default-header

Geheugen- en concentratieproblemen na een 4-bypass-operatie

Home Forums Hartoperatie Geheugen- en concentratieproblemen na een 4-bypass-operatie

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #79529 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Bovengenoemde heeft nog een eigen zaak. In 2001(toen was ik 62 jaar) heb ik een bypass-operatie(4x) ondergaan in Rotterdam. De operatie is goed verlopen, ik sport weer 3x per week, maar ik merk dat ik na de operatie geheugen- en concentratieproblemen heb gekregen. Ik ben ook emotioneler geworden, vooral als er het volkslied wordt gespeeld. Gaarne verneem ik of dit komt door de genoemde operatie.

  #86728 Reageer
  Carotee
  Deelnemer

  heb je aan een hart long machine gelegen? van 2 vrienden hoor ik dezelfde klachten en we denken dat het daardoor komt.
  Je hoofd heeft toch wat minder zuurstof gekregen misschien al voor de operatie en dan kan er wat schade ontstaan.
  tevens is het wel een veel gehoorde klacht na zo een ingrijpende gebeurtenis

  #86745 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  ik ben in 1999 en in 2007 geopereerd..in beiden gevallen aan de hart-longmachine gelegen..
  concentratie en geheugenproblemen had ik ook na de operatie…maar dat is gelukkig een stuk beter geworden..maar scheelt dat ik van nature een goed geheugen heb..en een goed concentratie-vermogen..

  Emotioneel..ja..nu nog steeds…sneller met de tranen in de ogen staan…zelfs als je niet wilt..voel mij een huilbaby dan…normaliter was dit nix voor mij..maar ja..
  het gevolg van…en moet er maar mee leren leven…zelfde dat stress ook eerder de tranen in de ogen geeft…maar goed..in mijn geval goed..anders blijf ik door akkeren..en dat is dan een teken voor mij dat ik even een stap terug moet doen..

  #86746 Reageer
  lamberta
  Gast

  Hallo,
  Het klop helemaal wat u daar schrijft. Heb in 2005 op 45 jarige leeftijd een 3-voudige bypass operatie ondergaan daarbij heb ik ook aan de hart-longmachine gelegen. Mijn geheugen was voor de operatie uitstekend maar is 6 jaar later nog steeds een ramp, moet alles opschrijven.
  Heb aan de arts gevraagd of dit door de hart-longmachine kwam en hij zei dat dat heel goed mogelijk was. Wat betreft het emotionele, voel me net zo jankmachine.

  Tina

  #86836 Reageer
  Jaap L.
  Gast

  In 1995 had ik een operatie: 6 bypasses, 30% van de hartspier was afgestorven zei men in het UMCG. Ik was toen 55 jaar. Na de operatie tip-top, echter het geheugen was wel wat verminderd… oorzaak: hart-longmachine zei men, weer een ander zei dat de narcose de boosdoener was… Het geheugen is sindsdien zo gebleven! Helemaal de ‘oude’ ben ik niet weer geworden, het lichte verlies aan geheugen vind ik acceptabel voor het mooie dat ik er voor in de plaats kreeg: gezondheid enz. enz. In 2010 was/is het weer wat mis… de 6e bypass uit 1995 functioneert niet meer, Vanwege de risico’s geen operatie en geen dotteren: de kans op totale geheugenverlies en/of lichamelijke handicaps is té groot zegt men. Oke, dan maar medicijnen. Mijn geheugen is nog steeds zo als in 1995, al zeggen mijn kleinkinderen anders wat…! ’t Is ook maar hoe je er zelf mee omgaat. Eerlijkheidshalve zeg ik er wel bij dat het soms even lastig is als je niet direct het juiste woord kunt vinden, voor de rest klaag ik niet!

  #86839 Reageer
  yumishi
  Deelnemer

  Cholesterolverlagers(statines) kunnen ook geheugenverlies/concentratieproblemen (en nog veel meer)veroorzaken en daar de meeste mensen met hart/bloedvat problemen deze vaak standaard voorgeschreven krijgen zou het dus ook heel goed een oorzaak kunnen zijn ?!

  Zie hier een paar artikelen:

  http://gezondheid.blog.nl/hart-en-vaatziekten/2010/04/01/statines-hebben-mogelijk-veel-meer-bijwerkingen

  http://www.hetlevenisperfect.nl/gezondheid/gezondheid06.htm

  http://www.infowebweistra.eu/cholesterol-statines.htm#De Cholesterol Mythe

  Verder is het natuurlijk een behoorlijk ingrijpende om niet te zeggen traumatische ervaring ,waardoor je dus best emotioneler kunt worden dan ervoor, bij geen goede begeleiding en opvang na de operatie kan je er ook ook PTSS(post traumatisch stress stoornis) aan overhouden,wat dus eigenlijk betekent dat je het ”trauma” niet goed hebt verwerkt/kunt verwerken en ook dat kan concentratieproblemen en overgevoeligheid veroorzaken.

  http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/285/Posttraumatische-stressstoornis–ptss-.html

  Sterkte en hoop dat u er iets aan heeft ,
  Johnny

  #86842 Reageer
  Jaap L.
  Gast

  @Johny.
  Het is denk ik goed dat we volledig geinformeerd worden. Het was mij bekend dat statines ook concentratieproblemen kunnen veroorzaken. Echter: bij alle negatieve kanten van medicijnen zijn er ook veel (meer) positieve kanten te melden. En daar gaat het mij in elk geval om. Ondanks de minder leuke dingen zijn er zo ontzettend veel positieve en leuke dingen weer terug gekomen! Ik geniet elke dag van alles wat ik kan. Hezelfde geldt voor mijn vrouw: ze is al vanaf 1988 reumapatiente. Ondanks vele tegenvallers en behandelingen geniet ook zij van alles wat ze nog wèl kan en samen genieten we erg veel!
  De sites die je noemt ga ik vandaag bezoeken, dank voor het melden!

  V.w.b. traumatische ervaringen:ik heb er geen! Emotioneler dan voorheen ben ik ook niet geworden na de hartoperatie etc. Ik heb soms wel het gevoel dat ik misschien een té koele kikker ben vergeleken bij anderen. Misschien ben ik wel te weinig gevoelsmens en te veel rationeel. Wie zal het zeggen… Het bevalt me in elk geval wel!

  Vr. gr.,
  Jaap L.

  #86843 Reageer
  llz
  Deelnemer

  Ook ik heb na mijn 5voudige bypass in 2010 last van geheugen en concentratieproblemen,er is mij verteld dat dit kan komen door de hartlongmachine,ik noem het altijd maar altzheimer light :woohoo: tis heel vervelend

  #128143 Reageer
  Rob A.
  Gast

  Nu 1 maand geleden heb ik een 4 voudige bypass gehad. Daarbij uiteraard aan de hartlongmachine gelegen. Ik ben dankbaar voor de geslaagde operatie, maar heb nu nogal wat problemen. Volgens een cardioloog heeft dit te maken met de hartlongmachine. Doordat het bloed door de leidingen is gepompt is er een soort van infectie ontstaan, welke ook in de hersenen problemen geeft. De symptomen zijn:

  – Een soort van reset, Hierbij is het gevoel minimaal geworden en heb ik het voortdurend koud.
  – Ik heb sinds de operatie een kort lontje gekregen. Lastig voor mij, maar nog meer voor mijn lieve vrouw.
  – Geheugen verlies, dit is extreem te noemen. Ook moet ik vaak zoeken naar woorden.
  – Last van depressiviteit, somberheid, lusteloosheid.

  Ïk ben 64 jaar en heb gewerkt als manager in middelgrote bedrijven. In mijn vrije tijd heb ik o.a. geschreven voor bladen en krantjes, ook heb ik als vrijwilliger gewerkt in de hulpverlening.
  Door de operatie leef ik nog, maar mijn leven is volledig verandert. Hopelijk komt er snel verbetering in deze situatie want dit vind ik vreselijk.

  In het ziekenhuis is er geen aandacht geweest voor deze gevolgen. Een gemiste kans want de eerste weken na mijn operatie begon ik wanhopig te worden. Nu ik meer weet kan ik het een plekje geven, dat maakt de situatie wat makkelijker.

  Sterkte gewenst aan allen die soortgelijke gevolgen hebben na een ingrijpende operatie!

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
Reageer op: Geheugen- en concentratieproblemen na een 4-bypass-operatie
Je informatie: