default-header
HomeNieuwsBeweging als medicijn

Beweging als medicijn

AandoeningBehandelingLeefstijl

donderdag 14 oktober 2021, door Hartpatiënten Nederland

Een gezonde dosis beweging is voor een hartpatiënt soms de effectiefste medicatie. Hart-, vaat- en longfysiotherapeut Marijke van Kemenade legt uit waarom voldoende beweging zo belangrijk is en geeft tips om zelf thuis uw conditie op te bouwen.

De wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om, vertelt Marijke van Kemenade. Als fysiotherapeut bij een Helmondse kliniek is zij gespecialiseerd in de behandeling van hart-, vaat- en longpatiënten. “Uit een van die onderzoeken blijkt dat de kans op mortaliteit na een hartincident met 25 procent vermindert als een patiënt daarna voldoende beweegt. Bovendien zorgt gezonde beweging voor een lagere kans op heropname, een verminderd risico op een nieuw infarct en verlaagt het de bloeddruk, het cholesterol en de suiker. Daarbij neemt het gewicht natuurlijk mogelijk ook af, wat zowel fysiek als mentaal een positief effect heeft.” Het mentale vlak mag volgens Van Kemenade niet onderschat worden. “Na een hartincident is een patiënt vaak het vertrouwen in het lijf kwijt en er is bij velen sprake van angst. Eerst ben je gezond, nu niet meer. Wat kun je nog aan? Waar ligt je grens? Door te bewegen zoek je die grenzen weer op en krijg je steeds meer vertrouwen in jezelf en je lichaam.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.