default-header

Hartziekten

Home Hartziekten

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

De meest voorkomende hartziekten

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 1500 baby’s geboren met een hartafwijking. Aangeboren hartziekten worden soms al bij de 20 weken echo tijdens de zwangerschap ontdekt. Maar het is ook mogelijk dat de hartafwijking onopgemerkt blijft en je daar pas op latere leeftijd iets van merkt. En uiteraard kun je ook hart- en vaatziekten ontwikkelen als je een ongezonde levensstijl aanhoudt en veel rookt, niet sport en ongezond eet. De meest voorkomende aangeboren zijn coronaire hartziektes. Deze ziektes ontstaan door slagaderverkalking of afwijkingen in de kransslagader. Het bloedvat wordt dusdanig vernauwd of zelfs helemaal geblokkeerd, waardoor de hartspier zuurstoftekort krijgt.

De meest voorkomende hartziekten

Wat zijn de verschijnselen hartziekten?

De meest voorkomende verschijnselen hartziekten zijn een pijnlijk gevoel op de borst, hartkloppingen en hartoverslagen. Maar er zijn ook veel verschijnselen die minder duidelijk zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan misselijkheid, overmatig transpireren, benauwd gevoel en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen ook gewoon onschuldig zijn en helemaal niets met het hart te maken hebben. Vooral bij vrouwen is het vaak lastig om de symptomen hartziekten te herkennen en zelfs artsen hebben daar in sommige gevallen moeite mee. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest over verschillende hart- en vaatziekten en wat de bijbehorende klachten zijn. Op de website van Stichting Hartpatiënten is veel informatie hierover te vinden.

Wat zijn de verschijnselen hartziekten?

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Op vakantie met symptomen hartziekten

Ben jij een hartpatiënt en wil je graag op vakantie, maar durf je dat niet zo goed aan? Boek dan een reis met HartbrugReizen (onderdeel van Stichting Hartpatiënten), want hier kun je met begeleiding op reis. Zo kun je met een gerust gevoel genieten van de mooiste bestemmingen in Europa! HartbrugReizen organiseert leuke reizen naar onder andere Toscane, Côte d’Azur en Andalusië en er reizen altijd meerdere begeleiders (met een AED) mee op de achtergrond. Zij houden een oogje in het zeil en springen bijvoorbeeld meteen bij als je je plotseling even niet goed voelt. En als je geen hartpatiënt bent, dan kun je trouwens ook gewoon mee op reis. De groep bestaat namelijk uit een vrolijke mix van deelnemers en het is altijd enorm gezellig!

Op vakantie met symptomen hartziekten