default-header

Wisselwerking van medicijnen

Home Forums De jongere hartpatiënt Wisselwerking van medicijnen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #80154 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Omdat ik moest afbouwen van mijn cardioloog met mijn hoofdmedicijn amiodaron, kreeg ik donderdag een ritmestoring. Ik moest afbouwen om duidelijk te maken of een eerdere ablatie wel of niet gelukt was. Ik ging naar het ziekenhuis voor een cardioversie (voel me altijd heel beroerd met een ritmestoornis). Dit wilden ze niet direct doen. In plaats daarvan wilden ze injecties geven met digoxine om de frequentie te verlagen. Ik was het er niet mee eens want ik weet uit ervaring dat het middel bij mij niets goeds doet. Het is een verouderd medicijn en het werkt nauwelijks tegen ritmestoornissen. Maar goed na wat tegensputteren toch maar akkoord gegaan. Het was niet mijn eigen cardioloog maar een arrogante en eigenwijze man die dacht dat ik mijn eigen lichaam niet kende. Daarna 14 uur gewacht met een hartslag van 120-130 en geen minuut geslapen. Want ze wilden misschien toch een cardioversie doen. Na 14u kwam hij met een suf advies om voortaan maar digoxine te slikken en 200(!) mg metoprolol. Ziek en teleurgesteld ben ik naar huis gebracht.

  Thuis in overleg met mijn eigen cardioloog meteen weer aan de amiodaron gegaan en een halve dag later was de ritmestoornis weg. Nou prima zou je zeggen. Maar ik denk dat ik mezelf flink vergiftigd heb want amiodaron en digoxine gaan niet samen.. Digoxine heeft niet zo’n lange halfwaarde tijd maar omdat ze heel veel hebben ingespoten zit er vast nog een hoop in mijn lijf. Sindsdien heb ik heb ik koorts en het de hele tijd warm en koud. Ik hoop dat die stomme digoxine snel weg is uit mijn lijf en mijn oude medicijninstelling voorlopig blijft. In ieder geval tot een 2e operatie (ablatie of mini-maze). Ik geloof niet in digoxine (in geen een kruidenpaardemiddel). Het ging prima met de amiodaron samen met een aceremmer en een heel klein beetje metoprolol.

  #90399 Reageer
  Frenkieboy
  Deelnemer

  Kolere man,ik zou daar helemaal gek van worden.
  Vooral als je je eigen cardioloog niet hebt.
  Je had er zeker 1 die onduidelijk praat,of helemaal niet praat.
  Ik kan me jou frustraties heel goed voorstellen.
  200 mg metropolol? kon je nog wel ademen dan?!
  Ik zou het zeker over hebben met amiodaron samen met een aceremmer en een heel klein beetje metoprolol.
  Daar voel jij je toch het best mee.
  Ik vind het klote voor je , je bent nog zo jong.

  Groetjes Frenk

  #90397 Reageer

  Hoi Frenkie,

  Bedankt voor je reactie. Gelukkig nu op 100mg amiodaron (1/2 tablet) en 25 mg metoprolol en Fosinopril. Een halve dag nadat ik de Amiodaron in 1 dag heb opgeladen met 400mg was de ritmestoornis weg. Dat was al na een halve dag. Het enige wat er nog misgaat is dat er nog wel wat digoxine in mijn bloed zat en daar een beetje ziek van werd.

  Mijn eigen cardioloog (die het wel snapt) gaat me deze week doorverwijzen voor een 2e ablatie. Hopelijk kan dan voor de zomer de amiodaron weg of vervangen door een milder middel. Dan kan ik weer in de zon. Dus er is hoop.

  Maar welke cardioloog haalt het in godsnaam in zijn hoofd iemand in plaats van bovenstaande medicatie 200mg (!) permanent metoprolol met digoxine voor te schrijven??

  Ik schat dat dit bij mij de gevolgen zouden zijn:
  -Ritmestoornis gaat niet weg (metoprolol heeft geen anti aritmisch effect)
  -Bloeddruk veels te laag
  -Absoluut niet meer kunnen slapen (metoprolol remt melatonine productie sterk).
  -Wat zou je hartvolume worden als je en een trage hartslag hebt samen met een ritmestoornis? Ik denk dat je hartfalen krijgt. Gaan ze je plaspillen geven en wordt je kalium/natrium balans een probleem. Gevolg nog meer kans op een ritmestoornis en het cirkeltje is dan helemaal rond.
  -De digoxine heb ik al eens geslikt, heeft bij mij nog nooit enig effect gehad. Behalve een wisselwerking met amiodaron recent, waardoor ik koorts kreeg en me heel raar voelde. Ook nergens voor nodig dus. Het is een verouderd medicijn en het is nooit aangetoond dat het AF verhelpt. Digoxine/Lanoxin is zelfs in opspraak omdat het al een aantal keer een hartstilstand heeft veroorzaakt, met name tijdens cardioversies.

  Groeten

  Dit en dat

  #90396 Reageer
  Tsjerk
  Deelnemer

  Ik heb 3jaar lang 200mg metoprolol geslikt en mn bloeddruk was altijd 125/85, zelf gedurende mn hartritmestoornis. En als ik ritmestoornis had zat ik soms op de 500mg metoprolol.
  Dus een hoge Dosis hoeft niet dit alles persee in te houden.
  Het stopt wel een beetje van de ritmestoornis, als ik het niet slikte wist ik zeker dat ik 24uur later last zou hebben.
  Metoprolol drukt met Name de frequentie en werkt alleen op bepaalde vormen van ritmestoornis.

  #90401 Reageer
  Eenbeetjevanditendat
  Gast

  Ha Tsjerk,

  Je hebt gelijk. Alleen ben ik wel bang dat die bloeddruk bij mij toch te laag wordt want ik heb van mezelf al een lage bloeddruk, altijd gehad. Ik heb nu soms al dat ik opsta en dat ik even dizzy wordt. Ik denk door de ace-remmer die ik ook slik.

  Verder verlaagt het alleen de frequentie. Dat is nuttig als je een sinus-kamertachycardie hebt. Maar niet tegen atriumfibrilleren. Daar helpen vooral Sotalol, Tambocor en Amiodaron tegen.

  Je kan wel de frequentie remmen met metoprolol maar de ritmestoornis blijft en je conditie is dan nog steeds slecht. Mogelijk nog slechter dan zonder medicijnen want je hart wordt en slecht gevuld en klopt niet zo heel snel. Dus dan is je hartminuutvolume gewoon waardeloos. En je hart wordt dan al geremd door de grote dosis metoprolol. Ik denk dat ik in mijn geval de trap amper nog op kom. Terwijl mijn conditie nu gewoon normaal is.

  Verder maak ik me zorgen om de bijwerking die ik altijd heb van hoge dosissen bètablokkers. Ik slaap dan slecht of niet en hoe hoger de dosis des te slechter ik sliep. Als je een nachtje niet slaapt gaat het wel, maar na een dag of 3 wordt je een zombie en kun je eigenlijk ook niet meer werken en aan het verkeer deelnemen. Ik ben blij dat ik momenteel nog maar 25mg metoprolol neem. Dat gaat wel.

  En wat betreft lanoxin/digoxine (vingerhoedskruid) dat was leuk voor Vincent van Gogh om hem op te laten hallucineren zodat hij kon schilderen, maar bij mij heeft het nog nooit iets gedaan. Behalve amiodaron in de weg zitten. Ik heb het idee dat het vandaag wel uit mijn bloed is want ik voel me al een stuk beter. En heb nu 66bpm sinusritme zonder overslagen. Ik kan denk ik zo een paar km lopen.

  Dit moet gewoon opgelost worden met een 2e ablatie of een operatie. En de amiodaron ter overbrugging. De zomer is toch (zo goed als) voorbij.

  Groeten,

  Ditendat

  #90417 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  weet je dat je op verzoek bij de apotheek ook amiodaron tabletten van 100 mg. kunt krijgen, heb ik ook, ze bestellen het voor me.
  Geen gedoe meer
  met het breken van tabletten.

  #90418 Reageer

  Hoi Joukje,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb er ook eens naar gevraagd en mijn apotheek kon ze niet leveren. Ik neem nu om de dag een hele tablet. Gaat opzich prima, vanwege de zeer lange halfwaardetijd van amiodaron. Maar ik had ook liever elke dag 100mg want dan vergeet je het minder snel. En breken doe ik niet aan.

  Ik kreeg trouwens gisteren een telefoontje uit Nieuwegein dat ze snel weer een ablatie gaan doen. Hopelijk mag ik daarna uiteindelijk stoppen met alle hartritme medicatie. Er wordt eindelijk wat gas gegeven. Mede dankzij mijn eigen goede cardioloog in het Rijnstate.

  Ondertussen gaat het prima met een heel klein beetje metoprolol en een lage dosis amiodaron dus.

  Groeten en een fijn weekend!

  Ditendat

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Wisselwerking van medicijnen
Je informatie: