default-header

Monsanto en de boeren

Home Forums Voeding Monsanto en de boeren

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #79172 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Interview met de Canadese boer Percy Schmeiser

  In 1998 stelde Percy Schmeiser en zijn vrouw vast dat de gewassen op hun akkers besmet waren met ggo’s

  23 januari 2010 (MO) – Zal genetische manipulatie het hongerprobleem uit de wereld helpen? Volgens Percy Schmeiser alleszins niet, wat de zaadmultinationals ook beloven.

  Schmeiser is een Canadese boer die samen met zijn vrouw de strijd is aangegaan tegen Monsanto. ‘Het enige waar Monsanto op uit is, is controle te verwerven over de gigantische markt van de zaden’, aldus Schmeiser. Onlangs was hij in België om de boeren hier zijn verhaal te vertellen.

  Achtenzeventig is Schmeiser nu. Zijn verhaal begint ruim tien jaar geleden. In 1998 stelde Percy Schmeiser en zijn vrouw vast dat de gewassen op hun akkers besmet waren met ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen) van de buren.

  Eigenlijk had Schmeiser Monsanto een proces moeten aandoen omwille van die ongevraagde besmetting, maar het omgekeerde gebeurde: Monsanto daagde de Schmeisers voor de rechtbank voor overtreding van de patentwet.

  Het werd internationaal het eerste geval van inbreuk op de patentwetgeving over genetische manipulatie. ‘Negentien advocaten zette Monsanto tegen ons in, tegenover de ene advocaat die wij konden bekostigen. Het hele proces heeft ons een half miljoen dollar gekost. Monsanto had er twintig miljoen dollar voor veil. (zie kader)

  Waren jullie het enige boerenbedrijf dat het opnam tegen Monsanto?

  Percy Schmeiser: ‘Ja, we waren alleen. Er waren ook geen precedenten en de intimidaties waren erg groot. Maar voor mij was dit heel belangrijk. Wij waren zaadontwikkelaars en vonden dat een boer nooit het recht mag ontnomen worden om zijn eigen zaaigoed te ontwikkelen.

  Een tweede argument waren onze kinderen en kleinkinderen: wat voor een erfenis laten we hen na? Voedsel met virussen en bacteriën waarvan men op de lange termijn de impact niet kent. Het ging voor ons over de toekomst van de landbouw in boerenhanden.’

  Het hele (lange) artikel staat hier:

  http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=27282&cHash=70e9e39edc

  ————————————————————————————————-
  De link werkt helaas niet……??? ….wie het hele artikel wil lezen kan evt googlen op :…Monsanto en de boeren

  #85269 Reageer
  anna ellis
  Gast

  Hoi Lisa,

  Ik heb het verhaal 2 x gelezen maar begrijp niet zo goed wat hartpatienten met dit verhaal moeten 🙁
  Of zie ik iets over het hoofd :unsure:
  Hoor het graag van je.

  groeten,

  Anna Ellis

  #85272 Reageer
  Lisa
  Gast

  anna ellis schrijft:
  [quote]Hoi Lisa,

  Ik heb het verhaal 2 x gelezen maar begrijp niet zo goed wat hartpatienten met dit verhaal moeten 🙁
  Anna Ellis[/quote]

  Ten eerste, het artikel staat in het forum over voeding, het geeft info over gentech voeding en de bedenkelijke praktijken van Monsanto. (door sommigen al Monsatan genoemd ;-))
  Als Mosanto’s genetisch gemanipuleerde (GMO/GGO) zaden ook in Europa worden gezaaid (wat zij heel graag willen, maar het mag nog niet (toch?)), dan zitten we straks met een probleem dat we bijv geen biologische mais, lijnzaad, raapzaad, etc meer kunnen eten (door besmetting, zoals in het artikel is gemeld).
  GGO voeding is ongezonde voeding: dat werd al vermoed, en in een recent onderzoek is gebleken dat zoogdieren (wij mensen zijn dat ook, dus het kan ook voor ons gelden) door GGO/GMO voeding schade krijgen aan lever, nieren en HART.,.. het is giftige voeding……)

  Meer info:
  http://www.zaplog.nl/zaplog/article/ggo_vrije_voeding_onmogelijk_in_2010_franse_studie_ggos_zijn_onveilig

  (Daar staan diverse artikelen over Monsanto)

  Ten tweede hoeft niet alles alleen maar over het hart te gaan (zoals Job al eens duidelijk aangaf).

  Gezonde en veilige voeding is van belang voor mensen die al hartproblemen hebben EN voor alle andere mensen (om geen hartproblemen te krijgen)…… er is iemand die in een hartverhaal schreef hoe hij zijn dichtgeslibde bloedvaten heeft schoongemaakt door over te stappen op biologische voeding (eten zonder schadelijke pesticiden, zonder hormonen, zonder antibiotica en zonder kunstmest en non-GMO!)….. En als Monsanto’s plannen doorgaan, zal deze persoon (en vele anderen met hem) dit in de toekomst mogelijk niet meer kunnen doen! …….

  Lisa.

  PS:
  Ook nog een linkje naar Greenpeace (over Monsanto)

  http://www.greenpeace.org/belgium/nl/news/monsanto-movie

  #85273 Reageer
  anna ellis
  Gast

  Oke, nu is het me duidelijk.

  Bedankt,

  Anna Ellis 🙂

  #85609 Reageer
  Lisa
  Gast

  Lisa schrijft:
  [quote]
  PS:
  Ook nog een linkje naar Greenpeace (over Monsanto)

  http://www.greenpeace.org/belgium/nl/news/monsanto-movie%5B/quote%5D

  PS: to whom it concerns…..
  de door Greenpeace genoemde onthullende documentaire “de wereld volgens Monsanto” (oa ook over hun Roundup, de schadelijke onkruidverdelger) is hier te zien met Nederlandse ondertiteling.

  http://video.google.nl/videoplay?docid=5995944862121634838&hl=nl#

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Monsanto en de boeren
Je informatie: