default-header
HomeNieuwsCholesterol is geen boeman, maar een helende stof

Cholesterol is geen boeman, maar een helende stof

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 13 november 2020, door Hartpatiënten Nederland

De huidige visie op hart- en vaatziekten klopt niet en moet worden herzien. Dat blijkt uit onafhankelijk journalistiek onderzoek dat Daan de Wit presenteert in zijn boek De cholesterolmythe.

Het boek is gebaseerd op gesprekken met artsen en wetenschappers, het spitten in talloze onderzoeken naar cholesterol en zelfs onderzoek naar onderzoek. De cholesterolmythe presenteert een radicaal andere visie op het ontstaan, voorkomen en zelfs deels omkeren van hart- en vaatziekten.

De lichaamseigen stof cholesterol is niet de boeman waarvoor die nu vaak wordt uitgemaakt, maar heeft juist een positieve, helende invloed, argumenteert het boek. Wat de vraag oproept wat er dan precies aan de hand met de 2,1 miljoen gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen. Het antwoord op die vraag en wat zij kunnen doen om hun ziektebeeld positief te beïnvloeden, maakt De Wit (50) op heldere wijze duidelijk in De cholesterolmythe.

Meerdere deskundigen waarschuwen in het boek tegen cholesterolverlagende medicijnen, omdat deze het probleem dat ze moeten verhelpen onvoldoende aanpakken: jaarlijks sterven er wereldwijd bijna 18 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten – dat is meer mensen dan er in Nederland wonen. Sterker, stellen de geciteerde experts, vaak hebben statines een negatieve invloed op de gezondheid, in plaats van die te bevorderen. Het zijn controversiële visies waarvoor in het boek even interessante als relevante argumenten worden aangedragen.

Soms zijn de standpunten van de deskundigen die worden aangehaald tegenovergesteld aan wat we gewend zijn te horen. Bijvoorbeeld: hoe hoger je cholesterol, hoe groter je overlevingskansen. Of: wil je als oudere langer leven, zorg dan dat je cholesterol niet te laag is. De cholesterolmythe bevat opvallend veel bronnen en is gedegen onderbouwd.

Het boek is opgedeeld in drie delen:

 1. Opkomst en ondergang van de cholesterolmythe
 2. Moedwillige misleiding
 3. Wat je zelf kunt doen voor de gezondheid van je hart en vaten

Het boek toont aan dat de focus op cholesterol en cholesterolverlaging niet de juiste is. De aandacht zou volgens de geciteerde deskundigen moeten gaan naar het voorkomen van beschadigingen in de slagaders. Er zijn verschillende natuurlijke manieren om dit te doen, laat De Wit zien in het derde deel van het boek.

Moedwillige misleiding
Ondanks de beschikbare kennis over cholesterol en hart- en vaatziekten schrijven veel artsen regelmatig statines voor. Dit komt volgens De Wit omdat zij niet altijd goed op de hoogte zijn van de feiten. Die laten zien dat de huidige cholesteroltheorie gebaseerd is op gebrekkige en achterhaalde wetenschap. Waar nog bij komt dat onderzoek naar onderzoek, gepresenteerd in het boek, aantoont dat er sprake is van een cholesterolmythe die deels zelfs steunt op moedwillige misleiding.

De Wit spreekt van moedwillige misleiding waar het gaat om het erdoor jassen van statines. De cijfers waarmee geschermd wordt om statines door je strot te duwen, blijken voor een belangrijk deel gemanipuleerd.

Wat erger is, de industrie en veel artsen doen er nog een schepje bovenop. “The lower, the better” heet het tegenwoordig, waarmee bedoeld wordt dat het cholesterolniveau nóg lager moet. Daarvoor zijn peperdure en sterke cholesterolverlagers nodig (kassa dus voor de industrie). Die zijn in de meeste gevallen zinloos, schadelijk en duur, blijkt uit het boek. Statines dragen in sommige gevallen zelfs bij aan het ontwikkelen van diabetes, zodat je dubbel in de aap gelogeerd bent.

Het grootste medische schandaal
Opvallend is het citaat in het boek van een wetenschapper die onderzoek doet naar familiaire hypercholesterolomie: “Het gros van deze mensen met torenhoge cholesterolwaarden wordt hoogbejaard met schone bloedvaten. Dat bewijst dat een hoog cholesterolgehalte niet de gevaarlijke factor is, zoals producenten van cholesterolverlagers er al tientallen jaren inhameren.” Dat pushen van statines is “het grootste medische schandaal” in onze moderne geschiedenis, vindt deze wetenschapper. De cholesteroltheorie is een cholesterolmythe, gebaseerd op drijfzand, toont het boek aan. Een mythe waaraan de industrie vele miljarden verdient.

Het boek bevat een verhelderende vergelijking. De Wit: “Als er ergens brand is, staat de brandweer erbij. Als we de redenering van de industrie volgen zou je denken dat de brandweer de brand heeft veroorzaakt. Onwaar natuurlijk, de brandweer bestrijdt de vlammen. Precies zo is dat met cholesterol.”

Tegelijk is een overschot aan cholesterol niet de bedoeling. Hoe dit te voorkomen of te verhelpen wordt besproken in het boek aan de hand van praktische voorbeelden. Daaruit blijkt dat het mogelijk is om zonder medicatie en op basis van natuurlijke middelen concrete stappen te kunnen zetten ter preventie. En iemand die al ziek is kan het proces remmen en soms zelfs omkeren.

In het boek aangehaalde onderzoekers pleiten onder meer voor het slikken van vitamine C tegen aderverkalking, evenals vitamine K2 en de lichaamseigen stof Q10. Tekorten aan deze stoffen dragen namelijk vaak bij aan het verzwakken van de vaatwanden van de slagaders. Het derde deel van het boek is volledig gewijd aan de onderwerpen preventie en herstel.

Je kunt het boek bestellen via de betere boekhandel of bij bol.com, waar ook de inleiding van het boek te lezen is. Voor de prijs (€ 23,50) hoef je het niet te laten!

Daan de Wit (1969) is redacteur voor televisie, documentaire en tijdschrift en schreef vier onderzoeksjournalistieke boeken, waaronder Weet wat je eet, Dossier Mexicaanse griep en De cholesterolmythe. Epidemioloog Dick Bijl schreef de tekst op de omslag.


Geef een reactie


Reacties (9)

 • Berna Glasmacher van Engelen 13 november 2020

  Hallo, ook ik heb Familiaire Hypercholesterolomie en slik ruim 30 jaar medicatie. Sinds twee jaar zet ik ook om de week injecties. Uit een CT scan blijkt dat mijn kransslagaders voor 70% verkalkt zijn. Zonder medicatie is mijn cholesterol 15.3.. Waar komt de verkalking vandaan? Is het cholesterol dat verhard is? Wat is wijsheid, ik weet het niet meer.

 • Christa Looienga Weide 13 november 2020

  dat de beweringen van de pharma-industrie over de zogenaamde gevaren van te hoog cholesterol niet deugen is al jaren bekend ,maar de doctoren zijn helaas slaafs aan een keer iets als waar aangenomen te hebben, is altijd waar. Ik heb jarenlang in de clinch gelegen met mijn internist en met mijn cardioloog over mijn te hoog cholesterol. Op laatst hebben zij het dan maar opgegeven om een ongelovige te overtuigen. De waarschuwingen waren niet van de lucht over wat er allemaal zou gebeuren als ik niet aan de statines ging, maar was was het geval? Voor 6 jaar moest ik 2 nw. hartkleppen krijgen. Daar voor moet eerst een kathederonderzoek gedaan worden. En wat bleek? Mijn bloedvaten blaakten van gezondheid, nergens plak . Dat had toch zo moeten zijn bij een cholesterolhoogte van 8.7? Niet dus en ook geen vernauwing in de kransslagaderen en andere bloedvaten. Ra, ra, hoe kan dat nou?? Sinds dien hoor ik hun nooit meer over cholesterol.
  Ik moet helaas bloedverdunners nemen na die operatie, waar ik ook niet blij mee ben. De trombosedienst is niet blij met mij omdat ik K2 als supplement neem en K1 in veel groene groente en kool eet. Dat vinden zij gevaarlijk. Ik zou welles willen weten of ik de acenocoumarol kon laten staan, maar durf het op mijn eentje niet aan. Maar ik laat mij ook niet ervan weerhouden om te eten wat ik wil en supplementen te nemen waarvan ik denk dat zij voor mij nuttig zijn. Aangezien ik zelf mijn INR-waarde prik, heb ik nog nooit enige verandering erin gevonden en zit keurig tussen de 2 en 3 . Dat is na mijn inzien net zoiets als de verkondigde mening over het cholesterol.\mocht er iemand zijn die dit leest en hier ervaring mee heeft, zou een reactie hierop mij plezier doen. Bij voorbaat dank. Christa

 • Willems 13 november 2020

  als ik het goed begrijp moet ik stopen met het in nemen van die tabletten Rosuvastatin aur 40mg.ik ben wel hard pasjet

 • EBee 13 november 2020

  Verbaasd mij helemaal niks dat blijkt dat statines zoveel leed veroorzaken, sinds 1989 last van hoge bloeddruk jaren naar de huisarts met mijn klachten, steeds viel het wel mee.
  ja na een half uur 3 kwartier in de wachtkamer rustig op een stoel zakt het wel, dus op het moment dat het gemeten werd, was het niet ernstig verhoogd, ik kon naar huis niks aan de hand.
  Na jaren zeker 10 jaar geregeld terug naar de huisarts, was mijn bloeddruk 220 /200
  paniek het was op een vrijdag ik mocht niet meer naar maar moest direct door naar het ZH, ik zei nou die drie dagen kunnen er ook wel bij hoor na 10 jaar klagen, ik ga naar huis, maaaarr we hebben geen medicijnen en dat kan niet levens bedreigend enz.
  maandag terug en in de molen medicijnen voor hoor hoge bloeddruk, cholesterol gemeten veeeeeeel te hoog statines gelukkig kon ik niet tegen de hulpstoffen en kreeg heel veel klachten zodat ik ze niet heel lang gebruikt heb maar toch wel 6 a 7 jaar met krampen vingers krom benen die zeer doen en het hele lijf doet nog steeds pijn, ascal vaatverwijders of bloedverdunners daarbij een maag beschermer uit voorzorg waar in de bijsluiter staat dat dit medicijn Dementie kan veroorzaken, ook mee gestopt hydrochloortiazide waar ik goedaardige huidkanker van heb gekregen met de nodige littekens van het verwijderen. En Metformine omdat als je hoog cholesterol hebt en vaatziekte? de kans op diabetes erg hoog is en suiker gaat ook aan je vaatwanden zitten
  Dus al met al van geen medicijnen veel medicijnen .
  in 2008 geopereerd 5 bypasses waarvan er 1 mislukte daar is een stent voor in de plaats geplaatst, na een week toen ik eigenlijk goed genoeg zou moeten zijn om naar huis te kunnen bleek bij onderzoek dat ik tijdens de operatie een hartinfarct gekregen had , er is toen 25 % van het hart afgestorven, en niemand die dat tijdens de operatie opgemerkt heeft. u begrijpt ik sta niet te springen om geopereerd te worden als ze dat niet eens opmerken. ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen met een Koolhydraatarm dieet/levensstijl 15 kg afgevallen ik was niet echt zwaar maar wilde geen metformine meer en liefst niks meer. Nu gebruik ik nag 1 tablet voor bloedruk en 1 tegen angina pectoris en de Ascal voor de cholesterol( mijn gehele cholesterol was te hoog maar de LDL was heel goed) gebruik ik nu rode gist rijst
  Wat een ellende nu ik het zo beschrijf ik wilde dit eens delen, voor veel mensen mischien een Eyeopener.
  Hartelijk Dank
  gr EBee

 • Léon Vrins 13 november 2020

  Prima dat dit boek verschijnt, maar het is allemaal reeds geruime tijd bekend. Dat veel medici hun vakliteratuur niet (genoeg) bijhouden of zich laten lubben voor dubieuze handelingen is ook al niet nieuw. Ik kan maar één ding aanraden: laat je niets wijsmaken, ga zelf op onderzoek uit, stel vragen en trek dan zelf je conclusies.

 • Lidy Batelaan-Verwaal 13 november 2020

  wat wordt er dan gezegd over Repatha dat ik pas kreeg om dat stijf stond van de spierpijn van de statines, .
  Ik weet echt niet meer wat ik moet geloven en wordt hier bang van.

  ik ben 79 jaar en redelijk jong in doe en laten al heb een lichte beroerte en hart infarctje en een stent gekregen.

  m.vr.gr. lidy Batelaan

 • evelien 14 november 2020

  al jaren probeert de huisarts mij aan de statines te krijgen. ik heb jaren geleden een paar maanden, op zijn advies , statines gebruikt. nou wat mij toe overkwam. Ik wam niet meer vooruit gewoon. Alle spieren deden verschrikkelijk pijn, het leek wel of ik verlamt werd . Gestopt met die troep en nooit meer aan dat spul begonnen. Elk jaar wordt mijn bloed op allerlei gecontroleerd, ivm Diabetici , Cholesterol is altijd verhoogd ,maar ik trap er niet meer in om statines te slikken, ik voel me prima. Nu moet ik zeggen dat ik heel veel onderzoeken en boeken heb gelezen over de onzin van statines. Ik vind het een schande dat mensen zo misleid worden door medici en de farma , industrie. Veel mensen worden juist ziek van die pillen. Hopelijk gebeurt er nu wat.

 • F.Bakker 14 november 2020

  Mijn cholesterol was enige jaren geleden tehoog en aangezien ik boezemfibrileren had werden mij statines voorgeschreven 40 mg atorvastatine per dag,ik dacht dat ik dood ging zo.n spierpijn depressief tot niets in staat dood en doodmoe terwijl ik altijd een fervente sportman was mijn vrouw herkende mij niet meer ik kon bijna niet meer lopen van de verzwakte benen ik ben gestopt en gelukkig weer helemaal de oude sport weer volop en nergens geen last van ik zou iedereen met klem aanraden blijf van de statines af het is pure commercie geld verdienen aan de ellende van anderen ik snap artsen ook niet die dit voorschrijven ik heb al zoveel mensen gesproken die zo ellendig waren van de statines zelfs de trap niet meer opkonden of in een rolstoel belanden stop ermee het helpt je de afgrond in die troep

 • Corry Hakemulder 15 november 2020

  Goedenavond

  Al jaren behoor ik tot de erfelijkbelastheid van cholesterol. Na eerst natuurlijke medicatie geslikt te hebben, bleef mijn cholesterol aan de hoge kant 6.3 en de ldl 3.7. Na veel statines geprobeerd te hebben ik had veel bijwerkingen wat ik niet wilde maar je wilt niet dat het dicht slibt nu slik ik Rosuvastatine 10 mg.1x p.d nu was het was verhoogt en de arts raden mij aan meer te slikken dit heb ik geweigerd. Na veel gepraat hierover over een halfjaartje weer prikken. Nu ik de media goed volg word ik angstig ik ga een gesprek aan met mijn huisarts dat ik wil stoppen. Maar wat moet ik doen als het over een jaartje 7.3 hebt. Ik vind dit erg moeilijk en wordt er nerveus van.

  Heeft u voor mij een Tip.
  Vriendelijke groeten Corry Hakemulder