had: en na aanvullen met 1 tot 2 gram per dag werden mijn jarenlange, erger wordende overslagen (ook lange reeksen PVC’s achter elkaar) eindelijk flink minder. Heb nu nog maar af en toe een overslag. En een in 2005 geadviseerde ICD was weer van de baan.

Ik had ook een ernstig gebrek aan vitamine D (ontdekt in 2004): ik las toen over Dgebrek en herkende veel van de symptomen. Dus een test aangevraagd aan de huisarts. Ik kreeg wel D binnen via mijn multi, maar dat was blijkbaar te weinig, D vul ik dus apart aan. Het is nu weer op peil en ik controleer het 1 x per jaar via mijn natuurarts.

Ik had ook magnesium gebrek (IN de cellen) en veel symptomen pasten daarbij: dus ook dat vul ik extra aan.
Alle drie die stoffen (en nog meer) zijn belangrijk voor een gezond hart en bloedvaten.

Mijn ijzer was te hoog: dus dat beperk ik in mijn eten (te veel ijzer kan ook harklachten geven). In mijn multi zit dus geen ijzer meer.

Q10 neem ik zelf, zonder labtest vooraf: Als ik die een paar dagen vergeet, merk ik dat aan mijn hart en aan meer migrainige hoofdpijn.
Mijn ejectiefractie was aan de lage kant in 2004 (29%), maar ik heb nog altijd geen typische symptomen van hartfalen. Waarschijnlijk door de nutrienten die het hart steunen. ( Maar misschien was de echo niet goed gedaan?)

Enfin, ik heb even een toelichting gegeven nav het bericht van Tolletje in deze draad. Iedereen kan met de info doen wat hij wil. Ik heb er geen belang bij, behalve dat ik me (als thuiszittende chronisch zieke Lyme patiente) misschien nog een beetje nuttig kan maken …
Ik wil niemand gek maken, maar alleen bewust maken dat er meer mogelijkheden zijn dan medicijnen alleen en dat gebreken niet goed zijn om mee door te lopen en dat de waarheid niet altijd is wat het lijkt te zijn (What the Bleep do we know).
.

Lisa.