default-header

Hartklachten

Home Hartklachten

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Verschillende soorten hartklachten

Sommigen krijgen van jongs af aan al te maken met hartklachten, terwijl anderen deze klachten pas op latere leeftijd krijgen. Ook kan het zo zijn dat men in de baarmoeder al een hartafwijking heeft ontwikkeld en dat diegene daar pas op latere leeftijd last van heeft. Aangeboren hartaandoeningen zijn bijvoorbeeld een open ductus botalli (ODB) en aortaklepinsufficiëntie. Aandoeningen waar je op latere leeftijd mee te maken kunt krijgen, zijn bijvoorbeeld hartklepaandoeningen of pericarditis. Om het risico op klachten op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Dit betekent dus dat je voldoende beweegt, gezond eet en het beste niet kunt roken.

Verschillende soorten hartklachten

De meest voorkomende symptomen hartklachten

De symptomen hartklachten lopen erg uiteen en de klachten verschillen ook vaak weer per aandoening. Een aanhoudende pijn in de borst is een van de meest voorkomende verschijnselen hartklachten. Maar er zijn ook veel minder duidelijke klachten die een aanwijzing zijn dat je problemen aan het hart hebt. Denk maar bijvoorbeeld aan extreme vermoeidheid, hartkloppingen en overmatig transpireren. Vooral bij vrouwen is het soms lastig om de symptomen van hartklachten te herkennen, want veel verschijnselen zijn ook kenmerkend voor de overgang. Het is daarom goed om je in te lezen over hartklachten. Op de website van Stichting Hartpatiënten is meer informatie te vinden over de verschillende hart- en vaatziekten en wat de bijbehorende klachten zijn.

De meest voorkomende symptomen hartklachten

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Meer leren over verschijnselen hartklachten

Heb jij ook last van hartklachten en wil je graag in contact komen met lotgenoten die hetzelfde meemaken? Dan kun je via Stichting Hartpatiënten Nederland in contact komen met elkaar. Ruim 50.000 hartpatiënten gingen je al voor! Veel mensen halen kracht en positieve gevoelens uit het delen van hun verhaal. Ook kun je op de website terecht voor tips en meer informatie als je verschijnselen hartklachten ervaart. Zo zijn er voedingstips en smakelijke recepten te vinden als je op je eten moet letten. Als je donateur van de stichting wordt, dan kun je er tenslotte ook terecht voor juridische en medische expertise van deskundigen.

Meer leren over verschijnselen hartklachten