default-header

Hartaanval behandelen

Home Hartaanval behandelen

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Herkennen van een hartaanval en behandelen

Een hartaanval wordt ook wel een hartinfarct genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een vernauwde kransslagader. Deze vernauwing zorgt ervoor dat er bloedproppen ontstaan die de zuurstof naar bepaalde delen van de hartspier blokkeren. Hartaanvallen zijn levensbedreigend, dus het is erg belangrijk dat men de symptomen herkent en er snel naar handelt. De meest voorkomende symptomen van een hartaanval zijn: een hevige pijn in de borst die uitstraalt naar de armen, rug en kaak, benauwdheid, plotselinge vermoeidheid en een licht gevoel in je hoofd. Ook zweten, braken en misselijkheid zijn veelvoorkomende symptomen van een hartaanval.

Herkennen van een hartaanval en behandelen

Behandeling hartaanval begint met bellen 112

Zodra je de symptomen van een hartaanval herkent (bij jezelf of bij iemand anders), is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en 112 te bellen. Doe dit ook als je twijfelt of het nu wel of niet om een hartaanval gaat! Het kan wel een tijdje duren voordat de ambulance komt om een hartaanval behandeling te geven. Als het slachtoffer inmiddels al bewusteloos is geraakt, dan is het van belang dat men al begint met reanimeren. Stichting Hartpatiënten Nederland biedt reanimatie- en EHBO-cursussen aan waarin wordt uitgelegd hoe je iemand moet reanimeren. Het is dus zeker het overwegen waard, want wie weet red jij er op een dag wel een leven mee!

Behandeling hartaanval begint met bellen 112

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Ervaringen met hartaanval behandeling uitwisselen

Een hartaanval is natuurlijk een heftige gebeurtenis. Daarom is het soms wel fijn om met lotgenoten te kunnen praten over wat je hebt meegemaakt. Stichting Hartpatiënten Nederland biedt iedereen voor, tijdens of na een hartaanval behandeling de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Sommige hartpatiënten halen namelijk veel steun, kracht en positieve gevoelens uit het delen van hun persoonlijke verhaal. Daarnaast is het ook fijn om een plek te hebben waar je tips met elkaar kunt delen.

Ervaringen met hartaanval behandeling uitwisselen