default-header

Elektronisch patiëntendossier

Home Forums Algemeen Elektronisch patiëntendossier

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 74)
  • Auteur
    Berichten
  • #78739 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Voordat iemand zich pas echt een mening over iets kan vormen is het van belang om alle informatie te krijgen, dus niet alleen eenzijdige voorlichting over de voordelen, maar ook over de diverse nadelen.
    Ik zet hieronder een artikel van Erik Westhovens, met zijn mening over het EPD:

    Minister Klink, bedankt!

    Heeft u hem ook gehad, afgelopen zaterdag? De bekende brief?

    Niet iedereen heeft hem gehad. Dat komt omdat er veel mensen een NEE, NEE-sticker op de brievenbus hebben en de wet verbiedt om de niet geadresseerde brief hier af te leveren. Maar hij is ook niet belangrijk. Als je NIETS doet komt het helemaal goed. Ik heb hem wel gehad, en ik heb hem maar liefst drie keer gelezen. Niet omdat ik het leuk vond, maar ik wil graag weten wat de implicatie is. Dat ga ik dan hier eens haarfijn proberen uit te leggen.

    Wat doet het EPD?

    Met het EPD kunnen zorgverleners (werkgevers, ministeries, spionnen, iedereen die maar wil) medische gegevens uitwisselen. Zo kunnen ze snel je actuele medische gegevens opvragen en inzien. Op een (on) veilige en (on) betrouwbare manier. Ook als je ’s avonds of in het weekend zorg nodig hebt (of gaat solliciteren of een nieuwe vlam ontmoet). Waar in Nederland (en de rest van de wereld) je ook bent.

    Welke medische gegevens worden uitgewisseld?

    Het EPD geeft zorgverleners (en alle anderen op deze wereld) toegang tot medische gegevens die nodig zijn om je goed te helpen (of om een goede inschatting te maken of je wel die werknemer bent die je zegt te zijn).

    Iedereen kan snel en gemakkelijk jouw complete dossier opvragen en bekijken.

    Wat zijn de voordelen van het uitwisselen van medische gegevens?

    De voordelen zijn legio. Je arts kan je sneller helpen. Je werkgever kan kijken of je echt wel ziek bent. Je toekomstige werkgever kan kijken of je wel de juiste kandidaat bent. Stel je eens voor dat die ideale kandidaat de afgelopen drie jaar vier burnouts heeft gehad. Die moeten we niet hebben. Maar voor mensen die een beetje verstand hebben van chipcards is het de ideale methode om een webwinkel te starten. Inzage in medische dossiers. Dat is de ultieme missing link.

    Nog een groot voordeel is dat je arts niet de kennis heeft om het EPD te gebruiken. Zijn dossiers moeten er wel in. Gelukkig komt er een wetsvoorstel om je arts te dwingen het EPD te gaan gebruiken. Ict-bedrijven maken zich al op om er een graantje van mee te pikken. Het zal eerder een kolf zijn, want er is veel geld, expertise en mankracht nodig.

    Hoe worden medische gegevens veilig en betrouwbaar uitgewisseld?

    Niet. Ja, lekker kort en krachtig. Er wordt gebruik gemaakt van het BSN-nummer, het vroegere sofi-nummer. En er zijn legio gevallen bekend van sofinummers waar meer dan tien mensen achter schuilen. Stel je voor dat je in het ziekenhuis komt en daar te horen krijgt dat een ontstoken eierstok moet worden verwijderd. Terwijl er redelijk veel aanwijzingen zijn dat je een man bent. Lijkt me wel leuk.

    Gelukkig wordt het opvragen en gebruiken van de medische gegevens goed beveiligd. Zorgverleners maken daarvoor gebruik van een chipkaart met unieke pincode die voor het gemak op de chipkaart zelf ligt opgeslagen. Jazeker, het is dezelfde techniek als die we gaan gebruiken voor het OV. Lekker gemakkelijk. Reeds jaren geleden gekraakt. Dat maakt het ook veel gemakkelijker. Doordat de chip reeds gekraakt is, is hij niet zo duur. Dat past goed in het crisisbudget.

    Hoe maak je bezwaar tegen het uitwisselen van je medische gegevens?

    Daarvoor moet je een formulier invullen en opsturen. Postzegel niet vergeten. Je hebt maar één brief gekregen? Dat klopt. Je kunt er meerdere opvragen voor de rest van het gezin door voor tien cent per minuut naar het EPD te bellen. Kosten van de mobiele telefoon niet meegerekend. Je kunt de brief ook downloaden. Maar dan moet je hem uitprinten en opsturen. Hoe je het ook wendt of keert, bezwaar maken gaat geld kosten. Dat zal zeker een aantal mensen weerhouden om bezwaar te maken. Dat is dan weer mooi meegenomen voor minister Klink.

    Wat je nog meer moet weten over het EPD?

    – Belangrijk is te weten dat het EPD niet veilig is. De chipkaart die wordt gebruikt is reeds gekraakt. Het koste mij maar elf uur om het algoritme te achterhalen.
    – Je moet weten dat je medische gegevens op straat liggen.
    – Je moet ook weten dat ons koninklijk huis, meneer Balkenende en zelfs minister Ab Klink zelf bezwaar maken. Zij zullen er niet in voorkomen.
    – Je moet vooral zelf weten of je wel of niet wilt dat je gegevens in het EPD komen.
    – Maar je moet achteraf niet komen klagen bij minister Klink dat jouw gegevens op internet staan. Want dat dit kan gebeuren, kan ik je nu al voorspellen.

    Als geïnteresseerde heb ik een onderzoek gedaan naar het EPD. De gebruikte technieken, en de methodes om gegevens uit te wisselen. Ik heb een testkit opgevraagd bij het UZI. Dit UZI beheert het knooppunt waar alles bij elkaar komt. Ik heb mijn eigen GRID-netwerk gebruikt om het algoritme te kraken, en kom tot de conclusie dat er vele kaartjes in gebruik zijn die omgebouwd kunnen worden tot EPD-kaartjes. Iedereen die zich bezighoudt met het EPD, de implementatie, het gebruik, het beheer, en wat nog meer, heeft toegang en kan gegevens opvragen. Toetsing vindt alleen plaats als je dat wilt. Je moet aangeven dat je inzage wilt in wie jouw gegevens heeft opgevraagd. Doe je dit niet, dan is er GEEN toetsing.

    Het grootschalig invoeren van het EPD is voor crackers en scriptkiddies een ultieme methode om te laten zien wat ze kunnen.
    Ik refereer nog even aan het artikel http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/2696254/1276896/doemdenken-over-het-epd.html dat door veel media is opgepikt.

    Doe vooral wat je zelf denkt, maar overweeg voor jezelf hoe goed de overheid is in het beveiligen van onze gegevens.

    Bron: astmacopdnieuws.nl
    Bron: Computable
    Auteur: Erik Westhovens.

    #82511 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Met één muisklik weet de dokter alles

    Een artikel over het EPD door een voormalig huisarts.(29 okt 2008)

    Het klinkt handig, een Elektronisch Patiëntendossier. Maar over de risico’s hoor je niemand.

    Zaterdag ontvangt heel Nederland een brief van minister Klink van volksgezondheid. Met spotjes op radio en tv kan het straks niemand ontgaan dat er een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt. Zodat voortaan alle gegevens van alle patiënten voor alle hulpverleners altijd beschikbaar zijn.

    Het elektronisch patiëntendossier is het stokpaardje van de overheid. Hoe kan het dan, dat het op weerstand stuit bij artsen en apothekers? Juist bij hen zou je groot enthousiasme verwachten over een digitale vergaarbak met in één oogopslag alle informatie over een willekeurige patiënt. Dossiers raken nooit meer kwijt.

    De overheid steekt al jaren veel geld in mailings aan artsen, vol opbeurende verhalen om de blijde boodschap van het EPD in de medische branche uit te dragen. Maar de campagne lijkt niet echt aan te slaan. Nu invoering van het EPD dichterbij komt, zwelt de kritiek aan. Het systeem wordt de artsen opgedrongen.

    Volgens minister Klink leidt het EPD tot minder ziekenhuisopnames en minder doden door medische missers. Maar op basis waarvan stelt hij dit?

    Ook in de vakliteratuur zocht ik nog vergeefs naar bewijs voor deze stelling. In het Medisch Contact, het weekblad van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), verschenen al vele opiniërende artikelen over het EPD. Ik benaderde de auteurs annex pleitbezorgers voor informatie over wetenschappelijk onderzoek, met duidelijk bewijs dat de patiëntenzorg inderdaad gebaat is bij het EPD. Helaas zonder resultaat.

    Als voormalig huisarts heb ik in de jaren negentig van de vorige eeuw de invoering van het Huisarts Informatie Systeem (HIS) meegemaakt. Dit is een computerprogramma waarmee patiëntengegevens worden opgeslagen. Bijna alle huisartsen werken met een HIS, maar niet met hetzelfde: er bestaan meerdere systemen naast elkaar.

    Uiteraard bood deze automatisering praktische voordelen en is wetenschappelijk onderzoek hiermee gebaat. Kortgeleden kregen twee van mijn gezinsleden van onze eigen huisarts een oproep voor gesponsord allergologisch onderzoek. Even later volgde een excuusbrief: per ongeluk waren verkeerde patiënten geselecteerd.

    De huidige tevredenheid over het HIS mag niet verhullen dat de geldverslindende, ondoordachte en inefficiënte invoering menige huisarts tot wanhoop dreef. Velen hielden hun kritiek voor zich; immers, de komst van het nieuwe computerprogramma was goed voor het imago van de beroepsgroep. Kritiek op met name de commerciële belangen bij de invoering van het HIS bleef onuitgesproken.

    De problemen van toen lijken zich nu te herhalen. Ik neem graag aan dat ook het Elektronische patiëntendossier technisch haalbaar is. Maar leidt het ook tot minder medische missers? Gaan artsen die slordig met patiëntengegevens omspringen, met het EPD opeens zorgvuldiger te werk? Trouwens, ook consciëntieus werkende dokters en hun personeel kunnen fouten maken bij het invoeren van medische gegevens in de computer.

    De gevolgen van dit megasysteem zijn nog niet te overzien. Met de vercommercialisering van de gezondheidszorg zie ik het nog gebeuren dat patiënten voor twee vrijkaartjes naar de Efteling hun eigen EPD op een USB-stick ter beschikking stellen aan supermarkten voor een koppeling met verkoopgegevens die via klantenkaarten zijn vastgelegd.

    Het ideaal van het EPD lijkt uit te gaan van louter integere hulpverleners die alleen in belang van hun patiënten gebruik maken van relevante medische gegevens. De realiteit is anders. Er zullen situaties zijn waarin zelfs betrouwbare huisartsen om oneigenlijke redenen patiëntengegevens inzien. Naarmate er meer persoonsgegevens digitaal worden opgeslagen in één systeem, wordt de kwetsbaarheid groter.

    Bron: Trouw.nl
    Ignace Schretlen

    Ik heb een paar jaar geleden mijn hele dossier bij de huisarts opgevraagd: ik vond er een aantal fouten in (zowel mbt tot mijn medicijnengebruik als diagnoses en gemelde allergieen waren niet genoteerd). En ik zal niet de enige zijn.
    Kan Klink garanderen dat de info in het EPD klopt en goed up to date wordt gehouden?

    Het was (is?) de bedoeling dat patienten ook zelf rechtstreeks hun dossier konden inzien (en dus controleren), maar dat zal er voorlopig nog niet van komen…. tot dat wel geregeld is, geef ik nog geen toestemming voor mijn deelname…. oh pardon …..het is andersom :silly: : (want Wie zwijgt stemt toe)……teken ik voorlopig maar bezwaar aan.

    Lisa

    #82520 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    EPD is lek:

    “Het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) met de medische gegevens van alle Nederlanders is lek. De gegevens kunnen straks door onbevoegden relatief eenvoudig worden geraadpleegd en **gewijzigd** via onbeveiligde computers van huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en andere zorgverleners. Daarvoor waarschuwen experts van beveiligingsbedrijf Fox-IT uit Delft.”

    Zie voor het hele Artikel
    Coen Springelkamp, De Telegraaf, 6 november 2008

    #82521 Reageer
    carsten888
    Deelnemer

    toen ik hoorde dat er een electronisch patientendossier ging komen, was ik eigenlijk verbaast dat dit er al niet 10 jaar is. Maar ik begrijp uit bovenstaande posts dat iedere organisatie bij die gegevens kan. Dat is natuurlijk een inbreuk op je recht tot bescherming van persoonsgegevens.:angry:

    Nou lees ik net dat een CDA-moraalridder vind dat Hyves valt aan te rekenen dat er kinderen van onder de 16 actief zijn op Hyves. Echt, die lui zijn gewoon niet van deze wereld. :laugh:

    #82530 Reageer
    carsten888
    Deelnemer

    carsten888 schrijft:
    [quote]Nou lees ik net dat een CDA-moraalridder vind dat Hyves valt aan te rekenen dat er kinderen van onder de 16 actief zijn op Hyves.[/quote]
    Ahum, ik kom er net achter dat dat van de PvdA kwam. :blush: mijn fout,
    maar ja, die zijn tegenwoordig net zo progressief als een antiek dodo-ei. 🙂

    #82531 Reageer
    Maria
    Deelnemer

    En wat, als het buitenland wèl gebruik maakt van het EPD??

    We zijn in Gent voor onze dochter Callista in behandeling.
    Daar staat onder alle tegenwoordige brieven dat de dossiers elektronisch verwerkt worden.
    Ze zijn daar al volop bezig.
    Nooit een vraag voor toestemming gehoord, of een manier waarop we onze bezwaar kunnen maken!!!

    Of is dit niet hetzelfde?:blush:

    Ook de huisarts staat in verbinding met de apotheek.
    Hij mailt de recepten door naar de apotheek.
    Hoe veilig is dat systeem dan?

    #82532 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Maria schrijft:
    [quote]
    We zijn in Gent voor onze dochter Callista in behandeling.
    Daar staat onder alle tegenwoordige brieven dat de dossiers elektronisch verwerkt worden.
    Of is dit niet hetzelfde?:blush: [/quote]

    In Nederland verwerken de ziekenhuizen de dossiers ook elektronisch: voor intern gebruik binnen het ziekenhuis. In 2004 was dat al zo: daar konden de specialisten die ik bezocht via de PC in de dossiers van collega’s kijken, bv naar mijn labuitslagen.

    Diverse ziekenhuizen zijn tegen het voorgestelde landelijke EPD. Ze vinden bv Google Health een beter alternatief (daarin staat de patient zelf meer centraal: die kan de gegevens inzien/controleren, niet wijzigen, maar wel zelf gegevens toevoegen).

    Er zijn de laatste jaren al (pilot)proeven gedaan met het EPD: bv in Twente; Die zijn niet allemaal succesvol verlopen.

    Resultaat Twente: (bron: RTV Oost)
    “Er zijn grote technische problemen met het Elektronische Patiëntendossier (EPD). Bij een proef in Twente is gebleken dat er vaak technische storingen zijn, waardoor de gegevens niet te bereiken zijn. Ook wordt getwijfeld aan de veiligheid.

    Het tempo waarin minister Klink (VWS) het Elektronisch Patiëntendossier wil invoeren, leidt tot vraagtekens bij projectleider Ard Leferink. In september moet het dossier al landelijk ingevoerd worden. “Probleem is dat huisartsen verschillende computersystemen gebruiken voor de patiëntgegevens; wij hebben nu met één ervan ervaring. Uit de proef is gebleken dat softwareleveranciers veel tijd nodig hebben om de systemen aan te passen. Er zijn er die daarmee nog niet eens zijn begonnen.”

    Huisartsen in Twente zijn ontevreden, omdat veel kinderziektes na twee jaar testen nog niet verholpen zijn.”

    [quote]Ook de huisarts staat in verbinding met de apotheek.
    Hij mailt de recepten door naar de apotheek.
    Hoe veilig is dat systeem dan?[/quote]

    Die mail gaat via een speciale, beveiligde verbinding (Zorgmail).
    Ik vind dat wel okee: want recepten met de hand geschreven waren niet altijd goed leesbaar voor de apotheker 😉 en zo konden gemakkelijk vergissingen ontstaan.

    #82533 Reageer
    Maria
    Deelnemer

    Dank je Lisa, voor je heldere uitleg .:)

    #82534 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Huisarts Dolf Nijhoff, lid van de werkgroep patientendossier, schrijft:

    Minister Klink meet de voordelen van het Elektronisch Patiënten Dossier breed uit. Maar zwijgt over risico’s.

    Het grootste dilemma voor de huisartsen is de kans dat onbevoegd wordt gekeken in patiënten-dossiers en dat daar misbruik van wordt gemaakt. Denk aan het belang van medische gegevens in verzekeringskwesties en bij arbeidsongeschiktheid, om van grover misbruik en chantage maar niet te spreken.
    […]
    Een ander probleem betreft de medische aansprakelijkheid: Stel dat iets in het dossier van de huisarts niet klopt of niet vermeld is. Een collega elders kan op grond daarvan een fout maken. Wie is dan verantwoordelijk? De huisarts? De collega elders? Hier moet duidelijkheid over zijn voordat je van artsen kunt verlangen dat ze hun dossiers open stellen.

    Het hele artikel van Dolf Nijhoff is te lezen op Trouw.nl: 10 november 2006 / Opinie / Podium
    “Kans op misbruik gegevens Patienten levensgroot”

    http://tinyurl.com/5j325h

    #82545 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Gisteren NOVA gezien? Over de elektronische dossiers in ziekenhuizen?
    Die blijken slecht beschermd te zijn volgens een onderzoek van het CBP en IGZ.
    Als een EPD op kleine schaal (in ziekenhuizen) al faalt, geldt dat zeker ook voor een groot landelijk EPD:

    Een paar stukjes uit NOVA:
    “Informatie over patiënten is niet veilig in de computers van Nederlandse ziekenhuizen.

    Hele afdelingen werken met dezelfde inlognaam en wachtwoord, ziekenhuispersoneel is zich onvoldoende bewust van de risico’s van het werken met ICT en met een slimme truc kunnen buitenstaanders zo in de computers van de ziekenhuizen, en dus bij de patiëntendossiers.”
    […]

    “Zolang de ziekenhuizen de patiëntengegevens niet goed beveiligd hebben kan er volgens de onderzoekers ook niet gewerkt worden met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Daar moeten alle zorgverleners eind volgend jaar op aangesloten zijn.”
    […]

    “Doordat de computers slecht zijn beveiligd en personeel de risico’s niet in de gaten heeft, lopen patiënten grote risico’s. Gegevens over bijvoorbeeld bloedgroep en allergie kunnen verkeerd worden ingevoerd of worden veranderd (!!). Ook kunnen mensen die er niets mee te maken hebben, inzage krijgen in de gegevens van patiënten. ”
    […]

    “Ook kreeg een journalist van NOVA, door zich voor te doen als iemand van de computerafdeling, zonder problemen de inlognaam en het wachtwoord van een ziekenhuisafdeling”.

    De uitzending (en de rest van de tekst) is hier te bekijken:
    http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=6474

    #82546 Reageer
    Job Pieter Tent
    Gast

    Hier nog een aanvullend artikel:

    Bron AD
    [url]http://www.ad.nl/binnenland/2768713/Ziekenhuis_laks_met_dossiers.html[/url]

    Ziekenhuis laks met dossiers

    Door RONALD VAN GEENEN

    DEN HAAG – Ziekenhuizen gaan veel te laks om met de digitale gegevens van hun patiënten.

    Daardoor liggen ernstige missers op de loer en kunnen onbevoegden vaak ongestoord rondneuzen in medische dossiers.

    Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College Bescherming Persoonsgegevens.

    Afgelopen jaar deden zij in twintig ziekenhuizen onderzoek naar de informatiebeveiliging van medische gegevens. Die blijkt vaak ondermaats.

    Volgens het rapport zijn ziekenhuizen onvoldoende doordrongen van de risico’s. Zij worden gedwongen op korte termijn maatregelen te nemen. ,,Er moeten waarborgen zijn voor veilige zorg en privacy van patiënten. Dat is een belangrijke voorwaarde om aan te sluiten op het landelijk Elektronisch Patiëntendossier,’’ schrijven de onderzoekers.

    Komend jaar moeten alle ziekenhuizen een plan van aanpak bij de inspectie inleveren om het tij te keren. In 2010 wordt gecontroleerd of zij aan de normen voldoen.

    Als die datum wordt gehaald, zijn ziekenhuizen nog op tijd voor het landelijke EPD, volgens hoofdinspecteur Jan Vesseur van de IGZ. In 2009 worden eerst huisartsen en apothekers op het landelijke netwerk aangesloten.

    Vesseur maakt zich zorgen over het gemak waarmee onbevoegde ziekenhuismedewerkers in digitale dossiers kunnen neuzen. ,,Wij werken aan een waarschuwingssysteem dat alarm slaat als iemands gegevens ineens heel vaak worden geraadpleegd, bijvoorbeeld die van een bekende Nederlander.’’

    Ook maant de inspectie ziekenhuizen om gedragscodes op te stellen voor het gebruik van medische dossiers. Vesseur: ,,Daarin moeten ook sancties staan bij onbevoegd gebruik. Die zijn er nu nauwelijks.’’

    #82547 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    EPD kan nooit tegen vakmanschap arts op,

    zegt Paulus de Jong , onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) van de KNAW.

    “Artsen zullen terughoudender worden om niet onderbouwde hypotheses of gemaakte fouten te noteren. Anderzijds heb ik meegemaakt dat patiënten nu al dingen voor mij verzwijgen in de angst dat deze in een Elektronisch Patienten Dossier (EPD) komen, schrijft Paulus de Jong. ”
    [knip]

    Over het Klink-argument van : je hoeft dan je verhaal niet steeds opnieuw te vertellen:

    “Goede artsen onderscheiden zich meestal niet van minder goede collegae door duurdere wachtkamerinrichting, apparatuur of laboratoria. Wel door goed te luisteren, naar non-verbale tekenen te kijken en vanuit hun betere vakkennis bij ieder uniek verhaal van iedere unieke patient juist die vragen te stellen die bij het noodzakelijk reductionistisch denken tot de juiste diagnose leiden.
    Een EPD, volgepropt met informatie waarvan we tevoren nooit weten of die in de acute situatie waarvoor het nodig is relevant zal zijn, kan hier nooit tegen op en zal eerder vertroebelend werken. Als we Klink mogen geloven, hoeven we maar een keer ons verhaal te doen en dan zijn wij jaren onder de pannen.”

    De Jong geeft nog 5 groepen van redenen waarom hij ieder burger aanraadt om voorlopig bezwaar aan te tekenen

    bv deze:
    “De kans dat de EPDs de zorg voor de patiënt en de kans op een juiste diagnose vergroten, is even groot als dat zij deze juist verkleinen. Dat hangt volledig af van de, op het moment van raadplegen niet-te-controleren betrouwbaarheid van, vroeger ingevoerde en vaak irrelevante gegevens. ”

    De Jong eindigt zijn artikel als volgt:
    “Politiek is altijd een onzekere factor. Het sofinummer wordt ook al voor heel andere doeleinden gebruikt dan ooit expliciet door de regering was beloofd. Mijn privacy is mij teveel waard om deze, bij een volgende politieke koehandel, te grabbel te gooien. ”

    Zie voor het hele artikel op nrc.nl:
    http://tinyurl.com/6j6rh8

    #82571 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    PvdA: Patiëntendossier eerst regelen bij wet

    De PvdA eist dat minister Klink (Volksgezondheid) de beruchte bezwaarprocedure voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) voorlopig stopzet.

    „Het is zo ondoordacht allemaal. Eerst moet nu de wet worden behandeld. Daarna moet er een nieuwe, gebruikersvriendelijke bezwaarprocedure komen”, stelt Kamerlid Vermeij van de regeringspartij. Ze krijgt steun van SPKamerlid Gerkens.

    Het bezwaarformulier kwam volgens veel partijen veel te vroeg en zou ook nog eens onduidelijk zijn.
    „Klink moet burgers niet belasten met allerlei ingewikkelde bezwaarformulieren.
    Hij moet iedereen oproepen even te wachten met bezwaar maken. Nu denkt iedereen: wat een afschuwelijk bezwaarsysteem”, aldus Vermeij. Ze wil dat uiteindelijk thuis achter de pc bezwaar kan worden gemaakt.

    Bron: FarmaActueel.nl 19-11-2008

    #82573 Reageer
    Job Pieter Tent
    Gast

    Wordt er toch nog wat geluisterd naar het volk….

    Vervelend is dat dit pas aan de late kant wordt gedaan.
    We moeten maar eerst eens afwachten tot dit systeem functioneert naar behoren. Het moet grondig getest blijven worden op lekken, functionaliteit e.d.

    Ze moeten zelf ook veel duidelijker stellen wat het inhoudt. Veel meer informatie naar buiten sturen. We komen er wel achter, maar zo transparant is het verhaal voor de gemiddelde mens dus niet.

    Als dit in orde is, laat ons dan (zo als hier gezegd wordt) maar beslissen.

    #82579 Reageer
    Lisa
    Deelnemer

    Ook via internet bezwaar tegen patiëntendossier

    DEN HAAG – Mensen die bezwaar willen maken tegen het uitwisselen van hun gegevens via het elektronisch patiëntendossier (EPD) kunnen dat ook via internet gaan doen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zegde de Tweede Kamer woensdag toe dat hij gaat onderzoeken of DigiD, de digitale inlogcode voor overheidsinstanties, daarbij gebruikt kan worden.

    Begin november ontvingen miljoenen huishoudens een brief van Klink met informatie over het EPD en een formulier om bezwaar te kunnen maken. De Tweede Kamer vindt het omslachtig en ouderwets dat dat alleen via een papieren formulier kan.

    Bron: ANP 19 nov 2008

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 74)
Reageer op: Elektronisch patiëntendossier
Je informatie: